Stranački interesi u BiH ispred roditelja

Roditelji djece oboljele od raka još čekaju zakonsko rješavanje problema dugotrajnog bolovanja zbog kojeg dobijaju i otkaze, iako za ovo nisu potrebna velika sredstva, jer je u pitanju pet do šest osoba godišnje koje bi koristile to eventualno buduće pravo.

Bosna i Hercegovina 29.11.2016 | 07:53
Stranački interesi u BiH ispred roditelja
Istakli su to u Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", koje je još u februaru parlamentarcima iznijelo ovakav zahtjev, ali, iako su na njega bile pozitivne reakcije, rješavanje tog pitanja ostavljeno je po strani zbog, kako su govorili i neki od parlamentaraca, problema unutar vladajuće koalicije i neodržavanja sjednica.

U Udruženju napominju da su tražili promjenu Zakona o radu u pravcu da kao posebna kategorija bude uvedeno bolovanje majki, očeva, pratilaca djeteta dok traje aktivno liječenje mališana u bolnici, odnosno šest mjeseci, kako bi bili uz svoje dijete, što je i djetetu najpotrebnije.

"Godišnje je to pet-šest roditelja koji bi bili uz dijete. U pitanju su porodice gdje su oba roditelja zaposlena pa moraju uzeti bolovanje. Tako da to ne bi bila velika suma. Mi ne odustajemo. Imali smo nekoliko sastanaka s Klubom parlamentarki. Vidjećemo hoće li išta uspjeti završiti. Imaćemo brzo neku povratnu informaciju. Očekujemo i sastanak u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH", kazala je Jasna Vatreš, sekretarka Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka".

Istakla je da u posljednje vrijeme nije bilo slučajeva otkaza roditeljima zbog dugotrajnog bolovanja, ali da žele zakonski riješiti ovo pitanje kako se to više ne bi dešavalo.

Ranije je u Parlamentu ocijenjeno da ovo može biti riješeno za dva-tri mjeseca. Amra Kunovac, jedna od poslanica Predstavničkog vijeća Parlamenta FBiH, juče je rekla da će parlamentarke gledati da što ranije upute inicijativu, odnosno amandmane na Zakon o radu.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar