ФИБА хоће да шампион ЛШ игра Евролигу!

Генерални секретар ФИБА Камил Новак открио је да је та организација дала занимљив предлог Евролиги. Кровна кошаркашка организација не пристаје на постојећу структуру европских клупских такмичења. Од националних савеза се очекује реакција на наступе клубова у Еврокупу.

Кошарка 26.11.2016 | 14:15
ФИБА хоће да шампион ЛШ игра Евролигу!
У претходних неколико година кључа ’рат’ између ФИБА и Евролиге око такмичења, а пред старт ове сезоне је све кулминирало.

На крају је као победник изашла Евролига, чему сведочи и изјава Новака да је ФИБА предложила да шампион Лиге шампиона добије место у Евролиги.

„Много је лажи циркулисало око односа ФИБА и Евролиге. На нашем последњем састанку предложили смо Евролиги да задржи њихово такмичење, а да нама дају други ранг. Али, они су желели 40 тимова и два такмичења. Можемо да се договоримо, али не тако. ЕКА има монопол у организацији Евролиге, а ми желимо да Лига шампиона и Еврокуп имају исти третман. Предложили смо да шампион Лиге шампиона добије место у Евролиги. Волели би смо када би се то догодило“, рекао је Новак.

ФИБА је такође и демантовала да је уцањивала клубове који су желели да играју Еврокуп. Подсећамо, Партизан је одустао од Еврокупа управо због наводних претњи ФИБА КСС-у и на крају је одабрао ФИБА Лигу шампиона.

„Морамо да иостакнемо да ФИБА никога није уцењивала, само је тражила да правила буду поштована.“

Новак је такође истакао и да ће играчи који играју Евролигу несметано моћи да играју за своје националне тимове.

Генерални секретар ФИБА Европе Камил Новак причао је на радном доручку са новинарима, након жреба за Еуробаскет 2017. у Истанбулу, о актуелностима везаним за европска клупска такмичења.

Као што је познато, ове јесени компанија ЕЦА организује Евролигу (16 тимова) и Еврокуп (20), а ФИБА Лигу шампиона, у којој учествује 40 тимова.

Та два система тренутно су потпуно раздвојена, али ФИБА жели да се то промени већ следеће сезоне.

"Став ФИБА према Евролиги је био и остао врло јасан. Ми преговарамо са њима, слали смо им предлоге и били близу споразума, али га је друга страна на крају одбацила. На последњем састанку смо предложили да Евролига задржи најјаче такмичење, а нама да препусти друго, али они су хтели 40 тимова и два такмичења. Можемо да направимо уступак, али не толики", рекао је Новак, а преноси портал "Еурохоопс".

"ЕЦА има монопол на организацију Евролиге, а ми захтевамо да макар Еврокуп и Лига шампиона буду третирани равноправно. Било би фер да и освајачу Лиге шампиона буде гарантовано место у Евролиги", додао је генсек ФИБА.

Он је негирао да је ФИБА вршила притисак на клубове који су одлучили да се такмиче у Еврокупу, али не крије да се на такво опредељење не гледа благонаклоно.

Зато је ФИБА одбрану својих интереса препустила националним савезима, који до 25. новембра треба да обавесте кровну организацију шта су предузели према клубовима учесницима Еврокупа.

Као што је познато, Партизан је у августу пристао да промени табор, док су клубови из Хрватске, Словеније, Црне Горе и Македоније остали у такмичењу под контролом ЕЦА.

Било је речи и о "прозорима" који ће од јесени 2017. бити уведени за квалификационе утакмице националних тимова за велика такмичења, по угледу на фудбал.

Новак је рекао да је ФИБА од Евролиге добила званичну потврду да неће спречавати играче њених клубова да у тим периодима наступају за своје репрезентације.

За разлику од њих, НБА звезде ће свакако пропустити бар део квалификација.

"Сигурно је да их неће бити у новембру и фебруару, али моћи ће да играју у септембру, а већина њих и у јуну. Очигледно је да не можемо да се супротставимо лиги која годишње обрће осам милијарди долара", завршио је Камил Новак.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар