U kokainu puding i paracetamol

U Federaciji BiH u prvih devet mjeseci ove godine zabilježen je rast prodaje narkotika, psihoaktivnih supstanci, pokazali su podaci Odsjeka za hemijsko-toksikološka i fizikalna ispitivanja, vještačenja i istraživanja pri Centru za forenziku Federalne uprave policije (FUP).

Bosna i Hercegovina 26.11.2016 | 09:25
U kokainu puding i paracetamol
Tako je u odnosu na isti period 2015. godine testirano 2.716 više uzoraka različitih vrsta droge koju su zaplijenile policijske agencije i proslijedile na analizu Centru, piše Avaz.ba

Iva Trezner, voditelj Odsjeka, istakla je kako je rijetkost da policija zaplijeni čistu drogu.

"Analizama utvrđujemo da se u kokainu nađu čak i puding, sitni šećer, paracetamol, kofein, dakle materije koje fizički podsjećaju na kokain. I u tome zaista leže velike opasnosti. Tako kod osoba koje konzumiraju drogu, zavisnika, ako samo za jedan odsto kokain bude čišći, dolazi do smrtnih slučajeva", pojašnjava Trezner.

Kaže da problem sa sudovima predstavlja pojava novih psihoaktivnih supstanci.

"One nisu pod zakonskom kontrolom. Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga u svom sadržaju ima listu opojnih droga i psihotropnih supstanci koje su pod kontrolom. Po tom segmentu, samo ako se te supstance pronađu kod nekoga, on bude krivično gonjen", ističe Trezner. A nove supstance na tržištu pojavljuju se kao gljive posle kiše.

"Dileri, trgovci drogom, bave se svim i svačim. Miješaju svašta, što predstavlja veliku opasnost. To otprilike izgleda ovako - od jednog kilograma čistog kokaina naprave deset kilograma smjese koju prodaju kao kokain. Nova grupa psihoaktivnih supstanci obično sadrži sintetske kanabinoide", pojašnjava Trezner.



Preliminarni testovi čistih droga upućuju laborante u kojem smjeru da idu. Ako supstanca posredstvom reagensa postaje ljubičasta, stručnjaci pretpostavljaju da se radi o heroinu i u tom smeru preduzimaju naredni korak. Svaka droga ima svoju boju – hašiš postaje crven, kokain plav, ekstazi tamnoplav ili crn...

Izvor: avaz.ba
Foto: avaz.ba







Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Kowalski

26.11.2016 08:49

Видим ја кад код шмрчем престане ме глава.

ODGOVORITE
Name

Jk

26.11.2016 09:46

Hahahahhahahaha.

Name

Mak

26.11.2016 08:50

Upravu je onaj pop, droga losa pa i nikakva. :)

ODGOVORITE
Name

Dobro Jutro

26.11.2016 10:53

Naravno da ne valja kao što nam ništa ne valja. Ne možemo se kvalitetno ni uništavati a mi očekujemo neko dobro. Idemu u beli svet a ovakav kokain ostavljamo političarima neka daju svojoj djeci.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

26.11.2016 11:39

DOBRA IDEJA PAKUJEMO DROGU U KESICE ZA PUDING I MOZE PO CIJELOJ EVROPI DA SE PRODAJE.

ODGOVORITE
Name

Dr Igi

26.11.2016 12:16

Gluposti izrecene od strane strucnjaka. Smrtna doza kokaina je oko 8 grama cistog kokaina ! Ona izjavljuje ako je kokain cisci samo jedan postotak tj. diler se "prevario" ubi klijenta. Notorna glupost. Dajte statistiku koliko je ljudi umrlo od predoziranja kokainom , koliko ih je izazvalo saobracajnu nesrecu usljed dejstva kokaina... Svakom ce biti jasno da je "šljiva" daleko pogubnija po nas.Ovo govorim kao postovalac i dugogodisnji uzivalac magicnog bijelog kolumbiskog a moze i peruanskog ili bolivijskog praha.

ODGOVORITE
Name

seljak

26.11.2016 14:39

Aj ba ministre presaberi se jel ima il nema jedbe sedmice zagovarate da ima druge nema pa kako vas bolan nije sramota u tim godinama i sijede glave da lazete narod i to najposteniju kategoriju ljudi....

ODGOVORITE