Štrajk upozorenja u fočanskim školama

Zaposleni u fočanskim osnovnim školama "Veselin Masleša" i "Sveti Sava" održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja, nezadovoljni odnosom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske prema njihovoj branši, a prije svega zbog neredovnih isplata naknada za prevoz radnika, te novog načina obračuna tih troškova.

Republika Srpska 28.11.2016 | 22:56
Štrajk upozorenja u fočanskim školama
Predsjednik Regionalnog odbora Sindikata prosvjete Vukola Sekulović rekao je da ministarstvo duguje prosvjetarima naknade za više mjeseci iz ove i prošle godine, te da se godinama ne plaćaju naknade za rođenje djeteta, za smrtni slučaj i jubilarne nagrade.

"Još veći problem je ministrovo uputstvo, koje je potpisao u septembru ove godine, da se naknada troškova za prevoz onim radnicima koji koriste vlastito auto, obračunava 50 odsto od cijene mjesečne karte u gradskom i međugradskom saobraćaju. Područne škole su udaljene od pet do 25 kilometara i nijedan nastavnik ne može da stigne u sve škole bez svog auta, tako da je ovo upustvo stvorilo nervozu među radnicima", rekao je Sekulović, koji je nastavnik u OŠ "Veselin Masleša".

On je napomenuo da je ovakav vid obračuna protivzakonit, jer je Zakonom o radu regulisano da je poslodavac dužan da nadoknadi troškove prevoza radnika do svog radnog mjesta, te da je i protivustavno.

"U Ustavu Republike Srpske i BiH piše da ne smije biti diskriminacije među radnicima, a u ovom slučaju je diskrimincija onih radnika koji moraju da koriste svoj auto. Niko od nas ujutro ne kreće na igranku, nego u učionicu da obrazuje i vaspitava učenike, od kojih će postati i doktori, inženjeri, prosvjetni radnici, ministri, predsjednici...", rekao je Sekulović.

On je dodao da radnici strahuju i da bi moglo doći do smanjivanja cijene rada sa 100 na 94 KM, te minulog rada sa 0,5 na 0,3 odsto.

Radnici fočanskih osnovnih škola su poručili da je ovo samo štrajk upozorenja i da će, ukoliko isplate i dalje budu kasnile i ako se ministrovo upustvo ne stavi van snage, tako da se troškovi prevoza obračunavaju na osnovu 100 odsto cijene mjesečne karte, krenuti u radikalnije sindikalne vidove borbe, koje su dozvoljene zakonom.

Fočanskim školama uskoro bi se mogle pridružiti i ostale škole u Gornjem Podrinju.

(Srna)
(Foto: Ilustracija)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Olja

28.11.2016 16:34

A zar Malesevic da to sredi?Dovoljno ga je pogledati pa da znate koliko je sati.

ODGOVORITE
Name

***

28.11.2016 16:58

A za ministra bi bila bolja Olja.

Name

pero

28.11.2016 16:47

Ovo je glupost. Bez totalne obustave nema ništa. Samo se troši enwrgija koja će uskoro trebati jer slijedi tek ono najgore- novi zakon o platama...

ODGOVORITE
Name

Saša

28.11.2016 17:05

Radnici u srednjem obrazovanu su platu dobili u petak 25. Ovako rano isplata nije bila nekoliko godina unazad. Bojim se da ovo ne sluti na dobro.

ODGOVORITE
Name

Mile

28.11.2016 17:11

Jao nemoj te me strasiti sa strajkom necu moci citavu noc da spavam zbog vas !!!

ODGOVORITE
Name

roki balboa

28.11.2016 18:16

Slagase da ce isplatiti.

ODGOVORITE
Name

vd

29.11.2016 17:57

Dane Malešević je najlošiji ministar u zadnjih 20 godina,sve radi mimo zakona i niko ga ne sankcioniše,sramota.

ODGOVORITE