Бањалучка каса умањена за 10 мил.

Нацрт буџета за 2017. годину упућен је у процедуру, како не би било кашњења, иако многи нису задовољни предложеном расподелом новца.

Република Српска 30.11.2016 | 10:50
Бањалучка каса умањена за 10 мил.
Нова гарнитура власти наредне године ће располагати са мање новца него њихови претходници, јер буџет за предстојећу годину износи 128,48 милиона КМ и мањи је за 10,4 милиона КМ.
 
Власт не може рачунати на суфицит, кредите и новац од Владе РС, којим су прошле године располагали сарадници Слободана Гаврановића.

Овакав предлог данас ће разматрати одборници Скупштине града, а председник Будимир Балабан појашњава да је документ одмах стављен на дневни ред како Бањалука у наредну годину не би ушла без плана трошења новца.

"Одлучили смо да оде овакав нацрт, иако није детаљно обрађен и њиме вероватно нико није задовољан. Убеђен сам да ћемо кроз јавну расправу доћи до бољих решења и измена, те да ће документ бити усвојен до краја године" рекао је Балабан.

Према нацрту буџета, Град наредне године не намерава да се задужи, корисници јавних пара мораће да штеде, а многи и да сами зараде, како би се растеретила градска каса. То се односи на дворану Борик, Центар за развој и унапређење села,Туристичку организацију, те средње школе.

Бањалучани наредне године могу рачунати на 1,65 милиона марака субвенција за запошљавање и пољопривреду, што је чак 300.000 КМ мање него лани, када је новац био намирен из суфицита.

Одборник НДП, Мирна Савић-Бањац, истиче да им је остављено мало времена да анализирају овај важан документ, јер су тек јуче око подне добили његов нацрт.

"Никада се није десило да овако касно добијемо скупштинске материјале и пред собом имамо мање од 24 часа да се припремимо за расправу" поручила је она.

И у Клубу СНСД јуче су тек требали да прегледају и прокоментаришу буџет.

Како смо сазнали, очекује се да значајне измене у буџету претпре ставке за Центар за развој села и Градске развојне агенције, због планиране реорганизације.

МЗ заборављене

Нацртом буџета није планирано 200.000 КМ за рад и пројекте месних заједница, које је у предизборној кампањи обећавао ДНС.

"Тражићемо да се ова ставка уврсти у документ, али и да буде већа" најављује Балабан.

Ставке у буџету

Покриће дефицита 1,89 милиона КМ
Отплата кредита 22,9 КМ
Изгубљене тужбе милион КМ
Буџетска резерва 0,5 милиона КМ
Инвестиције 17,7 милиона КМ
Нови концепт

Градоначелник, Игор Радојичић, у предизборној кампањи најавио је да ће у складу са новом организацијом Градске управе, припремити и буџет са знатно промењеном структуром у односу на досадашње буџете.

Извор: ЕуроБлиц
Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

препорука

30.11.2016 10:01

Одобрити писмо намјере ММФ-а и узети кредит. Зарадити новац, осим за политицаре, није никад било лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективно

30.11.2016 16:10

Браво. То си у праву.

Name

Требиње

30.11.2016 10:04

Бања Луко, гласали сте за Додика и СНСД , ето вам резултата !

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУМ

30.11.2016 10:09

Јадан си ти гдје ти мозак кад си сњом "спавао" а сад те ухватио страх кад видис да це родити! за теба немозе бити велика казна него само у затвор и сваки дан на тезак посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

30.11.2016 10:49

Добро јутро куме оцито да си сад усто из кревета па ти се коментар не односи ннаслов

Name

Бањалука

30.11.2016 10:32

Није ми јасно то за суфицит који је Гаврановиц оставио? Како мозе да га нема мислим да је 6 мил у питању?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

30.11.2016 10:50

О КАКВОМ БУЏЕТУ СЕ РАЗГОВОРА? ПА ОН НЕ ПОСТОЈИ. ПОСТОЈЕ САМО НАПИСАНЕ ИДЕЈЕ КАКО ДА СЕ ПОТРОШЕ ПАРЕ КОЈЕ ЦЕ ДОЋИ ОД ПДВ-а... МИСЛИМ О КОЈЕКАКВИМ ИНВЕСТИЦИЈАМА У СВЕ И СВАШТА - КАТАСТРОФА... БИЋЕ "БОРБЕ" У БАЊАЛУЧКОМ ПАРЛАМЕНТУ, АЛИ ИЗМЕЂУ ПОЗИЦИЈЕ И ПОЗИЦИЈЕ, А ОПОЗИЦИЈА И НЕ ПОСТОЈИ, ЈЕР ОНАЈ "КАЛИМЕРО" ИЗ СДС-а СЕ НЕЋЕ НИ ЈАВЉАТИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.11.2016 13:56

"Мораће да штеде, а многи и да зараде..." ех, гдје ми живимо...можеш мислити да људи треба да зараде и да је то мука...мамма миа.

ОДГОВОРИТЕ