Штрајк упозорења у фочанским школама

Запослени у фочанским основним школама "Веселин Маслеша" и "Свети Сава" одржали су данас једночасовни штрајк упозорења, незадовољни односом Министарства просвјете и културе Републике Српске према њиховој бранши, а прије свега због нередовних исплата накнада за превоз радника, те новог начина обрачуна тих трошкова.

Република Српска 28.11.2016 | 22:56
Штрајк упозорења у фочанским школама
Предсједник Регионалног одбора Синдиката просвјете Вукола Секуловић рекао је да министарство дугује просвјетарима накнаде за више мјесеци из ове и прошле године, те да се годинама не плаћају накнаде за рођење дјетета, за смртни случај и јубиларне награде.

"Још већи проблем је министрово упутство, које је потписао у септембру ове године, да се накнада трошкова за превоз оним радницима који користе властито ауто, обрачунава 50 одсто од цијене мјесечне карте у градском и међуградском саобраћају. Подручне школе су удаљене од пет до 25 километара и ниједан наставник не може да стигне у све школе без свог аута, тако да је ово упуство створило нервозу међу радницима", рекао је Секуловић, који је наставник у ОШ "Веселин Маслеша".

Он је напоменуо да је овакав вид обрачуна противзаконит, јер је Законом о раду регулисано да је послодавац дужан да надокнади трошкове превоза радника до свог радног мјеста, те да је и противуставно.

"У Уставу Републике Српске и БиХ пише да не смије бити дискриминације међу радницима, а у овом случају је дискриминција оних радника који морају да користе свој ауто. Нико од нас ујутро не креће на игранку, него у учионицу да образује и васпитава ученике, од којих ће постати и доктори, инжењери, просвјетни радници, министри, предсједници...", рекао је Секуловић.

Он је додао да радници страхују и да би могло доћи до смањивања цијене рада са 100 на 94 КМ, те минулог рада са 0,5 на 0,3 одсто.

Радници фочанских основних школа су поручили да је ово само штрајк упозорења и да ће, уколико исплате и даље буду касниле и ако се министрово упуство не стави ван снаге, тако да се трошкови превоза обрачунавају на основу 100 одсто цијене мјесечне карте, кренути у радикалније синдикалне видове борбе, које су дозвољене законом.

Фочанским школама ускоро би се могле придружити и остале школе у Горњем Подрињу.

(Срна)
(Фото: Илустрација)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Оља

28.11.2016 16:34

А зар Малесевиц да то среди?Довољно га је погледати па да знате колико је сати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

28.11.2016 16:58

А за министра би била боља Оља.

Name

перо

28.11.2016 16:47

Ово је глупост. Без тоталне обуставе нема ништа. Само се троши енwргија која ће ускоро требати јер слиједи тек оно најгоре- нови закон о платама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

28.11.2016 17:05

Радници у средњем образовану су плату добили у петак 25. Овако рано исплата није била неколико година уназад. Бојим се да ово не слути на добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

28.11.2016 17:11

Јао немој те ме страсити са страјком нецу моци цитаву ноц да спавам због вас !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки балбоа

28.11.2016 18:16

Слагасе да це исплатити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вд

29.11.2016 17:57

Дане Малешевић је најлошији министар у задњих 20 година,све ради мимо закона и нико га не санкционише,срамота.

ОДГОВОРИТЕ