Otrovne igračke povučene iz prodaje

Set gumenih igračaka "mali poni" i lutka "Frozen", koji su nedavno povučeni sa tržišta zbog visokog sadržaja ftalata, koji može dovesti do oštećenja reproduktivnog sistema konzumenta, biće direktno uništen, saopštio je uvoznik i distributer tih proizvoda "Svikom" iz Budve.

Region 01.12.2016 | 10:10
Otrovne igračke povučene iz prodaje
Sporne igračke "Svikom" je u prodaju pustio 17. septembra, uglavnom u svojim radnjama, da bi prije nekoliko dana Zdravstveno-sanitarna inspekcija utvrdila da su ozbiljan rizik po zdravlje potrošača zbog velike koncentracije ftalata.

Zabilježeno je mnogo veće prisustvo ftalata od maksimalno dozvoljene vrijednosti. Ftalati su tečne supstance, a dodaju se plastici polimera za povećanje mobilnosti, fleksibilnost i elastičnost, kao omekšivači.

Sva štetna dejstva ftalata nisu u potpunosti ispitana, ali je dokazana njihova kancerogenost i dovode se u vezu sa malignim tumorom dojke i testisa.

"Prvi put nam se nešto ovako dešava, do sada su sve igračke bile u redu, analize su pokazivale ispravnost do ovog trenutka. Po pristizanju rezultata analize igračaka `Poni set` i `Frozen`, odmah smo obavijestili građane putem medija o riziku po zdravlje", saopšteno je iz budvanske kompanije.

Iz "Svikoma" pozivaju sve one koji su kupili igračke da ih vrate u objekat u kojem su kupljene, novac će im biti vraćen, a igračke uništene.

Analiza inspekcije pokazala je da gumena lutka nepoznate robne marke sadrži 8,2 odsto ftalata po masi, a maksimalno dozvoljena vrijednost, u skladu sa propisima u igračkama i proizvodima za djecu je 0,1 odsto.

Izvor:Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar