Вишић: Трагедија Вуковара је почела са српским жртвама

Милорад Вишић, који је својевремено био градоначелник Вуковара и који је након мирне реинтеграције 1995. са још 30.000 својих суграђана Срба напустио тај град, поручио је да је Вуковар 18. новембра 1991. био ослобођенм, а да није пао, како тврде Хрвати, и наглашава да је велика трагедија тог града почела са српским жртвама.

Регион 18.11.2016 | 12:15
Вишић: Трагедија Вуковара је почела са српским жртвама
Он је у изјави за "Вечерње новости" нагласио да је за слободу Вуковара погинуло 1.217 војника, од којих су велика већина Срби.

Вишић је подсјетио да је прва жртва у Вуковару пала 29. јуна 1991. године и да је убијен Србин Јован Јаковљевић, пословођа трговине "Спорт", који се на мети Томислава Мерчепа нашао, јер је као пословођа одјељења спортског оружја и опреме спаковао пушке и пиштоље и однио их у касарну ЈНА.

Према његовим ријечима, већ 4. јула у рацији у Козарској улици у Борову Насељу четири наоружане групе које су предводили Марушић, Росо, Задро и Гатало ухапсили су осморо српских цивила, који су послије сви пронађени мртви.

Он је нагласио да се прво убиство Србина у том дијелу источне Славоније десило још 1. маја 1991. године, када је убијен Стеван Инић /63/ из Бршадина,а убио га је комшија и "истакнути усташа Михаило Гленчир".

"Други убијени у овом крају био је полицајац Симо Поњевић, такође из Бршадина који је одбио да стави шаховницу на шапку. Њега су усмртиле колеге на кућном прагу 26. јуна 1991. године. Тешко рањен преминуо је на рукама мајке", присјетио се Вишић почетка рата у Вуковару, чија је трагедија почела српским жртвама.

Пуковник Веселин Шљиванчанин, чије је име постало метафора за борбе у Вуковару потврдио је да је њему и ове године, као и пред сваки 18. новембар уредно стигло пријетеће писмо из Хрватске и нагласио да га Хрватска и даље држи на црвеној потјерници Интерпола.

"И јуче сам уредно на кућну адресу добио писмо из Чапљине, са салвом пријетњи породици и мени ", рекао је Шљиванчанин.

Он је указао да је њега у Вуковар послао државни врх СФРЈ са задатком да разоружа паравојне формације и деблокира касарну.

"Хрватска тада није била призната и једина регуларна војска била је ЈНА. Дакле у Вуковару није почео рат Срба и Хрвата већ сукоб са паравојском ХДЗ. Прва жртва у Гардијској бригади био је Хрват Давор кога је мина погодила док је размештао шатор за кухињу", рекао је Шљиванчанин.

Он је рекао да је велика срамота оно што се догодило послије на Овчари, када су појединци одвели и убили више од 260 заробљених припадника ЗНГ.

"Нисам био тамо, а према оном што сам чуо, ради се о освети за коју нема никаквог оправдања", рекао је он.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Опет

18.11.2016 11:49

По ко зна који пут опет неко други крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОXА

18.11.2016 13:46

Цуј молим те једина легитимна војска је била ЈНА а ста су онда Цетници били?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

18.11.2016 14:14

Глупандеру па и то је била официјелна војска краљевине, и највероватније и твој прадед је у њој слузио.

Name

XXX

18.11.2016 16:04

Ми смо говна балканска која никад неће доћи памети...имамо геостратешки положај ресурсе све али смо дозволили бјелосвјетским властодршцима да нас растуре у свим сферама. Узимају нам ресурсе,намећу нам и продају све своје,задужују до крајњих граница,праве дужничко ропство на овим просторима а ми се глођемо између себе и тонемо сваким даном све дубље...А да нам бог није одузео памет и да смо само пресликали функционисање Швице нико нам не би мого пера одбит и имали би онај неки X фактор у свему....а овако жали боже живота што нам пролази у овом јаду и чемеру...

ОДГОВОРИТЕ