EL - Zvezda ponovo u Turskoj: "Teško, teže..."!

Crveno-beli u sredu drugi put ove jeseni putuju u Istanbul. Dejan Radonjić naglasio je da u ovoj fazi sezone ne broji pobede i da svaki evroligaški meč nosi veliku težinu.

Košarka 23.11.2016 | 11:15
EL - Zvezda ponovo u Turskoj: "Teško, teže..."!
Dan za predah od desete "vezane" pobede u ABA ligi košarkašima Crvene zvezde mts prošao je brzo.

Tokom večeri oni će se ponovo spremati za put, jer ih u sredu očekuje još jedan let za Istanbul. Krajnja destinacija ponovo će im biti dvorana "Abdi Ipekči", u kojoj će u četvrtak od 18 časova igrati protiv Anadolu Efesa.

Za razliku od prethodnog, trijumfalnog gostovanja Galatasaraju u tom gradu, crveno-beli ove sedmice neće moći da računaju na svog kapitena Luku Mitrovića, koji je u ponedeljak povredio list desne noge.

Bez mladog krilnog centra, ekipa Dejana Radonjića staće u četvrtak naspram još jednog značajno skupljeg sastava i pokušati da napravi podvig.

Na svom terenu, Efes je u poslednje dve evroligaške utakmice pobedio Panatinaikos, pa Uniks. U međuvremenu je gubio od Milana i Fenerbahčea u gostima i dočekao deveto kolo sa skorom 3-5.

Kroz istoriju, beogradski i istanbulski klub odigrali su šest međusobnih mečeva. Trenutni skor je 3:3.

Kup Radivoja Koraća 1981/82:

Efes - Zvezda 81:90
Zvezda - Efes 103:82

Evroliga 1998/99:

Efes - Zvezda 73:60
Zvezda - Efes 71:72

Evroliga 2015/16:

Efes - Zvezda 85:84
Zvezda - Efes 91:82

"Teško, teže i najteže"

Dakle, crveno-belima su pripali prvi, drugi i poslednji, šesti duel, odigran u Vršcu prošlog proleća. Na taj meč Radonjić ne želi da se sada previše osvrće. Prvi razlog za to su promene na terenu, a drugi je "rokada" na klupi turskog tima, na kojoj je Velimir Perasović nasledio Dušana Ivkovića.

Stoga, trener Zvezde pažnju usmerava isključivo na nove zadatke svog tima i naglašava: "Generalno, za nas u Evroligi nema lakih utakmica, već samo težih, mnogo teških i najtežih".

Radonjićev sastav suočiće se sa timom koji je u prve četiri evroligaške utakmice postizao po 80 poena, a u poslednje četiri značajno popravio taj prosek, na 91,1. Najbolji strelci tima su Dešon Tomas sa 12,9 u proseku, Tomas Ertel sa 12,3 i Derik Braun sa 11,6.

Koš Zvezde čuvaće drugi najbolji skakač Evrolige Ognjen Kuzmić, a u reketu domaćina igraće treći skakač na toj listi, Tajler Hanikat (7,9). Crveno-beli moraće da obrate zaista posebnu pažnju na zaštitu svog obruča, jer Efes ima najviše timskih ofanzivnih skokova u proseku (15,5)...

Razlozi zbog kojih bi u četvrtak trebalo očekivati veliku borbu mogu se nabrajati stavku po stavku. Efes je definitivno kod kuće sigurniji nego u gostima, podigao je formu i crveno-bele dočekuje sa željom da popravi skor.

Sa druge strane, Zvezda odlazi u istanbul u odličnom raspoloženju, sa "vezanim" trijumfima u Evroligi i ambicijom da pokaže zube turskom timu. Radonjićev tim ostvario je svih deset jadranskih pobeda, u Evroligi ostvario četiri pobede i doživeo isto toliko poraza.

Ipak, šef struke crveno-belih stavlja ostvarene trijumfe u drugi plan.

"Pre svega, ono što je meni bitno i o čemu ja razmišljam je da mi budemo dobri za četiri-pet meseci, a ne sada. Pobede su dobre zbog pozicije na tabeli, a što se tiče njihovog broja - to je za mene potpuno nebitno. Znam šta treba da se uradi, kad bude trebalo. A, sada? Bože moj... Ako bude poraza - ne bi trebalo da se mnogo analizira. To su neke normalne stvari. Ovo je novi format Evrolige i dobro je ovo što radimo. Za nešto više - (potrebno je) nešto više", podvukao je Radonjić.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar