Nema rasprave o nadležnosti entiteta

Odbor za unutrašnju politiku Savjeta ministara BiH skinuo je sa dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara Informaciju o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korišćenje i upotrebu bosanskog jezika u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 29.11.2016 | 22:59
Nema rasprave o nadležnosti entiteta
Zamjenik predsjedavajućeg Sasvjeta ministara BiH Mirko Šarović smatra da je informacija neprihvatljiva, jer se u njoj ne nalazi mišljenje entiteta.

“Radi se o materiji koja je isključivo u nadležnosti entiteta, tako da je za nas apsolutno neprihvatljivo da o tome razgovaramo. Mislim da se izašlo iz okvira nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH”, izjavio je Šarović nakon sjednice.

Ono o čemu su na današnjoj sjednici ministri raspravljali je informacija da je protiv Republike Srpske ponovo pokrenuta tužba pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Vašingtonu. Tužilac je Vijadukt Portorož iz Slovenije, a odštetni zahtjev je veći od 50 miliona evra.

“Odštetni zahtjev su uputili zbog odsustva volje Vlade Republike Srpske da se implementira koncesiono pravo koje su dobili za dvije hidroelektrane na Vrbasu. Imamo još jedan slučaj arbitraže u energetskom sektoru zbog odluka nadležnih institucija u Srpskoj. Poznato je da je otvoren postupak protiv BiH, Republike Srpske i Elektroprivrede Republike Srpske. Riječ je o odštetnom zahtjevu koji je veći od 750 miliona evra, a odnosi se na Termoelektranu “Ugljevik”, istakao je Šarović.

Šarović napominje da je Savjet ministara zatražio od Pravobranilaštva BiH da im se obezbijede relevatne informacije o ovim slučajevima i to će vjerovatno biti predmet rasprave na jednoj od sljedećih sjednica Savjeta ministara BiH.

Na zahtjev ministra Šarovića, pred Savjetom ministara BiH već narednih dana moglo bi da se nađe i pismo namjere upućeno MMF-u, u kojem će se vidjeti šta je to Vlada Srpske obećala i da li ima govora o prenosu nadležnosti na nivo BiH usljed kraha bankarskog sektora u Srpskoj.

(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

samo tako, ......

29.11.2016 20:02

Zbog kriminalno-mafijaško-lopovskog dodjeljivanja koncesija, u narednih nekoliko godina jedan entitet u BiH ce se suočiti sa još desetak odštetnih zahtjeva miliponske vrijednosti. ČEZ nije tražio arbitražu je je stvar negdje "na putu" riješena "privatnom arbitražom" (javnost je već upoznata kojom). Zbog neudovoljavanja uslovima iz ugovora (inače nezakonito ugovorenim) sa Comsarom, Serdarev će sigurno tražiti milionsku odštetu. (Comsar inače nije ni ispunjavao da mu se dodijeli ni jedna koncesija jer nije imao iskustvo u obavljanju djelatnošću za koju je dobio koncesiju). Zbog nemogućnosti realizacije HE Ulog (konfiguracija terena i geološki uslovi), EFT će imati pravo da traži milionsku odštetu (i EFT je koncesiju dobio nezakonito). Zbog neispunjava uslova iz ugovora Srbije i Republike Srpske i Italije, Italijanska kompanija SECI će imati pravo da traži milionsku odštetu od te tri države (i ta koncesija SECI-u nije bila zakonita), Zbog neizvršavanja obaveza iz sporazuma sa njemačkim RWE za Buk Bijelu, nijemci će imati pravo na milionske odštete. Zbog nezakonitog oduzimanja zemljišta vlasnicima u Stanarima (eksproprijacijom), u korist privatne firme EFT isti (vlasnici) će imati pravo na milionske odštete. Republika Srpska krši zakon a tužbe dolaze Bosni i Hercegovini, jer međunarodno pravo ne priznaje RS kao subjekta, nego BiH. Svaka čast ovim iz RS. Oni kupuju, a drugi plaćaju. Ništa ljepše. A ovaj Šarović filozofira i u međuvremenu se bavi privatnim business-om. čak i udaljenoj Africi. Sve se vidi, sve se zna

ODGOVORITE
Name

Srbin

29.11.2016 20:42

BRAVO!

ODGOVORITE
Name

Jest ih srikto

30.11.2016 12:58

Jest ih Dodik srikto.Mislim,sada su i oni poceli u svakoj prilici da se pitaju,gdje je tu RS?!Pogotovo ovaj Sarovic!

ODGOVORITE