Отровне играчке повучене из продаје

Сет гумених играчака "мали пони" и лутка "Фрозен", који су недавно повучени са тржишта због високог садржаја фталата, који може довести до оштећења репродуктивног система конзумента, биће директно уништен, саопштио је увозник и дистрибутер тих производа "Свиком" из Будве.

Регион 01.12.2016 | 10:10
Отровне играчке повучене из продаје
Спорне играчке "Свиком" је у продају пустио 17. септембра, углавном у својим радњама, да би прије неколико дана Здравствено-санитарна инспекција утврдила да су озбиљан ризик по здравље потрошача због велике концентрације фталата.

Забиљежено је много веће присуство фталата од максимално дозвољене вриједности. Фталати су течне супстанце, а додају се пластици полимера за повећање мобилности, флексибилност и еластичност, као омекшивачи.

Сва штетна дејства фталата нису у потпуности испитана, али је доказана њихова канцерогеност и доводе се у везу са малигним тумором дојке и тестиса.

"Први пут нам се нешто овако дешава, до сада су све играчке биле у реду, анализе су показивале исправност до овог тренутка. По пристизању резултата анализе играчака `Пони сет` и `Фрозен`, одмах смо обавијестили грађане путем медија о ризику по здравље", саопштено је из будванске компаније.

Из "Свикома" позивају све оне који су купили играчке да их врате у објекат у којем су купљене, новац ће им бити враћен, а играчке уништене.

Анализа инспекције показала је да гумена лутка непознате робне марке садржи 8,2 одсто фталата по маси, а максимално дозвољена вриједност, у складу са прописима у играчкама и производима за дјецу је 0,1 одсто.

Извор:Срна

Коментари / 0

Оставите коментар