Српски посланици напустили рад комисије

Чланови Уставноправне комисије Представничког дома парламента БиХ из Републике Српске Александра Пандуревић и Лазар Продановић напустили су јутрошњу сједницу Комисије након покушаја бошњачких чланова комисије да буде донесена одлука да је неоснован захтјев посланика у Народној скупштини Српске за оцјену уставности закона о проглашењу 1. марта "даном независности БиХ".

Босна и Херцеговина 30.11.2016 | 16:55
Српски посланици напустили рад комисије
Пандуревићева је изјавила новинарима да су предсједавајући Комисије Дамир Арнаут из СББ-а и други бошњачки чланови комисије тражили да се донесе одлука да је захтјев Народне скупштине Републике Српске неоснован.

"Напустили смо сједницу Уставноправне комисије јер Арнаут упорно злоупотребљава своју позицију и покушава да направи праксу да Комисија донесе закључак какав никад није донијела када је ријеч о захтјеву Уставног суда БиХ да се изјаснимо о одређеним апелацијама. Наш став је био да ми не треба да улазимо у меритум", истакла је Пандуревићева.

Продановић наглашава да се први пут десило овако нешто као на јутрошњој сједници Уставноправне комисије и да је до сада принцип био да се гласа да је апелација поднесена у складу са Уставом БиХ и од овлаштеног предлагача.

"Овај пут, таква ситуација није била. Гласало се о приједлогу бошњачких чланова Комисије да је закон о проглашењу 1. марта жданом независности БиХж у складу са Уставом БиХ и то није прошло. Један од чланова Комисије тражио је да се поново изјашњавамо и ми смо напустили сједницу. Уколико нема ниједног гласа из Републике Српске, овако формулисан закључак неће отићи Уставном суду БиХ", појаснио је Продановић.

Према његовом мишљењу, увлачење Уставноправне комисије у овакве ситуације није добра порука за БиХ.

Уставноправна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојила је 17. новембра мишљење које ће бити достављено Уставном суду БиХ о захтјеву посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности закона о проглашењу 1. марта "даном независности БиХ", у којем се наводе чињенице ко је и када донио наведени закон.

На данашњој сједници Уставноправна комисија је констатовала да је "закон о 1. марту донијела Скупштина Републике БиХ 28. фебруара 1995. године", а да је указ о проглашењу закона којим се 1. март проглашава "даном БиХ и државним празником потписао предсједник Предсједништва Републике БиХ Алија Изетбеговић 6. марта 1995. године".

У мишљењу се подсјећа да је "одередбом Анекса ИИ.2. /прелазне одредбе/ Устава БиХ прописано да сви закони, прописи и судски пословници који буду на снази на територији БиХ када Устав ступи на снагу остају на снази у оној мјери у којој се не косе са Уставом све док надлежно владино тијело БиХ не одреди другачије".

Предсједавајући Комисије Халид Гењац појаснио је да је Уставноправна комисија поступила као и у другим сличним случајевима, односно Уставни суд БиХ упознала о одређеним чињеницама, не упуштајући се у расправу.

Посланици већине у Народној скупштини Републике Српске упутили су 11. октобра апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности закона о проглашењу 1. марта "даном независности БиХ".

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић рекао је тада да 1. март не одражава вољу свих народа који су конститутивни по Уставу БиХ.

"Тај датум донесен је без представника српског народа. Први март искључиво је везан за Бошњаке и Хрвате, а тиме се српски народ ставља у подређен положај. Уставни суд БиХ мора да штити права свих у БиХ, па и Срба. Први март се слави само у једном дијелу БиХ", истакао је Вишковић.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зајебант

30.11.2016 16:15

Па сад у цијелој БиХ провести РЕФЕРЕНДУМ. Нема друге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

30.11.2016 16:30

Засто брате у целој БиХ, довољно у РС за одцепљење.

Name

ре вирус

30.11.2016 17:58

Прво морате да питате ММФ дали мозете дасе оцјепите!!!!

Name

тб

30.11.2016 16:28

Престаните више кувати сви редом.Срам вас било народ нема хљеба ви се препуцавате око без везних ствари.

ОДГОВОРИТЕ