Подјеле: Човић једини нема опозицију у БиХ

Политика у БиХ подељена је у три национална корпуса, а једино Драган Човић међу Хрватима нема политичког ривала.

Босна и Херцеговина 24.11.2016 | 07:45
Подјеле: Човић једини нема опозицију у БиХ
Председник ХДЗ БиХ полако је „почистио“ све који су му били какви – такви конкуренти у хрватском бирачком телу. Последња „трзавица“ био је ХДЗ 1990 чији политички утицај је ишчезао.
 
С друге стране, бошњачка политичка сцена је жестоко поларизована на СДА Бакира Изетбеговића и СББ Фахрудина Радончића, који су само нужно у коалицији, а на терену су жестоки ривали.

У Републици Српској, СНСД Милорада Додика је најјача партија, али му опозиција у виду Савеза за промене задаје главобоље, не толико утицајем у РС, већ чињеницом да су власт у Сарајеву.

Професор Свеучилишта у Мостару, Славо Кукић, сматра да је кључни разлог Човићеве супериорности то што су Хрвати најмалобројнији народ у БиХ, па их је релативно најједноставније „упецати“ на националну хомогенизацију по принципу један народ, једна партија, један вођа.

"Човић је до гуше заглавио у криминалу и не верујем да те чињенице нису познате просечном Хрвату у БиХ. Али, страх од могућег понављања историје, од новог исељавања са вековних огњишта, јачи је од свега тога. Зато Човић не треба посебно да се брине због могуће појаве конкурената међу Хрватима. Евентуално, његов миран сан може бити нарушен притиском који може доћи из Загреба, јер има снажан отпор у хрватском генералском лобију", каже Кукић.

Он је убеђен да је тренутно „најгушће“ Бакиру Изетбеговићу - има јаку левицу у ФБиХ, јаког Фахрудина Радончића, али и све јачу опозицију у властитој партији, на челу Сенадом Шепићем. Када је у питањиу РС, Кукић наглашава да Додик има опозицију, али и „снажно разрађену макијавелистичку животну филозофију“ којом успешно одлева нападима.

"Било је природно очекивати да ће пасти на локалним изборима. Али, он је измислио референдум, хомогенизовао српско бирачко тело на своју страну, захваљујући додуше и СзП који се упецао и постао маргиналан играч. Додик се већ сада припрема за изборе 2018. најављујући поврат 83 уставне надлежности РС.

Нисам сигуран да на томе неће добити изборе. Једино да чланице СзП извуку поуку из грешака у вези са референдумом и локалним изборима, па да изграде другачију стратегију", закључује Кукић.

Политички аналитичар из Бањалуке, Радомир Нешковић, истиче да у Дејтону постоји структурална грешка која Хрватима омогућава равноправност, али је не гарантује. Због тога је, поручује Нешковић, заједничка црта свим хрватским политичарима да се боре за сталну равноправност са остала два народа, што је искористио Човић.

"У складу с тим они имају оно што Срби и Бошњаци немају, то је Хрватски народни сабор, национано тело свих битних представника у хрватском народу", каже Нешковић.

Истовремено, додаје он, у Срба и Бошњака постоје бар по два различита политичка концепта око којих се деле.

Код Срба је јединствен став да је РС трајна, с тим што СНСД верује да је БиХ привремена и да РС може да се изгради као независна држава.

"С друге стране, СДС и ПДП сматрају да је БиХ федеративна држава, да Дејтон треба очувати, да РС не може да изађе из БиХ  без ризика и да тај процес нема међународну подршку."

"Бошњаци су јединствени око интегритета БиХ, али има поделе како је одржати. Концепт СДА је народни, популистички, са примесама вере, док остали имају више економски, социјалдемократски приступ", закључује Нешковић.

Топић: Ексклузивно право

Политичка аналитичарка из Бањалуке, Тања Топић, истиче да је у целој БиХ доминантно настојње да постоји једна политичка партија која себи узима ексклузивно право заштите националних интереса, а то значи и омаловажавање партија у опозицији.

"Истина, највећа снага је у рукама Драгана Човића и ХДЗ јер он годинама успева без озбиљнијег политичког ривала да контролише целокупан простор у коме се одвија хрватска политика."

"Та политика упориште налази у ставу да су Хрвати најмање једнакоправни у БиХ, због чега више него други народи имају потребу да се окупљају око једне партије. У Бошњачком и српском блоку постоји политички консензус око националних питања, али подела иде по неким другим основама", закључује Топићева.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

ГРАХОВО

24.11.2016 07:23

Хрвата има 15 % а на нивоу Босне и Херцеговине имају власт од преко 30 % у Федерацији 50 % , имају контролу над свим финансијама, кладионицама, увозу и да су они најмање једнакоправни , јел се ви то зезате ? Поклали и протјерали Србе из Крајине, Грахова, Дрвара, Јајца,Купреса а Додик и СНСД са њима најбољи пријатељи , то је питање : како вас није стид издајице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родослов/Крстеница

24.11.2016 07:45

Провери Лемијеве корене! Оци има да ти испадну!

Name

РЕ ГРАХОВО

24.11.2016 07:59

УХ да има 15% било би супер

Name

Едо,Слатина-Тузла

24.11.2016 08:05

У Тузли су ми се "уста осушила" причајући како "угрожени" Хрвати воде скоро све банке,скоро да нема незапосленог Хрвата,могу да раде у ЕУ,могли су да путују сво вријеме по свијету а остала два народа тек након 20 година,узели су скоро сва представништва за БиХ,посебно нас у Тузли су ојадили 1993.-1994.,а "паметни" Бошњаци и Срби умјесто да се договоре они се и даље "кољу" до,нажалост ако се нешто не промијени,неког поновног клања који им политика спрема!!

Name

ре Родослов Крстеница

24.11.2016 08:56

Све у име демократије поцело је пребројавање крвних зрнаца,то није фасисоидно.

Name

Јагуар

24.11.2016 09:00

Па паметни људи. Раде за свој интерес.

Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

24.11.2016 11:22

Ватикан, Њемачка...

Name

дистанца.

24.11.2016 21:00

Цовиц,уколико био имало при памети,дрзао би се Додика "и заврсили ствар како треба "постено.

Name

ЉИЉАН

24.11.2016 07:41

МАФИЈА НА ВЛАСТИ,..о како им је лијепо док има три глупа национално обојена народа,..нека тако нам и треба.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абв

24.11.2016 07:57

Па ни СНСД нема опозицију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

24.11.2016 08:08

Нас највеци непријатељ а политицки пријатељ је наса глупост ватају народ на слабе мамце најцудније у свему да наса јеинтелектуала дно дна ако је уопсте и има све се то пресалтало у велико пäлаxкасе а сто се тице дрзаве и народа бикога то висе не интересује хајвеца глупост се цесто цује да нам смета недјународна заједница недај бозе да је нема да наси могу радити по својој зељи било би нас висе од пола у избјеглиству неби се много разликоваки од Сирије али ето народ је такав па нека му буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

24.11.2016 09:26

Па како це имати опозицију кад их је сака јада и сви на дрзавне јасле. И опет сваки дан су у нецему угрозени. А све позиције заузели али дзаба, дај јос...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ливно

24.11.2016 10:51

А ста са оно 350.000 тисзца хрвата сто нису гласали за хдз и за цовица могу ли они бити опозиција криминалцу драгану.изненадице се идуцих избора кад немого висе доводити мртве да гласају за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зар не

24.11.2016 11:03

Јели могуце да народ БИХ незна изабрати мало љепсе људе бар по фаци а о постењу да и не говоримо,па казите на ста лице бозе опрости

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ре

24.11.2016 12:03

Додик ми на овој слици изгледа веома сармантно. Ха хе хуууу.

Name

Кокорин

24.11.2016 11:03

У БиХ це мо се јос годинама овако мрцварити, док не схватимо да је разлаз јос једино рјесење. За овако несто јос је прерано. Да би босњаски политицари и Босњаци сами схватили, да немају ниста од тога сто је "Бања Лука, Пале, Требиње или било који други из РСа у Босни и Херцеговини", мораце проци јос времена. Кад схвате ово истински и напусте РС, те се окрену свом дијелу Федерације бице им боље. Срби ову лекцију нису у бисој Југославији науцили. Нису схватили да Србија нема ниста сто су заједно са Словенијом или другим републикама, па све до мирног разлаза са Црном Гором. Босњацима је изгледа додијељена улога Срба у бивсој нам земљи. Хтјели су Југославију коју висе нико осим њих самих није хтјео. Тако је сада и у БиХ. Босњаци хоце цјеловиту дрзаву, а друга два народа је неце. Када схвате да од овакве Босне нема ниста и омогуце да се сами договоримо без странаца, и створимо неку врсту конфедерално-федералне дрзаве, гдје се нити један народ неце осјецати угрозеним од оног другог. Све остало су експерименти и илузије, које воде губљњу времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

26.11.2016 16:13

А засто би требала бити нека конфедерално или федерална држава,зашто неби била федерација народа?

Name

Како нема

24.11.2016 12:26

А гдје је Комсиц ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РепубликаСРПСКА

24.11.2016 13:18

РС је стабилна и нормално функционисе а у Федерацији ниста па како таква дрзава БИХ мозе опстати зато сто прије разлаз

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

24.11.2016 14:11

Тако је!!! и С-400 на границу са федерацијом и ХР јер отуд Фасизам долази

Name

Бања Лука

24.11.2016 16:38

Јадни смо ми ако нам је стабилно и нормално : пропали Инцел и Чајавец, пропале Бобар Банка и банка Српске, блокирани рачуни домовима здравља,Фонд ПИО у минусу, дуг рафинерије у Броду прешао пола милијарде КМ , гдје нам је РС више него двоструко задуженија од ФБиХ. Јадно је то али то воле они које воле Додика.