Šoljica kafe na dan nije štetna za povišen pritisak

Kafa u umerenim količinama ne šteti ljudima s visokim pritiskom, naprotiv, nakon kratkotrajnog povišenja dolazi do pada pritiska zbog diuretskog dejstva kafe (povećava mokrenje).

Zdravlje 22.11.2016 | 11:16
Šoljica kafe na dan nije štetna za povišen pritisak
Gornja granica pritiska za sve generacije je 139 i 89, kaže dr med. Tanja Pekez Pavliško i dodaje kako se kod dijabetičara preporučuju i niže vrednosti pritiska.

“Izuzetno važan faktor za regulaciju krvnog pritiska su higijensko dijetetske mere: kontrola telesne težine, nepušenje, smanjenje soli i kretanje. Kod blago povišenih vrednosti pritiska već s ovim merama može doći do regulacije krvnog pritiska”, kaže dr Pekez Pavliško.

Takođe, novi lekovi nisu nužno bolji od starijih. Lekari obično počinju lečenje visokog krvnog pritiska s diureticima ili “vodenim pilulama”, jednim od najstarijih lekova za hipertenziju.

Deluju uklanjanjem viška natrijuma i vode iz tela. Noviji lekovi sprečavaju jelo da proizvodi hormon koji podiže krvni pritisak. Istraživanja pokazuju da noviji lekovi mogu biti delotvorniji od diuretika, iako oni često imaju manje nuspojava. Jedan lek smanjuje krvni pritisak samo nekoliko stopa. Dakle, u zavisnosti od pacijenta, kombinuju se različite vrste lekova za optimalan učinak.

“Lek za sniženja pritiska se ne određuje samo po njegovoj vrednosti nego i po drugim pridruženim stanjima koje osoba ima (šećerna bolest, bolest srca i slično)”, kaže dr Pekez Pavliško i dodaje da je nekad potrebno strpljenje da bi se odredila najbolja terapija.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar