На данашњи дан створена је држава Јужних Словена

На данашњи дан 1918. године проглашена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, прва заједничка држава Јужних Словена.

Регион 01.12.2016 | 08:21
На данашњи дан створена је држава Јужних Словена
Стварање нове државе у палати Крсмановић на Теразијама у Београду прогласио је регент Александар Карађорђевић, који је 1921. године постао краљ.

Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца заузимала је територију данашње Србије, БиХ, Македоније и Црне Горе, те највећи дио данашње Хрватске и Словеније.

На челу монархије била је династија Карађорђевића.

Краљевина Србија је још почетком Првог свјетског рата званично објавила да су њени ратни циљеви уједињење Срба, Хрвата и Словенаца, што је потврђено Нишком декларацијом Скупштине Краљевине Србије 7. децембра 1914. године.

Формирање Југословенског одбора услиједило је 1915. године, а сачињавали су га истакнути Срби, Хрвати и Словенци са простора тадашње Аустро-Угарске опредијељени за стварање нове заједнице Јужних Словена.

Конкретни преговори о уједињењу у будућу државу постигнути су на грчком острву Крф, гдје је 20. јула 1917. донесена Крфска декларација, а у Женеви 9. новембра 1918. године Женевски споразум.

Скупу у Женеви присуствовали су представници Краљевине Србије, Народног вијећа из Загреба и Југословенског одбора с централом у Лондону.

У јеку распада Аустро-Угарске под вођством челника и присталица Југословенског одбора у Загребу је проглашена држава Словенаца, Хрвата и Срба, као земља Јужних Словена дотадашње Аустро-Угарске.

У Новом Саду је Велика народна скупштина 25. новембра 1918. године донијела одлуку о присаједињењу Краљевини Србији, а 24. новембра и Скупштина Срема у Руми, па је Војводина ступила као саставни дио Србије у нову заједничку држави образовану 1. децембра 1918. године.

Крајем новембра и Подгоричка скупштина донијела је одлуку о припајању Црне Горе Краљевини Србији.

Тако је 1. децембра 1918. године регент Александар Карађорђевић прогласио стварање нове државе.

Држава је промијенила назив у Краљевина Југославија 1929. године. То је био досљедни наставак изворне концепције са којом је и образована заједничка држава, што је било унесено и у Видовдански устав из 1921. године.

Краљевина Југославија постојала је до Другог свјетског рата.

Извор:Срна

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

реалист

01.12.2016 07:38

То је највећа грешка Срба и треба га прогласити као најтужнији дан у историји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

01.12.2016 22:51

Југославија је била експеримент Тајних владара из сенке. Она зато СРБима није никакве добро донела. Захваљујуци политици унитарног Југославенства наметаног силоам СРБима од Краља Масона Александра Карадxордјевица СРБи су били присиљени да се РАСРБЕ и тако да постену неки нови народ без прослости и свјести о својој славној СРБској народности. Политика унитарног југославенствс је била кобна по СРБе, и она је СРБство завила у црно. Зато је свака Југославија била и остала највеца гробница Православни СРБа. Да није било Југославије неби било ни расрбљавања, насилног преводјења у римокатолицку лазну вјеру и хрватско муслимански устаски злоцина над Православним СРБима Светосавцима. Историја СРБа била би тада сигурно много другација. Унитарно југославенсто је само силом намецано Православне СРБе Светог Саве који су Југославију и створили својим страдањем и јунацком борбон цијелог СРБскиг Народа, а не другим југославенским народима: хрватима и словенцима. По ријецима словенацког комуниста Кардеља за хрвате и словенце је сваке Југославија била само нузно зло на њиховом путу стварања и успостављења самосталних римокатолуцки дрзава Словеније и Хрватске. СРБи су једини народ од Јузни Славена (који су сви одреда својим пореклим СРБи) да су они због тога за Југославију пролили море своје СРБске крви. СРБи су у хрвате и словенце гледали као у своју брацу по крви а они су у СРБима видјели под утицајем римокатолицке "цркве" умјесто ослободиоца само освајаце и сизматике. Због свега тога СРБи могу само да казу хвала Богу сто Југославије висе нема. Распад и подјела Југославије је могла да буде спроведен и мирним путем да комунисти нису спроводити своју одлуку са Цетвртог Конгреса КПЈ од 1929 година о унистењу СРБства. Зато нека Југославији буде ВЈЕЦНА ПАМЈАт, ДА СРБИ НАУЦЕ ДА СВОЈ ДОМ КУЦЕ А НЕ ТУДЈИ И СВОЈУ ЗЕМЉУ ДА ИЗГРАДЈУЈУ А НЕ ТУДЈУ!

Name

сукy

02.12.2016 00:37

није највеца је сто срусисе југу поцев оф убиства у скупстинипуниса рациц

Name

ја

01.12.2016 08:44

А босњаци,гдје су они тад зивјели? Кад су доселили на ове просторе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.12.2016 12:58

босњаци постоје тек од 1992.г.

Name

То је нови поцетак пропасти Срба

01.12.2016 09:21

Од тада Срби поцињу своју страсну пропаст и данас немају никаква права у Словенији,у Македонији,у Ц Гори постају особе ИИИ реда, у Хрватској имају статус злоцинца и рузне дивље звијери коју свако мозе хапсити и затварати за било ста,у Метохији и Косову не смију цак ни прицати српским језиком јер их ко год хоце мозе убити а да за то не одговара,у неким дијеловима Србије постају градјани ИИ реда као у Раској/Сандзак а на југу Србије нису сигурни ни у својим куцама, у дијелу БиХ под управом Хрвата или Босњака,Срба готово да и нема а питање је ста це се десити са Републиком Српском гдје непријатељи Срба годинама на власт доводе политицаре који економски униставају српски народ и близу су да га уведу у дузницко ропство страних банака. Регент а касније краљ је због своје силне зеље да влада великом дрзавом припремио унистење српског народа и свим својим одлукама помагао српске непријатеље који су од ниста данас постали много јаци од Срба.Умјесто да су цували краља јер је све радио само у корист српских непријатеља они су га убили а он је својим потезима уназадио Србе и увео их у страсну судбину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карађока

01.12.2016 09:41

Срби,Хрвати, Словенци...неко фали,ко?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

01.12.2016 10:32

Дрзва и Словенаца који су своју дрзаву имали равно педесет година у седмом стољецу и од тад су под Германским народима... док их ови нису предали Србима

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

01.12.2016 14:09

Толико је Српске крви проливено у 20.вијеку и на крају сви мањински народи продјосе боље добисе дрзаве на Српским гробовима и земљи иако су били на поразеној страни а СРБИ побједници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кинг

01.12.2016 14:59

Како ви босњаци објасњавате ову појаву да се у то време не спомињете?

ОДГОВОРИТЕ