Srpski poslanici napustili rad komisije

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH iz Republike Srpske Aleksandra Pandurević i Lazar Prodanović napustili su jutrošnju sjednicu Komisije nakon pokušaja bošnjačkih članova komisije da bude donesena odluka da je neosnovan zahtjev poslanika u Narodnoj skupštini Srpske za ocjenu ustavnosti zakona o proglašenju 1. marta "danom nezavisnosti BiH".

Bosna i Hercegovina 30.11.2016 | 16:55
Srpski poslanici napustili rad komisije
Pandurevićeva je izjavila novinarima da su predsjedavajući Komisije Damir Arnaut iz SBB-a i drugi bošnjački članovi komisije tražili da se donese odluka da je zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske neosnovan.

"Napustili smo sjednicu Ustavnopravne komisije jer Arnaut uporno zloupotrebljava svoju poziciju i pokušava da napravi praksu da Komisija donese zaključak kakav nikad nije donijela kada je riječ o zahtjevu Ustavnog suda BiH da se izjasnimo o određenim apelacijama. Naš stav je bio da mi ne treba da ulazimo u meritum", istakla je Pandurevićeva.

Prodanović naglašava da se prvi put desilo ovako nešto kao na jutrošnjoj sjednici Ustavnopravne komisije i da je do sada princip bio da se glasa da je apelacija podnesena u skladu sa Ustavom BiH i od ovlaštenog predlagača.

"Ovaj put, takva situacija nije bila. Glasalo se o prijedlogu bošnjačkih članova Komisije da je zakon o proglašenju 1. marta ždanom nezavisnosti BiHž u skladu sa Ustavom BiH i to nije prošlo. Jedan od članova Komisije tražio je da se ponovo izjašnjavamo i mi smo napustili sjednicu. Ukoliko nema nijednog glasa iz Republike Srpske, ovako formulisan zaključak neće otići Ustavnom sudu BiH", pojasnio je Prodanović.

Prema njegovom mišljenju, uvlačenje Ustavnopravne komisije u ovakve situacije nije dobra poruka za BiH.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojila je 17. novembra mišljenje koje će biti dostavljeno Ustavnom sudu BiH o zahtjevu poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti zakona o proglašenju 1. marta "danom nezavisnosti BiH", u kojem se navode činjenice ko je i kada donio navedeni zakon.

Na današnjoj sjednici Ustavnopravna komisija je konstatovala da je "zakon o 1. martu donijela Skupština Republike BiH 28. februara 1995. godine", a da je ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava "danom BiH i državnim praznikom potpisao predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine".

U mišljenju se podsjeća da je "oderedbom Aneksa II.2. /prelazne odredbe/ Ustava BiH propisano da svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji budu na snazi na teritoriji BiH kada Ustav stupi na snagu ostaju na snazi u onoj mjeri u kojoj se ne kose sa Ustavom sve dok nadležno vladino tijelo BiH ne odredi drugačije".

Predsjedavajući Komisije Halid Genjac pojasnio je da je Ustavnopravna komisija postupila kao i u drugim sličnim slučajevima, odnosno Ustavni sud BiH upoznala o određenim činjenicama, ne upuštajući se u raspravu.

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputili su 11. oktobra apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti zakona o proglašenju 1. marta "danom nezavisnosti BiH".

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je tada da 1. mart ne odražava volju svih naroda koji su konstitutivni po Ustavu BiH.

"Taj datum donesen je bez predstavnika srpskog naroda. Prvi mart isključivo je vezan za Bošnjake i Hrvate, a time se srpski narod stavlja u podređen položaj. Ustavni sud BiH mora da štiti prava svih u BiH, pa i Srba. Prvi mart se slavi samo u jednom dijelu BiH", istakao je Višković.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zajebant

30.11.2016 16:15

Pa sad u cijeloj BiH provesti REFERENDUM. Nema druge...

ODGOVORITE
Name

virus

30.11.2016 16:30

Zasto brate u celoj BiH, dovoljno u RS za odcepljenje.

Name

re virus

30.11.2016 17:58

Prvo morate da pitate MMF dali mozete dase ocjepite!!!!

Name

tb

30.11.2016 16:28

Prestanite više kuvati svi redom.Sram vas bilo narod nema hljeba vi se prepucavate oko bez veznih stvari.

ODGOVORITE