FIBA hoće da šampion LŠ igra Evroligu!

Generalni sekretar FIBA Kamil Novak otkrio je da je ta organizacija dala zanimljiv predlog Evroligi. Krovna košarkaška organizacija ne pristaje na postojeću strukturu evropskih klupskih takmičenja. Od nacionalnih saveza se očekuje reakcija na nastupe klubova u Evrokupu.

Košarka 26.11.2016 | 14:15
FIBA hoće da šampion LŠ igra Evroligu!
U prethodnih nekoliko godina ključa ’rat’ između FIBA i Evrolige oko takmičenja, a pred start ove sezone je sve kulminiralo.

Na kraju je kao pobednik izašla Evroliga, čemu svedoči i izjava Novaka da je FIBA predložila da šampion Lige šampiona dobije mesto u Evroligi.

„Mnogo je laži cirkulisalo oko odnosa FIBA i Evrolige. Na našem poslednjem sastanku predložili smo Evroligi da zadrži njihovo takmičenje, a da nama daju drugi rang. Ali, oni su želeli 40 timova i dva takmičenja. Možemo da se dogovorimo, ali ne tako. EKA ima monopol u organizaciji Evrolige, a mi želimo da Liga šampiona i Evrokup imaju isti tretman. Predložili smo da šampion Lige šampiona dobije mesto u Evroligi. Voleli bi smo kada bi se to dogodilo“, rekao je Novak.

FIBA je takođe i demantovala da je ucanjivala klubove koji su želeli da igraju Evrokup. Podsećamo, Partizan je odustao od Evrokupa upravo zbog navodnih pretnji FIBA KSS-u i na kraju je odabrao FIBA Ligu šampiona.

„Moramo da iostaknemo da FIBA nikoga nije ucenjivala, samo je tražila da pravila budu poštovana.“

Novak je takođe istakao i da će igrači koji igraju Evroligu nesmetano moći da igraju za svoje nacionalne timove.

Generalni sekretar FIBA Evrope Kamil Novak pričao je na radnom doručku sa novinarima, nakon žreba za Eurobasket 2017. u Istanbulu, o aktuelnostima vezanim za evropska klupska takmičenja.

Kao što je poznato, ove jeseni kompanija ECA organizuje Evroligu (16 timova) i Evrokup (20), a FIBA Ligu šampiona, u kojoj učestvuje 40 timova.

Ta dva sistema trenutno su potpuno razdvojena, ali FIBA želi da se to promeni već sledeće sezone.

"Stav FIBA prema Evroligi je bio i ostao vrlo jasan. Mi pregovaramo sa njima, slali smo im predloge i bili blizu sporazuma, ali ga je druga strana na kraju odbacila. Na poslednjem sastanku smo predložili da Evroliga zadrži najjače takmičenje, a nama da prepusti drugo, ali oni su hteli 40 timova i dva takmičenja. Možemo da napravimo ustupak, ali ne toliki", rekao je Novak, a prenosi portal "Eurohoops".

"ECA ima monopol na organizaciju Evrolige, a mi zahtevamo da makar Evrokup i Liga šampiona budu tretirani ravnopravno. Bilo bi fer da i osvajaču Lige šampiona bude garantovano mesto u Evroligi", dodao je gensek FIBA.

On je negirao da je FIBA vršila pritisak na klubove koji su odlučili da se takmiče u Evrokupu, ali ne krije da se na takvo opredeljenje ne gleda blagonaklono.

Zato je FIBA odbranu svojih interesa prepustila nacionalnim savezima, koji do 25. novembra treba da obaveste krovnu organizaciju šta su preduzeli prema klubovima učesnicima Evrokupa.

Kao što je poznato, Partizan je u avgustu pristao da promeni tabor, dok su klubovi iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Makedonije ostali u takmičenju pod kontrolom ECA.

Bilo je reči i o "prozorima" koji će od jeseni 2017. biti uvedeni za kvalifikacione utakmice nacionalnih timova za velika takmičenja, po ugledu na fudbal.

Novak je rekao da je FIBA od Evrolige dobila zvaničnu potvrdu da neće sprečavati igrače njenih klubova da u tim periodima nastupaju za svoje reprezentacije.

Za razliku od njih, NBA zvezde će svakako propustiti bar deo kvalifikacija.

"Sigurno je da ih neće biti u novembru i februaru, ali moći će da igraju u septembru, a većina njih i u junu. Očigledno je da ne možemo da se suprotstavimo ligi koja godišnje obrće osam milijardi dolara", završio je Kamil Novak.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar