У кокаину пудинг и парацетамол

У Федерацији БиХ у првих девет мјесеци ове године забиљежен је раст продаје наркотика, психоактивних супстанци, показали су подаци Одсјека за хемијско-токсиколошка и физикална испитивања, вјештачења и истраживања при Центру за форензику Федералне управе полиције (ФУП).

Босна и Херцеговина 26.11.2016 | 09:25
У кокаину пудинг и парацетамол
Тако је у односу на исти период 2015. године тестирано 2.716 више узорака различитих врста дроге коју су заплијениле полицијске агенције и прослиједиле на анализу Центру, пише Аваз.ба

Ива Трезнер, водитељ Одсјека, истакла је како је ријеткост да полиција заплијени чисту дрогу.

"Анализама утврђујемо да се у кокаину нађу чак и пудинг, ситни шећер, парацетамол, кофеин, дакле материје које физички подсјећају на кокаин. И у томе заиста леже велике опасности. Тако код особа које конзумирају дрогу, зависника, ако само за један одсто кокаин буде чишћи, долази до смртних случајева", појашњава Трезнер.

Каже да проблем са судовима представља појава нових психоактивних супстанци.

"Оне нису под законском контролом. Закон о спречавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога у свом садржају има листу опојних дрога и психотропних супстанци које су под контролом. По том сегменту, само ако се те супстанце пронађу код некога, он буде кривично гоњен", истиче Трезнер. А нове супстанце на тржишту појављују се као гљиве после кише.

"Дилери, трговци дрогом, баве се свим и свачим. Мијешају свашта, што представља велику опасност. То отприлике изгледа овако - од једног килограма чистог кокаина направе десет килограма смјесе коју продају као кокаин. Нова група психоактивних супстанци обично садржи синтетске канабиноиде", појашњава Трезнер.



Прелиминарни тестови чистих дрога упућују лаборанте у којем смјеру да иду. Ако супстанца посредством реагенса постаје љубичаста, стручњаци претпостављају да се ради о хероину и у том смеру предузимају наредни корак. Свака дрога има своју боју – хашиш постаје црвен, кокаин плав, екстази тамноплав или црн...

Извор: аваз.ба
Фото: аваз.ба







Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Коwалски

26.11.2016 08:49

Видим ја кад код шмрчем престане ме глава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јк

26.11.2016 09:46

Хахахаххахахаха.

Name

Мак

26.11.2016 08:50

Управу је онај поп, дрога лоса па и никаква. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро Јутро

26.11.2016 10:53

Наравно да не ваља као што нам ништа не ваља. Не можемо се квалитетно ни уништавати а ми очекујемо неко добро. Идему у бели свет а овакав кокаин остављамо политичарима нека дају својој дјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

26.11.2016 11:39

ДОБРА ИДЕЈА ПАКУЈЕМО ДРОГУ У КЕСИЦЕ ЗА ПУДИНГ И МОЗЕ ПО ЦИЈЕЛОЈ ЕВРОПИ ДА СЕ ПРОДАЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Иги

26.11.2016 12:16

Глупости изрецене од стране струцњака. Смртна доза кокаина је око 8 грама цистог кокаина ! Она изјављује ако је кокаин цисци само један постотак тј. дилер се "преварио" уби клијента. Ноторна глупост. Дајте статистику колико је људи умрло од предозирања кокаином , колико их је изазвало саобрацајну несрецу усљед дејства кокаина... Сваком це бити јасно да је "шљива" далеко погубнија по нас.Ово говорим као постовалац и дугогодисњи узивалац магицног бијелог колумбиског а мозе и перуанског или боливијског праха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сељак

26.11.2016 14:39

Ај ба министре пресабери се јел има ил нема једбе седмице заговарате да има друге нема па како вас болан није срамота у тим годинама и сиједе главе да лазете народ и то најпостенију категорију људи....

ОДГОВОРИТЕ