Кубанска румба и белгијско пиво на Унесковој листи наслеђа

Кубански плес румба и белгијско пиво уврштени су данас на листу нематеријалног наслеђа под заштитом Унеско на састанку у Адис Абеби.

Путовања 01.12.2016 | 08:36
Кубанска румба и белгијско пиво на Унесковој листи наслеђа
Румба евоцира "грациозност, сензуалност и радост", док је "производња и уживање у пиву део живог наслеђа широм Белгије", саопштио је Унеско.

Белгија производи око 1.500 врста врста пива, док је на Куби, румба која потиче из сиромашних заједница, плес који представља трајни "израз отпора и самопоштовања," наведено је у образложењу Унеска.

Кубанска делегација на састанку у главном граду Етиопије посветила је одлуку о стављању румбе на листу преминулом кубанском лидеру Фиделу Кастру.

Листа нематеријалног културних блага створена је пре 10 година углавном како би се скренула пажња на њих, али Унеско понекад такође нуди финансијску и техничку помоћ за њихову заштиту.

Унеско је тако јуче на листу уврстио и традиционалну музику Уганде, која изумире и због тога што су за израду инструмената потребни материјали који се добијају од угрожених врста, прогласивши је "нематеријалним наслеђем коме је хитно потребна заштита".

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар