Дерби - најава: Пијевци, вријеме је да изгубите!

Тотенхем не зна за пораз ове сезоне у Премијер лиги, али сада долазе на ноге машинерији Антонија Контеа која меље редом и нема намеру да се заустави.

Фудбал 26.11.2016 | 16:00
Дерби - најава: Пијевци, вријеме је да изгубите!
Челси и Тотенхем. Наставак традиције или скидање проклетства дугог безмало 27 година? Питање које се намеће у сусрет још једном великом лондонском дербију на Стамфорд Бриџу у суботу (18.30, ТВ Спорт клуб).

У сећањима многих фудбалских заљубљеника врте се и даље сцене с последњег судара Плаваца и Певаца. Жустри стартови, често изнад свих граница дозвољеног, погибељни стартови на обе стране, чак 12 жутих картона, девет само за Тотенхем, те гол Едена Азара у 83. минуту за Челсијев бод (2:2) и Лестерову титулу шампиона Енглеске. 

"Најсрамнија утакмица у историји Премијер лиге", испалио је Дејли Мејл дан после меча описујући збивања са терена. Мада ту није било ничег да се не свиди. Имао је Тотенхем предност од 2:0 у 44. минуту. Није успео да је сачува. Сада има мотив да се освети љутом градском ривалу.

Ново сукобљавање првих комшија могло би да оде у два правца. Челси би чак могао бар привремено да избаци Тотенхем из најужег круга конкурената за титулу јер остале екипе имају прилично лак распоред. А опет, Тотенхем би евентуалним тријумфом могао додатно да замрси никад неизвеснију трку за блистави пехар.

Тотенхем за тријумф на Бриџу не зна још од фебруара 1990. године. Од тада у двориште најљућег противника долазио је чак 29 пута, а у 18 наврата кући се враћао погнуте главе. То су демони прошлости с којим ће Маурисио Покетино морати да се избори, поврх свих кадровских проблема, посебно у одбрани: Тоби Алдервајрелд, Дени Роуз, Бен Дејвис. Превише мука када се на другој страни налази једна од најбољих нападачких екипа Премијер лиге. Односно, тим који је у пет од претходних шест лигашких утакмица противничке мреже тресао бар по три пута.

О тактичком савршенству Челсија, мајсторству Антонија Контеа и ултимативно победничкој формацији 3-4-3 бруји не само Острво, већ и цела фудбалска Европа. Опет Плавци тероришу ривале као некада, у последњих месец и кусур дана самлевени су сви коју Контеовојмашини стали на пут, што се јасно може видети кроз призму статистичких података. Шест лигашких утакмица без примљеног гола, шест победа, где је у пет наврата Челси изашао као победник на крају оба полувремена. Поново рођени Немања Матић, Еден Азар, Дијего Коста. Трилинг који утерује страх у кости.

Али у суботу ће наспрам себе Челси имати, уз њих, најбољу одбрану Премијер лиге, екипу која још не зна за првенствени пораз ове сезоне и Харија Кејна који се полако враћа у форму. То је, међутим, и састав који на последњих пет гостовања не зна за победу. Певци су после четири узастопна ремија у прошлом колу у драматичном финишу дошли до 3:2 против Вест Хема и сада окуражени улазе у нови градски дерби. Оно што није на страни Тотенхема је и чињеница да ове сезоне од скалпова највећих такмаца имају једино онај Манчестер Ситија, уписан још пре месец и по дана.

Да ли је то довољно да се направи нешто конкретно на месту где су већ страдали Лестер, Манчестер Јунајтед и Евертон? Свако за по гол више од претходника.

ПОСЛЕДЊИХ ПЕТ СУСРЕТА НА СТАМФОРД БРИЏУ

8. мај 2013.        Челси – Тотенхем 2:2
8. март 2014.      Челси – Тотенхем 4:0
3. децембар 2014.           Челси – Тотенхем 3:0
1. март 2015.      Челси – Тотенхем 2:0
2. мај 2016.        Челси – Тотенхем 2:2

ПОСЛЕДЊИХ ПЕТ

ЧЕЛСИ

Лестер (Д)            3:0
Ман. Јунајтед (Д)           4:0
Саутемптон (Г)               2:0
Евертон (Д)         5:0
Мидлсбро (Г)      1:0

ТОТЕНХЕМ

ВБА (Г)                1:1
Борнмут (Г)      0:0
Лестер (Д)            0:0
Арсенал (Г)         1:1
Вест Хем (Д)     3:2

МЕЂУСОБНИ СКОР

136         56           36           44           205:194

ТРЕНУТНИ ПЛАСМАН
1. ЧЕЛСИ           12           9              1              2              27:9        28
5. ТОТЕНХЕМ    12           6              6              0              18:8        24

Коментари / 0

Оставите коментар