Transkript: Sedam minuta koji su odneli 71 ljudski život...!

Snimak poslednjeg razgovora između pilota i kontrolnog tornja u Medeljinu otkrio kako je došlo do velike tragedije fudbalera Šapekoensea...

Fudbal 01.12.2016 | 16:00
Transkript: Sedam minuta koji su odneli 71 ljudski život...!
Kolumbijska televizija se nekako dokopala snimka komunikacije između pilota i kontrole leta sa medeljinskog aerodroma, leta koji se zavšio tragično odnevši sa sobom 71 život, među kojima su bili igrači i stručno štab Šapekoensea, uz prateće predstavnike medija.

Na inkriminišućem snimku čuje se da je pilot od kontrolnog tornja tražio da sleti pošto je ostao bez goriva, ali se kontrolorka odlučila da prizemlji drugu letelicu koja je imala isti problem, poručivši da se strpe sedam minuta. Dramatični razgovor je tekao ovako:

"Molim vas za urgentno sletanje, ostali smo bez goriva!"

""Imamo već urgentno sletanje, aviona koji takođe ima problema sa gorivom. Vi ste sledeći, sačekajte sedam minuta"

Usledilo je nekoliko minuta tišine, a onda se na radio vezi ponovo začuo vapaj:

"Gospođo, ostali smo bez goriva. Gubimo visinu, ne radi nam GPS! Ne znam šta se događa. Elektronika nam je potpuno otkazala. Molim vas za koordinate aerodroma, da sletimo! Dajte nam uputstva, na radaru ništa ne vidim!"

Odgovora nije bilo, poslednje reči koje su se čule sa leta 2933 bile su:

"Sada smo na 300 metara visine..."

Tih sedam minuta je 71 osobu osudilo na smrt, pošto je avion ubrzo počeo naglo da gubi visinu, pad u kovitlacu trajao je čitavih četiri minuta pre nego što je letelica udarila u planinu nekih 10 km od aerodroma. Praktično zbrisavši kompletan fudbalski klub Šapekoense sa lica zemlje.

Brazilski istražitelji uvrdili da je avion trebalo da na putu iz Sao Paola u Medeljin, koji iznosi oko 3.000 km, zastane u Boliviji u Santa Kruzu, i dopuni se gorivom, pošto ima dolet od oko 2.900 km. Međutim, pošto je bila već noć, to nije bilo moguće jer sletalište ne radi noću! Pilot i posada su se očigledno odlučili da nastave dalje u nadi da će imati dovoljno kerozina do Medeljina. Zašto nisu tražili dozvolu da slete i dopune se na nekom usputnom aerodroma, ostaje da se vidi. Sasvim je jasno da je neko pogrešno planirao put, a povrh svega te večeri iznad Medeljina je bila velika avio-gužva, uz obilne padavine.

Kao da ih je neko prokleo...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar