Političari i privrednici sa lisicama na rukama

Pripadnici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao i pripadnici drugih policijskih agencija u BiH, poslednjih su godina bili česti gosti u domovima i na radnim mestima mnogobrojnih zvaničnika BiH.

Bosna i Hercegovina 03.12.2016 | 10:06
Političari i privrednici sa lisicama na rukama
Radilo se uglavnom o spektakularnim hapšenjima u prisustvu novinara, fotoreportera i televizijskih kamera, ali u većini slučajeva još se čeka da tužilaštva koja su izdala naloge za hapšenje i dokažu krivicu osumnjičenih.

Damir Hadžić, bivši državni ministar saobraćaja i komunikacija i bivši načelnik sarajevske opštine Novi Grad, poslednji je u nizu zvučnih imena iz sveta politike kojima su na vrata zakucali inspektori SIPA. Hadžić se tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja za vreme dok je obavljao funkciju opštinskog načelnika. Uhapšen je u srijedu u svom stanu u sarajevskom naselju Dobrinja.

Esed Radeljaš, prilikom malverzacija voleo se potpisivati i kao Esad, usko je povezan sa Hadžićem, zbog čeka su i jedan i drugi uhapšeni u akciji kodnog naziva "Blok", a po nalogu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Nekadašnji odbornik, skupštinski zastupnik i ministar, te osnivač Stranke za bolje Goražde, uhapšen je 9. novembra 2016. u Sarajevu zbog manipulacija državnim zemljištem u sarajevskom naselju Nedžarići, piše Faktor.ba.

Živko Budimir, bivši predsednik Federacije BiH, čovek je od kojeg je krenuo poslednji val spektakularnih hapšenja političkih zvaničnika. Budimir je ujedno i jedan od retkih koji je uhapšen za vreme obavljanja dužnosti. Ostali, manje-više su hapšeni nakon što su im istekli mandati. Budimir je uhapšen pod sumnjom zloupotrebe položaja i ovlaštenja, kao i još 18 osoba u okviru istih akcija kodnih naziva "Patriot", "Pravda" i "Memory".

Ovaj slučaj su od početka pratile kontroverze, a jedna od onih koja se često spominjala u javnosti je to da mu je "tužiteljica Dijana Kajmaković podmetala dokaze" u kancelariji u Mostaru.

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te zamenik premijera Federacije BiH, hapšen je dva puta. Tužilaštvo BiH je u septembru 2014. godine naložilo hapšenje Jerka Ivankovića Lijanovića, njegove trojice braće, te još nekoliko osoba zaposlenih u njihovim preduzećima osumnjičenim za organizovani kriminal, neplaćanje poreza i pranje novca. Godinu kasnije Ivanković lijanović je ponovo uhapšen zbog zloupotreba poljoprivrednih poticaja. Tada je uhapšen i zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona Mersed Šerifović, kao i tadašnji Edin Ajanović.

Fahrudin Radončić je zasigurno jedno od najzvučnijih imena. SIPA ga je uhapsila po nalogu Tužilaštva BiH 25. januara ove godine u okviru akcije "Lutka 2" na području Hadžića. Tom prilikom su pretresene službene i privatne prostorije predsednika SBB, a protiv njega je kasnije podignuta i optužnica. Radončić se, između ostalog, tereti za ometanje rada pravosuđa, a suđenje u ovom slučaju je u toku. U okviru istog predmeta nešto ranije su uhapšeni Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman, članovi SBB-a i Zijad Hadžijahić, bivši radnik Ambasade SAD u Sarajevu.

Hamdija Lipovača, bivši premijer Unsko-sanskog kantona uhapšen je u decembru 2014. godine. U vreme hapšenja Lipovača je obavljao dužnost kantonalnog premijera. Doduše, njega nisu hapsili pripadnici SIPA, nego FUP. Lipovača je uhapšen pod sumnjom da je zlouporijebio položaj u vreme dok je bio gradonačelnik Bihaća. Optužnica je potvrđena i sudski proces je u toku.

Emdžad Galijašević je još jedan bivši gradonačelnik Bihaća koji se ogrešio o zakon. Galijašević je uhapšen u junu ove godine zajedno sa suprugom Adelaidom Galijašević, savetnikom Smailom Toromanovićem, te Jasminom Stambolijom, radnikom jedne od gradskih službi. Uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično delo primanje mita u svom kabinetu. Sudski proces je u toku.

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uhapšen je po nalogu Tužilaštva BiH još u julu 2014. godine. U akciji SIPA tada su uhapšene još 53 osobe, mahom radnici UIO. Uhapšen je u policijskoj akciji "Pandora" zbog koruptivnih kaznenih dela organizovanog kriminala, carinskih i poreskih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je krajem aprila prošle godine objavio priču o imovini Kemala Čauševića, koji je tokom sedam godina kupio devet stanova i poslovnih prostora, te 20 dunuma zemljišta, a njegovi tadašnji prihodi nisu mogli pokriti kupovinu skupocenih nekretnina. Ovaj slučaj još nije dobio sudski epilog, a Čaušević je na slobodi.

Midhata Osmanovića, bivšeg federalnog zastupnika i člana Stranke za BiH, Savet Opštinskog suda Tuzla pod predsedavanjem sutkinje Alme Mulabdić osudilo je u aprilu 2015. godine na dve godine i šest meseci zatvora. Osmanović je uhapšen u hotelu "Tuzla" u trenutku kada je od Enese Nišić uzimao kovertu s novcem. Zauzvrat je Osmanović preko Velida Torića, takođe osuđenog na dve godine zatvora, dogovorio da Nišić bude primljena u stalni radni odnos u ZZO - Poslovnica Srebrenik.

Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH, uhapšen je nedavno u Istočnom Sarajevu u akciji "Pravda". Tom prilikom je uhapšen veći broj osoba koje se dovode u vezu sa većim brojem različitih krivičnih dela, a uglavnom povezanih sa prevarama radi sticanja imovinske koristi i to preko preprodaje nekretnina.

Fahrudin Oručević, bivši SDP ministar obrazovanja Kantona Sarajevo i profesor na Elektrotehničkom fakultetu, jedan je od uhapšenih u akciji "Urban" pre nekoliko dana. Tužilaštvo njega, Narcisa Behlilovića, Irfana Turkovića i Kenana Softića, sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i sklapanje štetnog ugovora.

Slavica Injac, direktorka Agencije za bankarstvo RS i Snežana Vujnić, direktorka Investiciono - razvojne banke RS uhapšene su u Banjaluci u okviru akcije "Lavina" u martu ove godine. Uhapsila ih je SIPA po nalogu Tužilaštva BiH. Akcija je bila rezultat višemesečne istrage krivičnih dela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku.

Tada su uhapšeni i radnici Bobar banke Petar Cacanović, bivša generalna direktorka Bobar banke Radmila Đurišić, Sonja Kurtuma, bila član NO Bobar banke, Ana Mirosavljević, bivša generalna direktorka Bobar banke, te Batrić Đurišić, koji je bio izvršni direktor sektora za upravljanje rizicima Bobar banke i Zdravko Dubov, koji je bio interni revizor Bobar banke. Uhapšeni su tada i Saša Tomić, koji je bio član Nadzornog odbora Bobar banke, te Igor Prodanović, koji je obavljao funkciju direktora Sektora korporativnog bankarstva u Bobar banci.

Na listi funkcionera koji su hapšeni poslednjih godina moglo bi se naći još barem desetak imena, no gotovo svima je zajedničko to da se tek čekaju sudski epilozi u njihovim slučajevima, a za neke još i podizanje optužnice.

Na listi zvučnih imena, primljera radi su i akteri afere "Bosnalijek" Edin i Amar Arslanagić, kao i još nekiliko osoba kojima se trenutno sudi za niz krivičnih dela. Zajednička karakteristika većine uhapšenih je i to da su se enormno obogatili za trajanja mandata, odnosno za vreme direktorovanja u različitim javnim preduzećima.

Izvor: Blic/Faktor.ba

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Zloupotreba položaja

03.12.2016 10:21

I u slučaju Bobar banke Salihović je namjerno postavio kao Hasana Pleha da vodi istragu i saslušava osumjičene znajući da će to advokati odbrane srušiti na sudu.Hasan Pleh inače nije tužilac.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

03.12.2016 12:41

Po nalogu Tuzilastva uhapseni su mnogi gradjani BiH kojima krivica na Sudu nije dokazana. U pravnim drzavama takvi gradjani imaju pravo na ostetu. Zbog toga naloge za spektakularna hapsenja ne treba izdavati ako Tuzilastvo nema i dokaze protiv okrivljenih. Njihovu ostetu nece Tuzilastvo i Sud platiti vec opet NAROD putem poreza i drugi taksi!

