Нема расправе о надлежности ентитета

Одбор за унутрашњу политику Савјета министара БиХ скинуо је са дневног реда данашње сједнице Савјета министара Информацију о кршењу уставног права Бошњака на слободно коришћење и употребу босанског језика у Републици Српској.

Република Српска 29.11.2016 | 22:59
Нема расправе о надлежности ентитета
Замјеник предсједавајућег Сасвјета министара БиХ Мирко Шаровић сматра да је информација неприхватљива, јер се у њој не налази мишљење ентитета.

“Ради се о материји која је искључиво у надлежности ентитета, тако да је за нас апсолутно неприхватљиво да о томе разговарамо. Мислим да се изашло из оквира надлежности Министарства цивилних послова БиХ”, изјавио је Шаровић након сједнице.

Оно о чему су на данашњој сједници министри расправљали је информација да је против Републике Српске поново покренута тужба пред Међународним арбитражним судом у Вашингтону. Тужилац је Вијадукт Порторож из Словеније, а одштетни захтјев је већи од 50 милиона евра.

“Одштетни захтјев су упутили због одсуства воље Владе Републике Српске да се имплементира концесионо право које су добили за двије хидроелектране на Врбасу. Имамо још један случај арбитраже у енергетском сектору због одлука надлежних институција у Српској. Познато је да је отворен поступак против БиХ, Републике Српске и Електропривреде Републике Српске. Ријеч је о одштетном захтјеву који је већи од 750 милиона евра, а односи се на Термоелектрану “Угљевик”, истакао је Шаровић.

Шаровић напомиње да је Савјет министара затражио од Правобранилаштва БиХ да им се обезбиједе релеватне информације о овим случајевима и то ће вјероватно бити предмет расправе на једној од сљедећих сједница Савјета министара БиХ.

На захтјев министра Шаровића, пред Савјетом министара БиХ већ наредних дана могло би да се нађе и писмо намјере упућено ММФ-у, у којем ће се видјети шта је то Влада Српске обећала и да ли има говора о преносу надлежности на ниво БиХ усљед краха банкарског сектора у Српској.

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

само тако, ......

29.11.2016 20:02

Због криминално-мафијашко-лоповског додјељивања концесија, у наредних неколико година један ентитет у БиХ це се суочити са још десетак одштетних захтјева милипонске вриједности. ЧЕЗ није тражио арбитражу је је ствар негдје "на путу" ријешена "приватном арбитражом" (јавност је већ упозната којом). Због неудовољавања условима из уговора (иначе незаконито уговореним) са Цомсаром, Сердарев ће сигурно тражити милионску одштету. (Цомсар иначе није ни испуњавао да му се додијели ни једна концесија јер није имао искуство у обављању дјелатношћу за коју је добио концесију). Због немогућности реализације ХЕ Улог (конфигурација терена и геолошки услови), ЕФТ ће имати право да тражи милионску одштету (и ЕФТ је концесију добио незаконито). Због неиспуњава услова из уговора Србије и Републике Српске и Италије, Италијанска компанија СЕЦИ ће имати право да тражи милионску одштету од те три државе (и та концесија СЕЦИ-у није била законита), Због неизвршавања обавеза из споразума са њемачким РWЕ за Бук Бијелу, нијемци ће имати право на милионске одштете. Због незаконитог одузимања земљишта власницима у Станарима (експропријацијом), у корист приватне фирме ЕФТ исти (власници) ће имати право на милионске одштете. Република Српска крши закон а тужбе долазе Босни и Херцеговини, јер међународно право не признаје РС као субјекта, него БиХ. Свака част овим из РС. Они купују, а други плаћају. Ништа љепше. А овај Шаровић филозофира и у међувремену се бави приватним бусинесс-ом. чак и удаљеној Африци. Све се види, све се зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

29.11.2016 20:42

БРАВО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јест их срикто

30.11.2016 12:58

Јест их Додик срикто.Мислим,сада су и они поцели у свакој прилици да се питају,гдје је ту РС?!Поготово овај Саровиц!

ОДГОВОРИТЕ