Шта доносе нови закони у Републици Српској?

Нови Закон о локалној самоуправи и Закон о запосленима у јединицама локалне самоуправе РС, који данас ступају на снагу, омогућиће међуопштинску сарадњу, уштеде и рационализацију у локалним заједницама, оцијенила је то јуче у Бањалуци Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе РС.

Република Српска 26.11.2016 | 07:34
Шта доносе нови закони у Републици Српској?
Општине и градови сада ће моћи да оснују заједничка предузећа за, на примјер, путеве, комуналну инфраструктуру и изградњу водоводних мрежа, као и да користе услуге служби градова у својим економским регијама.

"Прецизне уштеде је тешко изнијети. Ипак, то ће смањити трошкове и издатке неразвијених локалних заједница, донијети ефикаснију и јефтинију администрацију, те им омогућити да заједно аплицирају у пројектима", истакла је Решићева.

Новим законским рјешењем остају три запослена на 1.000 становника, не укључујући функционере и запослене у области заштите од пожара, али општине и градови ће имати до годину и по дана да број радника доведу на тај ниво.

"Нова законска рјешења у погледу развоја регија, примијенићемо на потезу Шамца, Модриче, Жабара и Пелагићева. Такође, нико до сада се није желио ухватити у коштац с прекомјерним бројем запослених у администрацији и недостатком радника у реалном сектору", нагласио је за "Независне" Ђорђе Милићевић, начелник Шамца, прецизирајући да ова општина има 19.000 становника, а 93 запослених само у управи.

Свака општина која има више од 50.000 становника и изразито је развијена у посљедње три године, добиће статус града, а процедура остаје иста и код избора начелника одјељења који се бирају јавним конкурсом.

"Ми ћемо ускладити статут града с новим законом, а у њему има и неких доста добрих рјешења, посебно за средине које су биле заковане годинама због неслагања градоначелника и скупштинских већина. То је уједно и најбоље рјешење у закону, да покушава деблокирати ситуацију у неким локалним заједницама", рекао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Додао је и то да градови, али не и све општине, новим законским рјешењима добијају и двије додатне надлежности и то могућност правног заступања умјесто Правобранилаштва, те наплату прихода од пореза на непокретности, умјесто Пореске управе.

Примјеном овог закона, скупштина ће се моћи распустити уколико не буде конституисана локална власт након избора, неусвојен буџет у законском року или из било ког разлога није функционална дуже од три мјесеца. Неће бити проблема за локалне скупштине које су конституисане ових дана по старом закону, као ни за оне које то тек треба да ураде јер је процедура у новом закону готово идентична.

Извор: Независне
Фото: Независне

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

перо

26.11.2016 06:45

Јад и чемер ко и досад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

продаја породичног сребра

26.11.2016 07:17

Изгледа да је овдје циљ формирати привредне субјекте којима би се додијелила општинска имовина, како би та новоформирана предузећа могла дизати кредите, јер презадужене општине све теже могу добијати кредите. Како су уништили привреду, једини начин да штеточине живе је дизање кредита.

Name

Ре

26.11.2016 08:36

Мора да си и ти Перо будјетлија у некој опстини па не подржаваш отпуштање виска радника!!!

Name

нн

26.11.2016 08:31

Цуј, нацелници одјељења се бирају јавним конкурсом... Па у свакој општини су већ изабрани а конкурс це се само формално спровести. Кога лажемо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

26.11.2016 08:33

На западу 1(један) запосљен у администрацији на 1000(хиљаду) становника код нас по новом закону 3(три) и 90% посто опстина мора да отпуста раднике и чудимо се сто су опстине презадужене! Страшно је када опстина пола будјета даје само за Плате својих радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

снсд пд

26.11.2016 13:33

Спаси нас Боже министарке Лејле из днс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зијемља

26.11.2016 18:05

Хајде нека буду три радника на 1000 становника (што није реално), али не могу да схватим да нико у држави не покрене питање и не укине општине са мање од хиљаду становника а имају по десетеро и више запослених. Гдје је ту реалност и што је најжалосније те општине уопште немају властитих прихода, а дијеле велике плате. Република им редовно уплаћује грантове за њихов нерад, односно плаћа их читава држава. Таква општина је и Источни Мостар, а нема ни стотину становника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

28.11.2016 06:52

Ово је горе од Јада и Цемера

ОДГОВОРИТЕ