Анализа крви умјесто биопсије

Оболелима од рака ускоро доступан бржи и мање болан начин анализе тумора. Нова метода убрзаће и олакшати утврђивање врсте ћелија тумора.

Здравље 28.11.2016 | 09:59
Анализа крви умјесто биопсије
Онколози имају добру вест за пацијенте. Нова метода, која је при крају верификовања у Чешкој, показаће на време и без икаквих болова успешност дотадашњег лечења. Пре свега је погодна за пацијенте са најчешћим типовима тумора плућа, дебелог црева и груди. Уместо непријатног узимања ткива, када се резултати чекају и месец дана, довољно је узимање крви, а резултати су готови за највише три дана, пишу Новости.

Такозвана течна биопсија у стању је да изолује из крви ДНК тумора и тиме да пружи лекарима неопходне информације о његовој врсти. Научницима је након година истраживања пошло за руком да успешно окончају неколико великих студија на ову тему. Показало се да је течна биосија "пронашла" ћелије рака скоро у свим случајевима где их је детектовало и класично узимање ткива.

Нова метода, међутим, неће послужити превентивном откривању тумора у телу. Користи се за дијагностику и даље лечење пацијената који се већ боре са раком. Овај начин прегледа биће широко доступан отприлике за годину дана.

На Плућној клиници Унивезитетске клинике у Плзењу течну биопсију у испробали на 20 пацијената.

"Показала се као велика помоћ пре свега код пацијената код којих није могуће класичним начином доћи до довољне количине ткива, и то нарочито код рака плућа. Захваљујући новој методи резултати су нам на располагању неколико недеља раније, и лечење може да почне на време", каже директор Клинике Милош Пешек.

Успешност нове методе његов тим је забележио, на пример, код лечења 41-годишње пацијенткиње. Њен тумор није реаговао на хемотерапију.

"Захваљујући течној биопсији на време смо установили који тип ћелија рака у телу пацијенткиње преовладава и могли смо да применимо циљано лечење. Дошло је до брзог повлачења тумора", наводи Пешек.


Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар