Политичари и привредници са лисицама на рукама

Припадници државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), као и припадници других полицијских агенција у БиХ, последњих су година били чести гости у домовима и на радним местима многобројних званичника БиХ.

Босна и Херцеговина 03.12.2016 | 10:06
Политичари и привредници са лисицама на рукама
Радило се углавном о спектакуларним хапшењима у присуству новинара, фоторепортера и телевизијских камера, али у већини случајева још се чека да тужилаштва која су издала налоге за хапшење и докажу кривицу осумњичених.

Дамир Хаџић, бивши државни министар саобраћаја и комуникација и бивши начелник сарајевске општине Нови Град, последњи је у низу звучних имена из света политике којима су на врата закуцали инспектори СИПА. Хаџић се терети за злоупотребу положаја и овлаштења за време док је обављао функцију општинског начелника. Ухапшен је у сриједу у свом стану у сарајевском насељу Добриња.

Есед Радељаш, приликом малверзација волео се потписивати и као Есад, уско је повезан са Хаџићем, због чека су и један и други ухапшени у акцији кодног назива "Блок", а по налогу Кантоналног тужилаштва Сарајево. Некадашњи одборник, скупштински заступник и министар, те оснивач Странке за боље Горажде, ухапшен је 9. новембра 2016. у Сарајеву због манипулација државним земљиштем у сарајевском насељу Неџарићи, пише Фактор.ба.

Живко Будимир, бивши председник Федерације БиХ, човек је од којег је кренуо последњи вал спектакуларних хапшења политичких званичника. Будимир је уједно и један од ретких који је ухапшен за време обављања дужности. Остали, мање-више су хапшени након што су им истекли мандати. Будимир је ухапшен под сумњом злоупотребе положаја и овлаштења, као и још 18 особа у оквиру истих акција кодних назива "Патриот", "Правда" и "Меморy".

Овај случај су од почетка пратиле контроверзе, а једна од оних која се често спомињала у јавности је то да му је "тужитељица Дијана Кајмаковић подметала доказе" у канцеларији у Мостару.

Јерко Иванковић Лијановић, бивши министар пољопривреде, водопривреде и шумарства, те заменик премијера Федерације БиХ, хапшен је два пута. Тужилаштво БиХ је у септембру 2014. године наложило хапшење Јерка Иванковића Лијановића, његове тројице браће, те још неколико особа запослених у њиховим предузећима осумњиченим за организовани криминал, неплаћање пореза и прање новца. Годину касније Иванковић лијановић је поново ухапшен због злоупотреба пољопривредних потицаја. Тада је ухапшен и заступник у Скупштини Тузланског кантона Мерсед Шерифовић, као и тадашњи Един Ајановић.

Фахрудин Радончић је засигурно једно од најзвучнијих имена. СИПА га је ухапсила по налогу Тужилаштва БиХ 25. јануара ове године у оквиру акције "Лутка 2" на подручју Хаџића. Том приликом су претресене службене и приватне просторије председника СББ, а против њега је касније подигнута и оптужница. Радончић се, између осталог, терети за ометање рада правосуђа, а суђење у овом случају је у току. У оквиру истог предмета нешто раније су ухапшени Бакир Даутбашић и Билсена Шахман, чланови СББ-а и Зијад Хаџијахић, бивши радник Амбасаде САД у Сарајеву.

Хамдија Липовача, бивши премијер Унско-санског кантона ухапшен је у децембру 2014. године. У време хапшења Липовача је обављао дужност кантоналног премијера. Додуше, њега нису хапсили припадници СИПА, него ФУП. Липовача је ухапшен под сумњом да је злоупоријебио положај у време док је био градоначелник Бихаћа. Оптужница је потврђена и судски процес је у току.

Емџад Галијашевић је још један бивши градоначелник Бихаћа који се огрешио о закон. Галијашевић је ухапшен у јуну ове године заједно са супругом Аделаидом Галијашевић, саветником Смаилом Торомановићем, те Јасмином Стамболијом, радником једне од градских служби. Ухапшен је због сумње да је починио кривично дело примање мита у свом кабинету. Судски процес је у току.

Кемал Чаушевић, бивши директор Управе за индиректно опорезивање БиХ, ухапшен је по налогу Тужилаштва БиХ још у јулу 2014. године. У акцији СИПА тада су ухапшене још 53 особе, махом радници УИО. Ухапшен је у полицијској акцији "Пандора" због коруптивних казнених дела организованог криминала, царинских и пореских утаја, прања новца и злоупотребе положаја или овлаштења у вези са увозом текстилне и друге робе у БиХ.

Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) из Сарајева је крајем априла прошле године објавио причу о имовини Кемала Чаушевића, који је током седам година купио девет станова и пословних простора, те 20 дунума земљишта, а његови тадашњи приходи нису могли покрити куповину скупоцених некретнина. Овај случај још није добио судски епилог, а Чаушевић је на слободи.

Мидхата Османовића, бившег федералног заступника и члана Странке за БиХ, Савет Општинског суда Тузла под председавањем суткиње Алме Мулабдић осудило је у априлу 2015. године на две године и шест месеци затвора. Османовић је ухапшен у хотелу "Тузла" у тренутку када је од Енесе Нишић узимао коверту с новцем. Заузврат је Османовић преко Велида Торића, такође осуђеног на две године затвора, договорио да Нишић буде примљена у стални радни однос у ЗЗО - Пословница Сребреник.

Алија Делимустафић, бивши министар унутрашњих послова Републике БиХ, ухапшен је недавно у Источном Сарајеву у акцији "Правда". Том приликом је ухапшен већи број особа које се доводе у везу са већим бројем различитих кривичних дела, а углавном повезаних са преварама ради стицања имовинске користи и то преко препродаје некретнина.

