Тегелтија признао да је правосуђе БиХ лоше

Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине сутра ће се изјаснити у вези са жалбом коју је том вијећу упутило Тужилаштво БиХ наводећи да је због медијских изјава министра безбједности Драгана Мектића угрожена независност тог тијела. Истовремено, у ВСТС-у признају да је правосуђе БиХ лоше.

Босна и Херцеговина 29.11.2016 | 22:45
Тегелтија признао да је правосуђе БиХ лоше
Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија признао је да су сви досадашњи главни Тужиоци БиХ, укључујући и Горана Салиховића, били погрешна кадровска рјешења".

Одговарајући на новинарска питања, Тегелтија је у једном тренутку новинарима приписао одговорност за ширење дефетизма у БиХ у којој, како је и сам рекао, "80 посто грађана живи лоше", те признао да је правосуђе у БиХ лоше.

За разлику од свих других тужилаца, за тужиоце Тужилаштва БиХ често није битно да ли је неки тужилац подигао десет или ниједну оптужницу у току године.

Не може се утицати ни на имовинске картоне судија и тужилаца. Ти картони стоје у Високом судском и тужилачком савјету БиХ, али њихов садржај нико провјерава. Није испуњена ни обавеза из Реформске агенде, према којој је до половине ове године требало да буде уведен електронски регистар имовинских картона судија и тужилаца.

(БН телевизија)