Без праксе студенти бескорисни на тржишту

Истраживања која су проведена међу послодавцима на подручју БиХ показала су да студенти и ученици након завршеног образовања немају довољно знања. Чак 70 одсто послодаваца рекао је како су им ученици и студенти због недостатка праксе бескорисни.

Босна и Херцеговина 23.11.2016 | 15:15
Без праксе студенти бескорисни на тржишту
У просторијама Ветеринарског факултета у Сарајеву данас је одржана јавна трибина с послодавцима на којој су представници успјешних фирми студентима објаснили која знања и квалификације очекују од њих како би се лакше запослили.

Истакнуто је да је најважније имати добру праксу јер на тај начин, по завршетку школе или факултета, имају већу могућност бржег запослења.

Предсједник Асоцијације дрвне индустрије и шумарства Спољнотрговинске коморе БиХ Суад Ећо рекао је како његова фирма даје младима пуно простора јер сматрају да су млади људи снага која се може у кратком периоду прилагодити потребама тржишта.

Ипак, не могу се похвалити великим бројем заинтересованих студената, али ни факултета за праксу.

"Примијетили смо велики недостатак практичне наставе, како у средњим школама, тако и на факултетима. Проблем је слаба комуникација и то што се млади покушавају окренути државним фирмама и јавном сектору, а да је приватни и реални занемарљив."

"Али, напротив, већи простор имате да се запослите и напредујете у фирмама гдје ћете се уз динамичан рад у кратком периоду осамосталити и вриједити више на тржишту рада. Факултети нису много заинтересовани, а као разлог наводе да то све иде споро јер им требају разне сагласности од ректората, сената, управних одбора и слично, тако да је то више самовоља професора или факултета да им студенти обављају праксу", рекао је Ећо.

Према ријечима Анте Јурића Марјановића из Асоцијације Омладински комуникативни центар, више од 60 младих жели праксу у јавном сектору јер сматра да ће на тај начин имати сигуран посао и плату.

"Такав систем је неодржив и не води нигдје. Циљ трибине је разбити фаму о томе шта приватни послодавци мисле о студентима када је ријеч о пракси и обратно. Све више истраживања показује да, иако су неки кадрови суфицит, суфицит је и компетенција и знања која студентима недостају током студија. Чак 70 одсто послодаваца је изјавило да су студенти и ученици са завршеним факултетом и школом једнако бескорисни", рекао је Јурић Марјановић.

Један од начина је стицање праксе и путем размјене студената које врши асоцијација АИЕСЕЦ. Ова асоцијација нуди студентима који су завршили неки циклус студија пословну праксу у иноземству (у некој од 126 земаља).

"Праксе су плаћене и то је добро искуство какво се не може стећи у БиХ. Мислим да је пракса најбитнија јер је стуб образовања. Ту највише можемо научити, имати бољи ЦВ и наћи посао који ће нас чинити срећним", рекла је студентица Ирма Рачић из АИЕСЕЦ-а.

(Клиx.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Брле

23.11.2016 16:48

Дебила, гдје се то могу запослити, пиландзије тразе раднике, али за то сто их стално напустају, јесте да немају праксу прије доласка на пилану. Плата у трговацким ланцима код Тропика, ЦМ, Бартуле, Несица је по 300 км какво им радно искуство треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

23.11.2016 18:53

Ја сам одрастао у селу које је имало 300 куца и преко 1000 дуса и имали смо само 2(два) студента,данас свака куца има неког студента,нико неце у занатлије

Name

БЛ

23.11.2016 18:46

99% студената лоче алкохл, преписивачи су на испитима. Замислите колико су глупи када мисле да нпр енглески могу да науче за 7 дана.Уче из скрипта, уче само трећину питања. Не знају српски тј неписмени су. То све можете провјерити анкетама и питајте у копирницама. Професори су сељачине уфуране неписмени прљави у одјелима. Студенти маштаји како ће се запослити у влади. Могу они да праксају на својим њивама

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

23.11.2016 22:09

Све тачно.

Name

Ово "нидје" нема

23.11.2016 22:15

А шта ти студенти студирају? Електротехнику? Јок. Машинство? јок. Информатику? Јок. Технологију? Јок. Математику? Јок. Физику? Јок, односно само понеко. Остали студирају право, економију, социологију, односно промућај па проли "науке". Ником не требају. Медјутим сви такви кад дипломирају, умисле да су плаве крви а ови понеки који су завршили техничке науке, они су будале које су студирале погрешне науке, нико их није тјерао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кликер

23.11.2016 23:17

Од рата на овамо, у РСу су најпаметнији управо они који нису ишли у школу. У школу иду само будале које не знају ништа, не били било шта научили. Они који све знају не иду у школу. Ако им затреба диплома, има за набавити.

ОДГОВОРИТЕ