Analiza krvi umjesto biopsije

Obolelima od raka uskoro dostupan brži i manje bolan način analize tumora. Nova metoda ubrzaće i olakšati utvrđivanje vrste ćelija tumora.

Zdravlje 28.11.2016 | 09:59
Analiza krvi umjesto biopsije
Onkolozi imaju dobru vest za pacijente. Nova metoda, koja je pri kraju verifikovanja u Češkoj, pokazaće na vreme i bez ikakvih bolova uspešnost dotadašnjeg lečenja. Pre svega je pogodna za pacijente sa najčešćim tipovima tumora pluća, debelog creva i grudi. Umesto neprijatnog uzimanja tkiva, kada se rezultati čekaju i mesec dana, dovoljno je uzimanje krvi, a rezultati su gotovi za najviše tri dana, pišu Novosti.

Takozvana tečna biopsija u stanju je da izoluje iz krvi DNK tumora i time da pruži lekarima neophodne informacije o njegovoj vrsti. Naučnicima je nakon godina istraživanja pošlo za rukom da uspešno okončaju nekoliko velikih studija na ovu temu. Pokazalo se da je tečna biosija "pronašla" ćelije raka skoro u svim slučajevima gde ih je detektovalo i klasično uzimanje tkiva.

Nova metoda, međutim, neće poslužiti preventivnom otkrivanju tumora u telu. Koristi se za dijagnostiku i dalje lečenje pacijenata koji se već bore sa rakom. Ovaj način pregleda biće široko dostupan otprilike za godinu dana.

Na Plućnoj klinici Univezitetske klinike u Plzenju tečnu biopsiju u isprobali na 20 pacijenata.

"Pokazala se kao velika pomoć pre svega kod pacijenata kod kojih nije moguće klasičnim načinom doći do dovoljne količine tkiva, i to naročito kod raka pluća. Zahvaljujući novoj metodi rezultati su nam na raspolaganju nekoliko nedelja ranije, i lečenje može da počne na vreme", kaže direktor Klinike Miloš Pešek.

Uspešnost nove metode njegov tim je zabeležio, na primer, kod lečenja 41-godišnje pacijentkinje. Njen tumor nije reagovao na hemoterapiju.

"Zahvaljujući tečnoj biopsiji na vreme smo ustanovili koji tip ćelija raka u telu pacijentkinje preovladava i mogli smo da primenimo ciljano lečenje. Došlo je do brzog povlačenja tumora", navodi Pešek.


B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar