Višić: Tragedija Vukovara je počela sa srpskim žrtvama

Milorad Višić, koji je svojevremeno bio gradonačelnik Vukovara i koji je nakon mirne reintegracije 1995. sa još 30.000 svojih sugrađana Srba napustio taj grad, poručio je da je Vukovar 18. novembra 1991. bio oslobođenm, a da nije pao, kako tvrde Hrvati, i naglašava da je velika tragedija tog grada počela sa srpskim žrtvama.

Region 18.11.2016 | 12:15
Višić: Tragedija Vukovara je počela sa srpskim žrtvama
On je u izjavi za "Večernje novosti" naglasio da je za slobodu Vukovara poginulo 1.217 vojnika, od kojih su velika većina Srbi.

Višić je podsjetio da je prva žrtva u Vukovaru pala 29. juna 1991. godine i da je ubijen Srbin Jovan Jakovljević, poslovođa trgovine "Sport", koji se na meti Tomislava Merčepa našao, jer je kao poslovođa odjeljenja sportskog oružja i opreme spakovao puške i pištolje i odnio ih u kasarnu JNA.

Prema njegovim riječima, već 4. jula u raciji u Kozarskoj ulici u Borovu Naselju četiri naoružane grupe koje su predvodili Marušić, Roso, Zadro i Gatalo uhapsili su osmoro srpskih civila, koji su poslije svi pronađeni mrtvi.

On je naglasio da se prvo ubistvo Srbina u tom dijelu istočne Slavonije desilo još 1. maja 1991. godine, kada je ubijen Stevan Inić /63/ iz Bršadina,a ubio ga je komšija i "istaknuti ustaša Mihailo Glenčir".

"Drugi ubijeni u ovom kraju bio je policajac Simo Ponjević, takođe iz Bršadina koji je odbio da stavi šahovnicu na šapku. Njega su usmrtile kolege na kućnom pragu 26. juna 1991. godine. Teško ranjen preminuo je na rukama majke", prisjetio se Višić početka rata u Vukovaru, čija je tragedija počela srpskim žrtvama.

Pukovnik Veselin Šljivančanin, čije je ime postalo metafora za borbe u Vukovaru potvrdio je da je njemu i ove godine, kao i pred svaki 18. novembar uredno stiglo prijeteće pismo iz Hrvatske i naglasio da ga Hrvatska i dalje drži na crvenoj potjernici Interpola.

"I juče sam uredno na kućnu adresu dobio pismo iz Čapljine, sa salvom prijetnji porodici i meni ", rekao je Šljivančanin.

On je ukazao da je njega u Vukovar poslao državni vrh SFRJ sa zadatkom da razoruža paravojne formacije i deblokira kasarnu.

"Hrvatska tada nije bila priznata i jedina regularna vojska bila je JNA. Dakle u Vukovaru nije počeo rat Srba i Hrvata već sukob sa paravojskom HDZ. Prva žrtva u Gardijskoj brigadi bio je Hrvat Davor koga je mina pogodila dok je razmeštao šator za kuhinju", rekao je Šljivančanin.

On je rekao da je velika sramota ono što se dogodilo poslije na Ovčari, kada su pojedinci odveli i ubili više od 260 zarobljenih pripadnika ZNG.

"Nisam bio tamo, a prema onom što sam čuo, radi se o osveti za koju nema nikakvog opravdanja", rekao je on.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Opet

18.11.2016 11:49

Po ko zna koji put opet neko drugi kriv

ODGOVORITE
Name

DOXA

18.11.2016 13:46

Cuj molim te jedina legitimna vojska je bila JNA a sta su onda Cetnici bili?????

ODGOVORITE
Name

virus

18.11.2016 14:14

Glupanderu pa i to je bila oficijelna vojska kraljevine, i najverovatnije i tvoj praded je u njoj sluzio.

Name

XXX

18.11.2016 16:04

Mi smo govna balkanska koja nikad neće doći pameti...imamo geostrateški položaj resurse sve ali smo dozvolili bjelosvjetskim vlastodršcima da nas rasture u svim sferama. Uzimaju nam resurse,nameću nam i prodaju sve svoje,zadužuju do krajnjih granica,prave dužničko ropstvo na ovim prostorima a mi se glođemo između sebe i tonemo svakim danom sve dublje...A da nam bog nije oduzeo pamet i da smo samo preslikali funkcionisanje Švice niko nam ne bi mogo pera odbit i imali bi onaj neki X faktor u svemu....a ovako žali bože života što nam prolazi u ovom jadu i čemeru...

ODGOVORITE