Страначки интереси у БиХ испред родитеља

Родитељи дјеце обољеле од рака још чекају законско рјешавање проблема дуготрајног боловања због којег добијају и отказе, иако за ово нису потребна велика средства, јер је у питању пет до шест особа годишње које би користиле то евентуално будуће право.

Босна и Херцеговина 29.11.2016 | 07:53
Страначки интереси у БиХ испред родитеља
Истакли су то у Удружењу "Срце за дјецу која болују од рака у ФБиХ", које је још у фебруару парламентарцима изнијело овакав захтјев, али, иако су на њега биле позитивне реакције, рјешавање тог питања остављено је по страни због, како су говорили и неки од парламентараца, проблема унутар владајуће коалиције и неодржавања сједница.

У Удружењу напомињу да су тражили промјену Закона о раду у правцу да као посебна категорија буде уведено боловање мајки, очева, пратилаца дјетета док траје активно лијечење малишана у болници, односно шест мјесеци, како би били уз своје дијете, што је и дјетету најпотребније.

"Годишње је то пет-шест родитеља који би били уз дијете. У питању су породице гдје су оба родитеља запослена па морају узети боловање. Тако да то не би била велика сума. Ми не одустајемо. Имали смо неколико састанака с Клубом парламентарки. Видјећемо хоће ли ишта успјети завршити. Имаћемо брзо неку повратну информацију. Очекујемо и састанак у Министарству рада и социјалне политике ФБиХ", казала је Јасна Ватреш, секретарка Удружења "Срце за дјецу која болују од рака".

Истакла је да у посљедње вријеме није било случајева отказа родитељима због дуготрајног боловања, али да желе законски ријешити ово питање како се то више не би дешавало.

Раније је у Парламенту оцијењено да ово може бити ријешено за два-три мјесеца. Амра Куновац, једна од посланица Представничког вијећа Парламента ФБиХ, јуче је рекла да ће парламентарке гледати да што раније упуте иницијативу, односно амандмане на Закон о раду.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар