Шољица кафе на дан није штетна за повишен притисак

Кафа у умереним количинама не штети људима с високим притиском, напротив, након краткотрајног повишења долази до пада притиска због диуретског дејства кафе (повећава мокрење).

Здравље 22.11.2016 | 11:16
Шољица кафе на дан није штетна за повишен притисак
Горња граница притиска за све генерације је 139 и 89, каже др мед. Тања Пекез Павлишко и додаје како се код дијабетичара препоручују и ниже вредности притиска.

“Изузетно важан фактор за регулацију крвног притиска су хигијенско дијететске мере: контрола телесне тежине, непушење, смањење соли и кретање. Код благо повишених вредности притиска већ с овим мерама може доћи до регулације крвног притиска”, каже др Пекез Павлишко.

Такође, нови лекови нису нужно бољи од старијих. Лекари обично почињу лечење високог крвног притиска с диуретицима или “воденим пилулама”, једним од најстаријих лекова за хипертензију.

Делују уклањањем вишка натријума и воде из тела. Новији лекови спречавају јело да производи хормон који подиже крвни притисак. Истраживања показују да новији лекови могу бити делотворнији од диуретика, иако они често имају мање нуспојава. Један лек смањује крвни притисак само неколико стопа. Дакле, у зависности од пацијента, комбинују се различите врсте лекова за оптималан учинак.

“Лек за снижења притиска се не одређује само по његовој вредности него и по другим придруженим стањима које особа има (шећерна болест, болест срца и слично)”, каже др Пекез Павлишко и додаје да је некад потребно стрпљење да би се одредила најбоља терапија.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар