Banjalučka kasa umanjena za 10 mil.

Nacrt budžeta za 2017. godinu upućen je u proceduru, kako ne bi bilo kašnjenja, iako mnogi nisu zadovoljni predloženom raspodelom novca.

Republika Srpska 30.11.2016 | 10:50
Banjalučka kasa umanjena za 10 mil.
Nova garnitura vlasti naredne godine će raspolagati sa manje novca nego njihovi prethodnici, jer budžet za predstojeću godinu iznosi 128,48 miliona KM i manji je za 10,4 miliona KM.
 
Vlast ne može računati na suficit, kredite i novac od Vlade RS, kojim su prošle godine raspolagali saradnici Slobodana Gavranovića.

Ovakav predlog danas će razmatrati odbornici Skupštine grada, a predsednik Budimir Balaban pojašnjava da je dokument odmah stavljen na dnevni red kako Banjaluka u narednu godinu ne bi ušla bez plana trošenja novca.

"Odlučili smo da ode ovakav nacrt, iako nije detaljno obrađen i njime verovatno niko nije zadovoljan. Ubeđen sam da ćemo kroz javnu raspravu doći do boljih rešenja i izmena, te da će dokument biti usvojen do kraja godine" rekao je Balaban.

Prema nacrtu budžeta, Grad naredne godine ne namerava da se zaduži, korisnici javnih para moraće da štede, a mnogi i da sami zarade, kako bi se rasteretila gradska kasa. To se odnosi na dvoranu Borik, Centar za razvoj i unapređenje sela,Turističku organizaciju, te srednje škole.

Banjalučani naredne godine mogu računati na 1,65 miliona maraka subvencija za zapošljavanje i poljoprivredu, što je čak 300.000 KM manje nego lani, kada je novac bio namiren iz suficita.

Odbornik NDP, Mirna Savić-Banjac, ističe da im je ostavljeno malo vremena da analiziraju ovaj važan dokument, jer su tek juče oko podne dobili njegov nacrt.

"Nikada se nije desilo da ovako kasno dobijemo skupštinske materijale i pred sobom imamo manje od 24 časa da se pripremimo za raspravu" poručila je ona.

I u Klubu SNSD juče su tek trebali da pregledaju i prokomentarišu budžet.

Kako smo saznali, očekuje se da značajne izmene u budžetu pretpre stavke za Centar za razvoj sela i Gradske razvojne agencije, zbog planirane reorganizacije.

MZ zaboravljene

Nacrtom budžeta nije planirano 200.000 KM za rad i projekte mesnih zajednica, koje je u predizbornoj kampanji obećavao DNS.

"Tražićemo da se ova stavka uvrsti u dokument, ali i da bude veća" najavljuje Balaban.

Stavke u budžetu

Pokriće deficita 1,89 miliona KM
Otplata kredita 22,9 KM
Izgubljene tužbe milion KM
Budžetska rezerva 0,5 miliona KM
Investicije 17,7 miliona KM
Novi koncept

Gradonačelnik, Igor Radojičić, u predizbornoj kampanji najavio je da će u skladu sa novom organizacijom Gradske uprave, pripremiti i budžet sa znatno promenjenom strukturom u odnosu na dosadašnje budžete.

Izvor: EuroBlic
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

preporuka

30.11.2016 10:01

Odobriti pismo namjere MMF-a i uzeti kredit. Zaraditi novac, osim za politicare, nije nikad bilo lako.

ODGOVORITE
Name

Objektivno

30.11.2016 16:10

Bravo. To si u pravu.

Name

Trebinje

30.11.2016 10:04

Banja Luko, glasali ste za Dodika i SNSD , eto vam rezultata !

ODGOVORITE
Name

KUM

30.11.2016 10:09

Jadan si ti gdje ti mozak kad si snjom "spavao" a sad te uhvatio strah kad vidis da ce roditi! za teba nemoze biti velika kazna nego samo u zatvor i svaki dan na tezak posao.

ODGOVORITE
Name

Borac

30.11.2016 10:49

Dobro jutro kume ocito da si sad usto iz kreveta pa ti se komentar ne odnosi nnaslov

Name

Banjaluka

30.11.2016 10:32

Nije mi jasno to za suficit koji je Gavranovic ostavio? Kako moze da ga nema mislim da je 6 mil u pitanju?

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

30.11.2016 10:50

O KAKVOM BUDŽETU SE RAZGOVORA? PA ON NE POSTOJI. POSTOJE SAMO NAPISANE IDEJE KAKO DA SE POTROŠE PARE KOJE CE DOĆI OD PDV-a... MISLIM O KOJEKAKVIM INVESTICIJAMA U SVE I SVAŠTA - KATASTROFA... BIĆE "BORBE" U BANJALUČKOM PARLAMENTU, ALI IZMEĐU POZICIJE I POZICIJE, A OPOZICIJA I NE POSTOJI, JER ONAJ "KALIMERO" IZ SDS-a SE NEĆE NI JAVLJATI...

ODGOVORITE
Name

Dragan

30.11.2016 13:56

"Moraće da štede, a mnogi i da zarade..." eh, gdje mi živimo...možeš misliti da ljudi treba da zarade i da je to muka...mamma mia.

ODGOVORITE