Шта се дешава вашем тијелу када се не наспавате

Можда мислите да можете сјајно да функционишете уз малу количину сна, али немојте избегавати потребно спавање јер до тога зависи ваше здравље.

Здравље 28.11.2016 | 09:57
Шта се дешава вашем тијелу када се не наспавате
У наставку прочитајте шта се све догађа у телу ако се не наспавате.

Мозак слабије ради

Недостатак сна смањује доток крви у делове мозга који контролишу захтевније мисаоне процесе. То погоршава ваше вештине решавања проблема, успорава когнитивну брзину и нарушава конструктивно размишљање и логичко закључивање, изјавио је доктор Ричард Шејн.

Не можете да памтите

Истраживања су показала да спавање јача нервне везе које контролишу памћење и потпомажу процес у којем нова информација постаје усвојена информација тј. сећање. Недостатак сна омета процес памћења.

Раздражљиви сте

Део мозга који је задужен за размишљање и логичко закључивање обично је у балансу с делом мозга који контролише емоције попут страха, љутње, анксиозности. Магнетна резонанца показала је да се код неиспаваних људи смањује повезаност између ових центара у мозгу, а све резултује појавом страха, љутње и раздражљивости.

Лоше возите

Недостатак сна не угрожава само ваше здравље, може утицати и на животе других људи ако возите неиспавани. Према бројним истраживањима, неиспаваност смањује осећај опреза и нарушава могућност квалитетног обављања комплексних функција попут вожње. Невероватан је и податак да недостатак сна успорава наше реакције у истој мери као и алкохол.

Гојите се

Све је више доказа да недостатак сна утиче на хормоне повезане с регулацијом тежине. Код неиспаваних људи примећен је велики раст хормона који се назива грелин и задужен је за стварање апетита. С друге стране, хормоне лептин који апетит доводи у нормалу код истих људи производи сеу јако малим количинама.Када смо уморни, наш метаболизам се успорава како би сачувао енергију, а у том тренутку долази до таложења лоших ствари у организму и гојења.

Смањује се либидо

"Драги/драга, превише сам уморна/уморан" ипак није само фраза него стварни проблем људи који премало спавају. Количина хормона који подстичу сексуалну жељу за 15 одсто је мања код људи који дневно спавају мање од 5 сати.

Склонији сте обољењима

Недостатак сна утиче и на имуни систем. Тачније, смањује његову способност реакције и одговора на инфекције. Због тога ће неиспавани људи први покупити све бактерије или вирусе, а требаће им и много више времена да се опораве.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар