Bez prakse studenti beskorisni na tržištu

Istraživanja koja su provedena među poslodavcima na području BiH pokazala su da studenti i učenici nakon završenog obrazovanja nemaju dovoljno znanja. Čak 70 odsto poslodavaca rekao je kako su im učenici i studenti zbog nedostatka prakse beskorisni.

Bosna i Hercegovina 23.11.2016 | 15:15
Bez prakse studenti beskorisni na tržištu
U prostorijama Veterinarskog fakulteta u Sarajevu danas je održana javna tribina s poslodavcima na kojoj su predstavnici uspješnih firmi studentima objasnili koja znanja i kvalifikacije očekuju od njih kako bi se lakše zaposlili.

Istaknuto je da je najvažnije imati dobru praksu jer na taj način, po završetku škole ili fakulteta, imaju veću mogućnost bržeg zaposlenja.

Predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Spoljnotrgovinske komore BiH Suad Ećo rekao je kako njegova firma daje mladima puno prostora jer smatraju da su mladi ljudi snaga koja se može u kratkom periodu prilagoditi potrebama tržišta.

Ipak, ne mogu se pohvaliti velikim brojem zainteresovanih studenata, ali ni fakulteta za praksu.

"Primijetili smo veliki nedostatak praktične nastave, kako u srednjim školama, tako i na fakultetima. Problem je slaba komunikacija i to što se mladi pokušavaju okrenuti državnim firmama i javnom sektoru, a da je privatni i realni zanemarljiv."

"Ali, naprotiv, veći prostor imate da se zaposlite i napredujete u firmama gdje ćete se uz dinamičan rad u kratkom periodu osamostaliti i vrijediti više na tržištu rada. Fakulteti nisu mnogo zainteresovani, a kao razlog navode da to sve ide sporo jer im trebaju razne saglasnosti od rektorata, senata, upravnih odbora i slično, tako da je to više samovolja profesora ili fakulteta da im studenti obavljaju praksu", rekao je Ećo.

Prema riječima Ante Jurića Marjanovića iz Asocijacije Omladinski komunikativni centar, više od 60 mladih želi praksu u javnom sektoru jer smatra da će na taj način imati siguran posao i platu.

"Takav sistem je neodrživ i ne vodi nigdje. Cilj tribine je razbiti famu o tome šta privatni poslodavci misle o studentima kada je riječ o praksi i obratno. Sve više istraživanja pokazuje da, iako su neki kadrovi suficit, suficit je i kompetencija i znanja koja studentima nedostaju tokom studija. Čak 70 odsto poslodavaca je izjavilo da su studenti i učenici sa završenim fakultetom i školom jednako beskorisni", rekao je Jurić Marjanović.

Jedan od načina je sticanje prakse i putem razmjene studenata koje vrši asocijacija AIESEC. Ova asocijacija nudi studentima koji su završili neki ciklus studija poslovnu praksu u inozemstvu (u nekoj od 126 zemalja).

"Prakse su plaćene i to je dobro iskustvo kakvo se ne može steći u BiH. Mislim da je praksa najbitnija jer je stub obrazovanja. Tu najviše možemo naučiti, imati bolji CV i naći posao koji će nas činiti srećnim", rekla je studentica Irma Račić iz AIESEC-a.

(Klix.ba)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Brle

23.11.2016 16:48

Debila, gdje se to mogu zaposliti, pilandzije traze radnike, ali za to sto ih stalno napustaju, jeste da nemaju praksu prije dolaska na pilanu. Plata u trgovackim lancima kod Tropika, CM, Bartule, Nesica je po 300 km kakvo im radno iskustvo treba.

ODGOVORITE
Name

pero

23.11.2016 18:53

Ja sam odrastao u selu koje je imalo 300 kuca i preko 1000 dusa i imali smo samo 2(dva) studenta,danas svaka kuca ima nekog studenta,niko nece u zanatlije

Name

BL

23.11.2016 18:46

99% studenata loče alkohl, prepisivači su na ispitima. Zamislite koliko su glupi kada misle da npr engleski mogu da nauče za 7 dana.Uče iz skripta, uče samo trećinu pitanja. Ne znaju srpski tj nepismeni su. To sve možete provjeriti anketama i pitajte u kopirnicama. Profesori su seljačine ufurane nepismeni prljavi u odjelima. Studenti maštaji kako će se zaposliti u vladi. Mogu oni da praksaju na svojim njivama

ODGOVORITE
Name

vss

23.11.2016 22:09

Sve tačno.

Name

Ovo "nidje" nema

23.11.2016 22:15

A šta ti studenti studiraju? Elektrotehniku? Jok. Mašinstvo? jok. Informatiku? Jok. Tehnologiju? Jok. Matematiku? Jok. Fiziku? Jok, odnosno samo poneko. Ostali studiraju pravo, ekonomiju, sociologiju, odnosno promućaj pa proli "nauke". Nikom ne trebaju. Medjutim svi takvi kad diplomiraju, umisle da su plave krvi a ovi poneki koji su završili tehničke nauke, oni su budale koje su studirale pogrešne nauke, niko ih nije tjerao.

ODGOVORITE
Name

Kliker

23.11.2016 23:17

Od rata na ovamo, u RSu su najpametniji upravo oni koji nisu išli u školu. U školu idu samo budale koje ne znaju ništa, ne bili bilo šta naučili. Oni koji sve znaju ne idu u školu. Ako im zatreba diploma, ima za nabaviti.

ODGOVORITE