Kubanska rumba i belgijsko pivo na Uneskovoj listi nasleđa

Kubanski ples rumba i belgijsko pivo uvršteni su danas na listu nematerijalnog nasleđa pod zaštitom Unesko na sastanku u Adis Abebi.

Putovanja 01.12.2016 | 08:36
Kubanska rumba i belgijsko pivo na Uneskovoj listi nasleđa
Rumba evocira "gracioznost, senzualnost i radost", dok je "proizvodnja i uživanje u pivu deo živog nasleđa širom Belgije", saopštio je Unesko.

Belgija proizvodi oko 1.500 vrsta vrsta piva, dok je na Kubi, rumba koja potiče iz siromašnih zajednica, ples koji predstavlja trajni "izraz otpora i samopoštovanja," navedeno je u obrazloženju Uneska.

Kubanska delegacija na sastanku u glavnom gradu Etiopije posvetila je odluku o stavljanju rumbe na listu preminulom kubanskom lideru Fidelu Kastru.

Lista nematerijalnog kulturnih blaga stvorena je pre 10 godina uglavnom kako bi se skrenula pažnja na njih, ali Unesko ponekad takođe nudi finansijsku i tehničku pomoć za njihovu zaštitu.

Unesko je tako juče na listu uvrstio i tradicionalnu muziku Ugande, koja izumire i zbog toga što su za izradu instrumenata potrebni materijali koji se dobijaju od ugroženih vrsta, proglasivši je "nematerijalnim nasleđem kome je hitno potrebna zaštita".

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar