Na današnji dan stvorena je država Južnih Slovena

Na današnji dan 1918. godine proglašena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, prva zajednička država Južnih Slovena.

Region 01.12.2016 | 08:21
Na današnji dan stvorena je država Južnih Slovena
Stvaranje nove države u palati Krsmanović na Terazijama u Beogradu proglasio je regent Aleksandar Karađorđević, koji je 1921. godine postao kralj.

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca zauzimala je teritoriju današnje Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore, te najveći dio današnje Hrvatske i Slovenije.

Na čelu monarhije bila je dinastija Karađorđevića.

Kraljevina Srbija je još početkom Prvog svjetskog rata zvanično objavila da su njeni ratni ciljevi ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, što je potvrđeno Niškom deklaracijom Skupštine Kraljevine Srbije 7. decembra 1914. godine.

Formiranje Jugoslovenskog odbora uslijedilo je 1915. godine, a sačinjavali su ga istaknuti Srbi, Hrvati i Slovenci sa prostora tadašnje Austro-Ugarske opredijeljeni za stvaranje nove zajednice Južnih Slovena.

Konkretni pregovori o ujedinjenju u buduću državu postignuti su na grčkom ostrvu Krf, gdje je 20. jula 1917. donesena Krfska deklaracija, a u Ženevi 9. novembra 1918. godine Ženevski sporazum.

Skupu u Ženevi prisustvovali su predstavnici Kraljevine Srbije, Narodnog vijeća iz Zagreba i Jugoslovenskog odbora s centralom u Londonu.

U jeku raspada Austro-Ugarske pod vođstvom čelnika i pristalica Jugoslovenskog odbora u Zagrebu je proglašena država Slovenaca, Hrvata i Srba, kao zemlja Južnih Slovena dotadašnje Austro-Ugarske.

U Novom Sadu je Velika narodna skupština 25. novembra 1918. godine donijela odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, a 24. novembra i Skupština Srema u Rumi, pa je Vojvodina stupila kao sastavni dio Srbije u novu zajedničku državi obrazovanu 1. decembra 1918. godine.

Krajem novembra i Podgorička skupština donijela je odluku o pripajanju Crne Gore Kraljevini Srbiji.

Tako je 1. decembra 1918. godine regent Aleksandar Karađorđević proglasio stvaranje nove države.

Država je promijenila naziv u Kraljevina Jugoslavija 1929. godine. To je bio dosljedni nastavak izvorne koncepcije sa kojom je i obrazovana zajednička država, što je bilo uneseno i u Vidovdanski ustav iz 1921. godine.

Kraljevina Jugoslavija postojala je do Drugog svjetskog rata.

Izvor:Srna

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

realist

01.12.2016 07:38

To je najveća greška Srba i treba ga proglasiti kao najtužniji dan u istoriji.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

01.12.2016 22:51

Jugoslavija je bila eksperiment Tajnih vladara iz senke. Ona zato SRBima nije nikakve dobro donela. Zahvaljujuci politici unitarnog Jugoslavenstva nametanog siloam SRBima od Kralja Masona Aleksandra Karadxordjevica SRBi su bili prisiljeni da se RASRBE i tako da postenu neki novi narod bez proslosti i svjesti o svojoj slavnoj SRBskoj narodnosti. Politika unitarnog jugoslavenstvs je bila kobna po SRBe, i ona je SRBstvo zavila u crno. Zato je svaka Jugoslavija bila i ostala najveca grobnica Pravoslavni SRBa. Da nije bilo Jugoslavije nebi bilo ni rasrbljavanja, nasilnog prevodjenja u rimokatolicku laznu vjeru i hrvatsko muslimanski ustaski zlocina nad Pravoslavnim SRBima Svetosavcima. Istorija SRBa bila bi tada sigurno mnogo drugacija. Unitarno jugoslavensto je samo silom namecano Pravoslavne SRBe Svetog Save koji su Jugoslaviju i stvorili svojim stradanjem i junackom borbon cijelog SRBskig Naroda, a ne drugim jugoslavenskim narodima: hrvatima i slovencima. Po rijecima slovenackog komunista Kardelja za hrvate i slovence je svake Jugoslavija bila samo nuzno zlo na njihovom putu stvaranja i uspostavljenja samostalnih rimokatolucki drzava Slovenije i Hrvatske. SRBi su jedini narod od Juzni Slavena (koji su svi odreda svojim poreklim SRBi) da su oni zbog toga za Jugoslaviju prolili more svoje SRBske krvi. SRBi su u hrvate i slovence gledali kao u svoju bracu po krvi a oni su u SRBima vidjeli pod uticajem rimokatolicke "crkve" umjesto oslobodioca samo osvajace i sizmatike. Zbog svega toga SRBi mogu samo da kazu hvala Bogu sto Jugoslavije vise nema. Raspad i podjela Jugoslavije je mogla da bude sproveden i mirnim putem da komunisti nisu sprovoditi svoju odluku sa Cetvrtog Kongresa KPJ od 1929 godina o unistenju SRBstva. Zato neka Jugoslaviji bude VJECNA PAMJAt, DA SRBI NAUCE DA SVOJ DOM KUCE A NE TUDJI I SVOJU ZEMLJU DA IZGRADJUJU A NE TUDJU!

Name

suky

02.12.2016 00:37

nije najveca je sto srusise jugu pocev of ubistva u skupstinipunisa racic

Name

ja

01.12.2016 08:44

A bosnjaci,gdje su oni tad zivjeli? Kad su doselili na ove prostore?

ODGOVORITE
Name

Re

01.12.2016 12:58

bosnjaci postoje tek od 1992.g.

Name

To je novi pocetak propasti Srba

01.12.2016 09:21

Od tada Srbi pocinju svoju strasnu propast i danas nemaju nikakva prava u Sloveniji,u Makedoniji,u C Gori postaju osobe III reda, u Hrvatskoj imaju status zlocinca i ruzne divlje zvijeri koju svako moze hapsiti i zatvarati za bilo sta,u Metohiji i Kosovu ne smiju cak ni pricati srpskim jezikom jer ih ko god hoce moze ubiti a da za to ne odgovara,u nekim dijelovima Srbije postaju gradjani II reda kao u Raskoj/Sandzak a na jugu Srbije nisu sigurni ni u svojim kucama, u dijelu BiH pod upravom Hrvata ili Bosnjaka,Srba gotovo da i nema a pitanje je sta ce se desiti sa Republikom Srpskom gdje neprijatelji Srba godinama na vlast dovode politicare koji ekonomski unistavaju srpski narod i blizu su da ga uvedu u duznicko ropstvo stranih banaka. Regent a kasnije kralj je zbog svoje silne zelje da vlada velikom drzavom pripremio unistenje srpskog naroda i svim svojim odlukama pomagao srpske neprijatelje koji su od nista danas postali mnogo jaci od Srba.Umjesto da su cuvali kralja jer je sve radio samo u korist srpskih neprijatelja oni su ga ubili a on je svojim potezima unazadio Srbe i uveo ih u strasnu sudbinu

ODGOVORITE
Name

Карађока

01.12.2016 09:41

Срби,Хрвати, Словенци...неко фали,ко?!

ODGOVORITE
Name

Karadoz

01.12.2016 10:32

Drzva i Slovenaca koji su svoju drzavu imali ravno pedeset godina u sedmom stoljecu i od tad su pod Germanskim narodima... dok ih ovi nisu predali Srbima

ODGOVORITE
Name

MladaBosna

01.12.2016 14:09

Toliko je Srpske krvi proliveno u 20.vijeku i na kraju svi manjinski narodi prodjose bolje dobise drzave na Srpskim grobovima i zemlji iako su bili na porazenoj strani a SRBI pobjednici

ODGOVORITE
Name

King

01.12.2016 14:59

Kako vi bosnjaci objasnjavate ovu pojavu da se u to vreme ne spominjete?

ODGOVORITE