ЕЛ - Звезда поново у Турској: "Тешко, теже..."!

Црвено-бели у среду други пут ове јесени путују у Истанбул. Дејан Радоњић нагласио је да у овој фази сезоне не броји победе и да сваки евролигашки меч носи велику тежину.

Кошарка 23.11.2016 | 11:15
ЕЛ - Звезда поново у Турској: "Тешко, теже..."!
Дан за предах од десете "везане" победе у АБА лиги кошаркашима Црвене звезде мтс прошао је брзо.

Током вечери они ће се поново спремати за пут, јер их у среду очекује још један лет за Истанбул. Крајња дестинација поново ће им бити дворана "Абди Ипекчи", у којој ће у четвртак од 18 часова играти против Анадолу Ефеса.

За разлику од претходног, тријумфалног гостовања Галатасарају у том граду, црвено-бели ове седмице неће моћи да рачунају на свог капитена Луку Митровића, који је у понедељак повредио лист десне ноге.

Без младог крилног центра, екипа Дејана Радоњића стаће у четвртак наспрам још једног значајно скупљег састава и покушати да направи подвиг.

На свом терену, Ефес је у последње две евролигашке утакмице победио Панатинаикос, па Уникс. У међувремену је губио од Милана и Фенербахчеа у гостима и дочекао девето коло са скором 3-5.

Кроз историју, београдски и истанбулски клуб одиграли су шест међусобних мечева. Тренутни скор је 3:3.

Куп Радивоја Кораћа 1981/82:

Ефес - Звезда 81:90
Звезда - Ефес 103:82

Евролига 1998/99:

Ефес - Звезда 73:60
Звезда - Ефес 71:72

Евролига 2015/16:

Ефес - Звезда 85:84
Звезда - Ефес 91:82

"Тешко, теже и најтеже"

Дакле, црвено-белима су припали први, други и последњи, шести дуел, одигран у Вршцу прошлог пролећа. На тај меч Радоњић не жели да се сада превише осврће. Први разлог за то су промене на терену, а други је "рокада" на клупи турског тима, на којој је Велимир Перасовић наследио Душана Ивковића.

Стога, тренер Звезде пажњу усмерава искључиво на нове задатке свог тима и наглашава: "Генерално, за нас у Евролиги нема лаких утакмица, већ само тежих, много тешких и најтежих".

Радоњићев састав суочиће се са тимом који је у прве четири евролигашке утакмице постизао по 80 поена, а у последње четири значајно поправио тај просек, на 91,1. Најбољи стрелци тима су Дешон Томас са 12,9 у просеку, Томас Ертел са 12,3 и Дерик Браун са 11,6.

Кош Звезде чуваће други најбољи скакач Евролиге Огњен Кузмић, а у рекету домаћина играће трећи скакач на тој листи, Тајлер Ханикат (7,9). Црвено-бели мораће да обрате заиста посебну пажњу на заштиту свог обруча, јер Ефес има највише тимских офанзивних скокова у просеку (15,5)...

Разлози због којих би у четвртак требало очекивати велику борбу могу се набрајати ставку по ставку. Ефес је дефинитивно код куће сигурнији него у гостима, подигао је форму и црвено-беле дочекује са жељом да поправи скор.

Са друге стране, Звезда одлази у истанбул у одличном расположењу, са "везаним" тријумфима у Евролиги и амбицијом да покаже зубе турском тиму. Радоњићев тим остварио је свих десет јадранских победа, у Евролиги остварио четири победе и доживео исто толико пораза.

Ипак, шеф струке црвено-белих ставља остварене тријумфе у други план.

"Пре свега, оно што је мени битно и о чему ја размишљам је да ми будемо добри за четири-пет месеци, а не сада. Победе су добре због позиције на табели, а што се тиче њиховог броја - то је за мене потпуно небитно. Знам шта треба да се уради, кад буде требало. А, сада? Боже мој... Ако буде пораза - не би требало да се много анализира. То су неке нормалне ствари. Ово је нови формат Евролиге и добро је ово што радимо. За нешто више - (потребно је) нешто више", подвукао је Радоњић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар