Транскрипт: Седам минута који су однели 71 људски живот...!

Снимак последњег разговора између пилота и контролног торња у Медељину открио како је дошло до велике трагедије фудбалера Шапекоенсеа...

Фудбал 01.12.2016 | 16:00
Транскрипт: Седам минута који су однели 71 људски живот...!
Колумбијска телевизија се некако докопала снимка комуникације између пилота и контроле лета са медељинског аеродрома, лета који се завшио трагично одневши са собом 71 живот, међу којима су били играчи и стручно штаб Шапекоенсеа, уз пратеће представнике медија.

На инкриминишућем снимку чује се да је пилот од контролног торња тражио да слети пошто је остао без горива, али се контролорка одлучила да приземљи другу летелицу која је имала исти проблем, поручивши да се стрпе седам минута. Драматични разговор је текао овако:

"Молим вас за ургентно слетање, остали смо без горива!"

""Имамо већ ургентно слетање, авиона који такође има проблема са горивом. Ви сте следећи, сачекајте седам минута"

Уследило је неколико минута тишине, а онда се на радио вези поново зачуо вапај:

"Госпођо, остали смо без горива. Губимо висину, не ради нам ГПС! Не знам шта се догађа. Електроника нам је потпуно отказала. Молим вас за координате аеродрома, да слетимо! Дајте нам упутства, на радару ништа не видим!"

Одговора није било, последње речи које су се чуле са лета 2933 биле су:

"Сада смо на 300 метара висине..."

Тих седам минута је 71 особу осудило на смрт, пошто је авион убрзо почео нагло да губи висину, пад у ковитлацу трајао је читавих четири минута пре него што је летелица ударила у планину неких 10 км од аеродрома. Практично збрисавши комплетан фудбалски клуб Шапекоенсе са лица земље.

Бразилски истражитељи уврдили да је авион требало да на путу из Сао Паола у Медељин, који износи око 3.000 км, застане у Боливији у Санта Крузу, и допуни се горивом, пошто има долет од око 2.900 км. Међутим, пошто је била већ ноћ, то није било могуће јер слеталиште не ради ноћу! Пилот и посада су се очигледно одлучили да наставе даље у нади да ће имати довољно керозина до Медељина. Зашто нису тражили дозволу да слете и допуне се на неком успутном аеродрома, остаје да се види. Сасвим је јасно да је неко погрешно планирао пут, а поврх свега те вечери изнад Медељина је била велика авио-гужва, уз обилне падавине.

Као да их је неко проклео...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар