Šta donose novi zakoni u Republici Srpskoj?

Novi Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave RS, koji danas stupaju na snagu, omogućiće međuopštinsku saradnju, uštede i racionalizaciju u lokalnim zajednicama, ocijenila je to juče u Banjaluci Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS.

Republika Srpska 26.11.2016 | 07:34
Šta donose novi zakoni u Republici Srpskoj?
Opštine i gradovi sada će moći da osnuju zajednička preduzeća za, na primjer, puteve, komunalnu infrastrukturu i izgradnju vodovodnih mreža, kao i da koriste usluge službi gradova u svojim ekonomskim regijama.

"Precizne uštede je teško iznijeti. Ipak, to će smanjiti troškove i izdatke nerazvijenih lokalnih zajednica, donijeti efikasniju i jeftiniju administraciju, te im omogućiti da zajedno apliciraju u projektima", istakla je Rešićeva.

Novim zakonskim rješenjem ostaju tri zaposlena na 1.000 stanovnika, ne uključujući funkcionere i zaposlene u oblasti zaštite od požara, ali opštine i gradovi će imati do godinu i po dana da broj radnika dovedu na taj nivo.

"Nova zakonska rješenja u pogledu razvoja regija, primijenićemo na potezu Šamca, Modriče, Žabara i Pelagićeva. Takođe, niko do sada se nije želio uhvatiti u koštac s prekomjernim brojem zaposlenih u administraciji i nedostatkom radnika u realnom sektoru", naglasio je za "Nezavisne" Đorđe Milićević, načelnik Šamca, precizirajući da ova opština ima 19.000 stanovnika, a 93 zaposlenih samo u upravi.

Svaka opština koja ima više od 50.000 stanovnika i izrazito je razvijena u posljednje tri godine, dobiće status grada, a procedura ostaje ista i kod izbora načelnika odjeljenja koji se biraju javnim konkursom.

"Mi ćemo uskladiti statut grada s novim zakonom, a u njemu ima i nekih dosta dobrih rješenja, posebno za sredine koje su bile zakovane godinama zbog neslaganja gradonačelnika i skupštinskih većina. To je ujedno i najbolje rješenje u zakonu, da pokušava deblokirati situaciju u nekim lokalnim zajednicama", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Dodao je i to da gradovi, ali ne i sve opštine, novim zakonskim rješenjima dobijaju i dvije dodatne nadležnosti i to mogućnost pravnog zastupanja umjesto Pravobranilaštva, te naplatu prihoda od poreza na nepokretnosti, umjesto Poreske uprave.

Primjenom ovog zakona, skupština će se moći raspustiti ukoliko ne bude konstituisana lokalna vlast nakon izbora, neusvojen budžet u zakonskom roku ili iz bilo kog razloga nije funkcionalna duže od tri mjeseca. Neće biti problema za lokalne skupštine koje su konstituisane ovih dana po starom zakonu, kao ni za one koje to tek treba da urade jer je procedura u novom zakonu gotovo identična.

Izvor: Nezavisne
Foto: Nezavisne

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

pero

26.11.2016 06:45

Jad i čemer ko i dosad.

ODGOVORITE
Name

prodaja porodičnog srebra

26.11.2016 07:17

Izgleda da je ovdje cilj formirati privredne subjekte kojima bi se dodijelila opštinska imovina, kako bi ta novoformirana preduzeća mogla dizati kredite, jer prezadužene opštine sve teže mogu dobijati kredite. Kako su uništili privredu, jedini način da štetočine žive je dizanje kredita.

Name

Re

26.11.2016 08:36

Mora da si i ti Pero budjetlija u nekoj opstini pa ne podržavaš otpuštanje viska radnika!!!

Name

nn

26.11.2016 08:31

Cuj, nacelnici odjeljenja se biraju javnim konkursom... Pa u svakoj opštini su već izabrani a konkurs ce se samo formalno sprovesti. Koga lažemo?

ODGOVORITE
Name

???

26.11.2016 08:33

Na zapadu 1(jedan) zaposljen u administraciji na 1000(hiljadu) stanovnika kod nas po novom zakonu 3(tri) i 90% posto opstina mora da otpusta radnike i čudimo se sto su opstine prezadužene! Strašno je kada opstina pola budjeta daje samo za Plate svojih radnika.

ODGOVORITE
Name

snsd pd

26.11.2016 13:33

Spasi nas Bože ministarke Lejle iz dns.

ODGOVORITE
Name

Zijemlja

26.11.2016 18:05

Hajde neka budu tri radnika na 1000 stanovnika (što nije realno), ali ne mogu da shvatim da niko u državi ne pokrene pitanje i ne ukine opštine sa manje od hiljadu stanovnika a imaju po desetero i više zaposlenih. Gdje je tu realnost i što je najžalosnije te opštine uopšte nemaju vlastitih prihoda, a dijele velike plate. Republika im redovno uplaćuje grantove za njihov nerad, odnosno plaća ih čitava država. Takva opština je i Istočni Mostar, a nema ni stotinu stanovnika.

ODGOVORITE
Name

mf

28.11.2016 06:52

Ovo je gore od Jada i Cemera

ODGOVORITE