Фахрудин Оручевић, бивши СДП министар образовања Кантона Сарајево и професор на Електротехничком факултету, један је од ухапшених у акцији "Урбан" пре неколико дана. Тужилаштво њега, Нарциса Бехлиловића, Ирфана Турковића и Кенана Софтића, сумњичи за злоупотребу службеног положаја и склапање штетног уговора.

Славица Ињац, директорка Агенције за банкарство РС и Снежана Вујнић, директорка Инвестиционо - развојне банке РС ухапшене су у Бањалуци у оквиру акције "Лавина" у марту ове године. Ухапсила их је СИПА по налогу Тужилаштва БиХ. Акција је била резултат вишемесечне истраге кривичних дела и незаконитости везаних за Бобар банку.

Тада су ухапшени и радници Бобар банке Петар Цацановић, бивша генерална директорка Бобар банке Радмила Ђуришић, Соња Куртума, била члан НО Бобар банке, Ана Миросављевић, бивша генерална директорка Бобар банке, те Батрић Ђуришић, који је био извршни директор сектора за управљање ризицима Бобар банке и Здравко Дубов, који је био интерни ревизор Бобар банке. Ухапшени су тада и Саша Томић, који је био члан Надзорног одбора Бобар банке, те Игор Продановић, који је обављао функцију директора Сектора корпоративног банкарства у Бобар банци.

На листи функционера који су хапшени последњих година могло би се наћи још барем десетак имена, но готово свима је заједничко то да се тек чекају судски епилози у њиховим случајевима, а за неке још и подизање оптужнице.

На листи звучних имена, примљера ради су и актери афере "Босналијек" Един и Амар Арсланагић, као и још некилико особа којима се тренутно суди за низ кривичних дела. Заједничка карактеристика већине ухапшених је и то да су се енормно обогатили за трајања мандата, односно за време директоровања у различитим јавним предузећима.

Извор: Блиц/Фактор.ба

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Злоупотреба положаја

03.12.2016 09:21

И у случају Бобар банке Салиховић је намјерно поставио као Хасана Плеха да води истрагу и саслушава осумјичене знајући да ће то адвокати одбране срушити на суду.Хасан Плех иначе није тужилац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

03.12.2016 11:41

По налогу Тузиластва ухапсени су многи градјани БиХ којима кривица на Суду није доказана. У правним дрзавама такви градјани имају право на остету. Због тога налоге за спектакуларна хапсења не треба издавати ако Тузиластво нема и доказе против окривљених. Њихову остету неце Тузиластво и Суд платити вец опет НАРОД путем пореза и други такси!

Name

Гаврило

03.12.2016 09:28

Ми РС не дамо своје лопове да дангубе по затворима.Нека нас нон-стоп пљачкају и праве будалама.Баш смо мазохисти..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

03.12.2016 09:39

Какве везе има сто их Хапсите кад нико не одговара.То је мало за народ да види да као несто радите.Брука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

03.12.2016 09:52

Ови наси су као суперхик - отимај од сиротиње давај богатим. Ста ради наса полиција и судство осим сто им је приоритет приоритета "борба против уставног суда".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комовица Соколац-Требиње

03.12.2016 09:59

Акад це лисице севнути на рукама оног бивсе председника Комисије за концесије РС који намести известај Цоловицима на Романији да тако опљацкају дрзаву и банке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

03.12.2016 10:13

Само хапсите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.12.2016 10:32

Има ли ко да је осудјен??хапсења сваки дан а сви слободни неке се хапси за поновљена кривицна дјела лакрдија од суда и тузиластва па тамо сједи главна мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има нацина да се правосудје доведе у ред

03.12.2016 10:56

СИПА хапси али тузиластво и судови не доврсавају посао. Када СИПА неког ухапси, то знаци да имају доказе о нпр организованом криминалу. Сигурно лика нису ухапсилии зато сто им се то цефнуло. Дакле, ако лик не буде пресудјен, СИПА онда треба да попрати односно провјери тај предмет па онда ухапси тог судију који је лика ослободио супротно кривицном закону. Кад судије буду заврсавале у затвору онда це три пута размислити прије него приме мито или послусају неки отудјени центар моци. У противном, слиједи потпуни распад свега и на крају хаотицно стање у којем људски зивот неце вриједити ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У праву је СДС

03.12.2016 10:59

Из овог чланка је јасно да полиције на свим нивоима покусавају да раде свој посао али тузилаштва и судови су корумпирани и зато нема ни једне озбиљне пресуде. У САД би за овакав криминал добили 15-20 година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

03.12.2016 11:19

Колико је оптужених? Колико је одузето нелегално стеченог?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправка погресног наслова

03.12.2016 11:58

Нису то политицари и привредници него цланови организованих криминслних група, дакле криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прле

04.12.2016 08:25

Чему хапшења кад је тужилаштво и судство и адвокатске коморе под покровитељством Додика,Човића и Бакира.Па сјетите се само како и када и ко је реформисао судство,људи добили големе отпремнине,тужици сви измјењани и дошли њихови људи.Па забога људи и будали је тада било јасно да је то претече организованог и озакоњеног криминала.Судије суде насиље над женама и понеко ремећење јавног реда и мира и периферне ствари а у криминал су ајко добро и упознати и укључени.Народ им даје апсолутну власт,ако се ово што излази на изборе може и назвати народом,странке чине глупи тупи и неинтилигентни подрепаши и улизице,који као керови чекају да им лидер баци мрвицу кад њему претекне...само грађанска непослушност.

ОДГОВОРИТЕ