Name

Gavrilo

03.12.2016 10:28

Mi RS ne damo svoje lopove da dangube po zatvorima.Neka nas non-stop pljačkaju i prave budalama.Baš smo mazohisti..

ODGOVORITE
Name

Beba

03.12.2016 10:39

Kakve veze ima sto ih Hapsite kad niko ne odgovara.To je malo za narod da vidi da kao nesto radite.Bruka.

ODGOVORITE
Name

blbl

03.12.2016 10:52

Ovi nasi su kao superhik - otimaj od sirotinje davaj bogatim. Sta radi nasa policija i sudstvo osim sto im je prioritet prioriteta "borba protiv ustavnog suda".

ODGOVORITE
Name

Komovica Sokolac-Trebinje

03.12.2016 10:59

Akad ce lisice sevnuti na rukama onog bivse predsednika Komisije za koncesije RS koji namesti izvestaj Colovicima na Romaniji da tako opljackaju drzavu i banke.

ODGOVORITE
Name

Plan b

03.12.2016 11:13

Samo hapsite.

ODGOVORITE
Name

borac

03.12.2016 11:32

Ima li ko da je osudjen??hapsenja svaki dan a svi slobodni neke se hapsi za ponovljena krivicna djela lakrdija od suda i tuzilastva pa tamo sjedi glavna mafija.

ODGOVORITE
Name

Ima nacina da se pravosudje dovede u red

03.12.2016 11:56

SIPA hapsi ali tuzilastvo i sudovi ne dovrsavaju posao. Kada SIPA nekog uhapsi, to znaci da imaju dokaze o npr organizovanom kriminalu. Sigurno lika nisu uhapsilii zato sto im se to cefnulo. Dakle, ako lik ne bude presudjen, SIPA onda treba da poprati odnosno provjeri taj predmet pa onda uhapsi tog sudiju koji je lika oslobodio suprotno krivicnom zakonu. Kad sudije budu zavrsavale u zatvoru onda ce tri puta razmisliti prije nego prime mito ili poslusaju neki otudjeni centar moci. U protivnom, slijedi potpuni raspad svega i na kraju haoticno stanje u kojem ljudski zivot nece vrijediti nista.

ODGOVORITE
Name

U pravu je SDS

03.12.2016 11:59

Iz ovog članka je jasno da policije na svim nivoima pokusavaju da rade svoj posao ali tuzilaštva i sudovi su korumpirani i zato nema ni jedne ozbiljne presude. U SAD bi za ovakav kriminal dobili 15-20 godina...

ODGOVORITE
Name

Pixy

03.12.2016 12:19

Koliko je optuženih? Koliko je oduzeto nelegalno stečenog?

ODGOVORITE
Name

Ispravka pogresnog naslova

03.12.2016 12:58

Nisu to politicari i privrednici nego clanovi organizovanih kriminslnih grupa, dakle kriminalci.

ODGOVORITE
Name

prle

04.12.2016 09:25

Čemu hapšenja kad je tužilaštvo i sudstvo i advokatske komore pod pokroviteljstvom Dodika,Čovića i Bakira.Pa sjetite se samo kako i kada i ko je reformisao sudstvo,ljudi dobili goleme otpremnine,tužici svi izmjenjani i došli njihovi ljudi.Pa zaboga ljudi i budali je tada bilo jasno da je to preteče organizovanog i ozakonjenog kriminala.Sudije sude nasilje nad ženama i poneko remećenje javnog reda i mira i periferne stvari a u kriminal su ajko dobro i upoznati i uključeni.Narod im daje apsolutnu vlast,ako se ovo što izlazi na izbore može i nazvati narodom,stranke čine glupi tupi i neintiligentni podrepaši i ulizice,koji kao kerovi čekaju da im lider baci mrvicu kad njemu pretekne...samo građanska neposlušnost.

ODGOVORITE