Derbi - najava: Pijevci, vrijeme je da izgubite!

Totenhem ne zna za poraz ove sezone u Premijer ligi, ali sada dolaze na noge mašineriji Antonija Kontea koja melje redom i nema nameru da se zaustavi.

Fudbal 26.11.2016 | 16:00
Derbi - najava: Pijevci, vrijeme je da izgubite!
Čelsi i Totenhem. Nastavak tradicije ili skidanje prokletstva dugog bezmalo 27 godina? Pitanje koje se nameće u susret još jednom velikom londonskom derbiju na Stamford Bridžu u subotu (18.30, TV Sport klub).

U sećanjima mnogih fudbalskih zaljubljenika vrte se i dalje scene s poslednjeg sudara Plavaca i Pevaca. Žustri startovi, često iznad svih granica dozvoljenog, pogibeljni startovi na obe strane, čak 12 žutih kartona, devet samo za Totenhem, te gol Edena Azara u 83. minutu za Čelsijev bod (2:2) i Lesterovu titulu šampiona Engleske. 

"Najsramnija utakmica u istoriji Premijer lige", ispalio je Dejli Mejl dan posle meča opisujući zbivanja sa terena. Mada tu nije bilo ničeg da se ne svidi. Imao je Totenhem prednost od 2:0 u 44. minutu. Nije uspeo da je sačuva. Sada ima motiv da se osveti ljutom gradskom rivalu.

Novo sukobljavanje prvih komšija moglo bi da ode u dva pravca. Čelsi bi čak mogao bar privremeno da izbaci Totenhem iz najužeg kruga konkurenata za titulu jer ostale ekipe imaju prilično lak raspored. A opet, Totenhem bi eventualnim trijumfom mogao dodatno da zamrsi nikad neizvesniju trku za blistavi pehar.

Totenhem za trijumf na Bridžu ne zna još od februara 1990. godine. Od tada u dvorište najljućeg protivnika dolazio je čak 29 puta, a u 18 navrata kući se vraćao pognute glave. To su demoni prošlosti s kojim će Maurisio Poketino morati da se izbori, povrh svih kadrovskih problema, posebno u odbrani: Tobi Aldervajreld, Deni Rouz, Ben Dejvis. Previše muka kada se na drugoj strani nalazi jedna od najboljih napadačkih ekipa Premijer lige. Odnosno, tim koji je u pet od prethodnih šest ligaških utakmica protivničke mreže tresao bar po tri puta.

O taktičkom savršenstvu Čelsija, majstorstvu Antonija Kontea i ultimativno pobedničkoj formaciji 3-4-3 bruji ne samo Ostrvo, već i cela fudbalska Evropa. Opet Plavci terorišu rivale kao nekada, u poslednjih mesec i kusur dana samleveni su svi koju Konteovojmašini stali na put, što se jasno može videti kroz prizmu statističkih podataka. Šest ligaških utakmica bez primljenog gola, šest pobeda, gde je u pet navrata Čelsi izašao kao pobednik na kraju oba poluvremena. Ponovo rođeni Nemanja Matić, Eden Azar, Dijego Kosta. Triling koji uteruje strah u kosti.

Ali u subotu će naspram sebe Čelsi imati, uz njih, najbolju odbranu Premijer lige, ekipu koja još ne zna za prvenstveni poraz ove sezone i Harija Kejna koji se polako vraća u formu. To je, međutim, i sastav koji na poslednjih pet gostovanja ne zna za pobedu. Pevci su posle četiri uzastopna remija u prošlom kolu u dramatičnom finišu došli do 3:2 protiv Vest Hema i sada okuraženi ulaze u novi gradski derbi. Ono što nije na strani Totenhema je i činjenica da ove sezone od skalpova najvećih takmaca imaju jedino onaj Mančester Sitija, upisan još pre mesec i po dana.

Da li je to dovoljno da se napravi nešto konkretno na mestu gde su već stradali Lester, Mančester Junajted i Everton? Svako za po gol više od prethodnika.

POSLEDNJIH PET SUSRETA NA STAMFORD BRIDŽU

8. maj 2013.        Čelsi – Totenhem 2:2
8. mart 2014.      Čelsi – Totenhem 4:0
3. decembar 2014.           Čelsi – Totenhem 3:0
1. mart 2015.      Čelsi – Totenhem 2:0
2. maj 2016.        Čelsi – Totenhem 2:2

POSLEDNJIH PET

ČELSI

Lester (D)            3:0
Man. Junajted (D)           4:0
Sautempton (G)               2:0
Everton (D)         5:0
Midlsbro (G)      1:0

TOTENHEM

VBA (G)                1:1
Bornmut (G)      0:0
Lester (D)            0:0
Arsenal (G)         1:1
Vest Hem (D)     3:2

MEĐUSOBNI SKOR

136         56           36           44           205:194

TRENUTNI PLASMAN
1. ČELSI           12           9              1              2              27:9        28
5. TOTENHEM    12           6              6              0              18:8        24

Komentari / 0

Ostavite komentar