АБА: Звезда уништила Цибону усред Загреба! ФМП пао у Љубљани

Звездин "тренинг опоравка" у Загребу! Некад је био дерби, али је већ неко време то рутинска ствар за Црвену звезду. Десета победа у последњих 11 мечева са Цибоном пред пут у Бамберг. Кошаркаши Олимпије победили су ФМП на свом паркету после продужетка са 89:85, у дуелу деветог кола регионалне АБА лиге.

Кошарка 13.11.2016 | 23:00
АБА: Звезда уништила Цибону усред Загреба! ФМП пао у Љубљани
Од "Ју" дербија који је одлучивао о титулама првака бивше државе, преко веома тешког и неугодног гостовања за црвено-беле до рутинске победе која се умало претворила у тренинг опоравка на путу од Русије ка Немачкој.

Ни "д" од некадашњег дербија: Цибона – Црвена звезда 70:91 у 9. колу АБА лиге после којег шампион остаје једина непоражена екипа.

Састав Дејана Радоњића у "казалишној" атмосфери у Загребу повела је серијом 0:9 за 14:23, после чега је Звезда стекла и 20 разлике у другој четвртини и већ тада било јасно да ће београдски клуб забележити четврту узастопну, а десету победу над загребачким ривалом у последњих 11 утакмица.

Времена, а ни разлога, за славље црвено-бели немају, јер их већ у уторак очекује евролигашко искушење у Бамбергу, а потом у четвртак и меч са Арманијем у "Комбанк арени".

Утолико, ова рутинска победа над екипом Дамира Мулаомеровића све је што је прваку Србије било потребно у овој пакленој серији мечева на различитим крајевима Европе.

На путу од Казања у Русији до Бамберга у Немачкој, кошаркаши Црвене звезде "морали су" до Загреба у Хрватској овог викенда.

Јер, између два тешка евролигашка гостовања од којих је прво завршено шокантним поразом у последњим секундама, ствари су се додатно искомпликовале.

Црвено-бели су у четвртак увече доживели пораз од Уникса у 6. колу Евролиге, потом имали много потешкоћа да се врате у Србију и стигну у хрватску престоницу "на време" (првобитно, овај меч био је заказан за суботу у 19 часова), али је на крају одлучено да дугорочног одлагања "еx-Yу" дербија не буде, већ само померања почетка утакмице са 26 часова.

Иако је постојала бојазан међу навијачима да Звезда неће имати довољно енергије да улогу фаворита претвори у два лако освојена бода, већ после 10-12 минута игре показало се другачије.

Уласком Нејта Волтерса у игру крајем прве четвртине, Црвена звезда заиграла је брже, можда и мало необавезније, где се није чекао пас више, већ су се црвено-бели "дизали" рано на шут, али управо је то био стил игре који Цибона није умела ни могла да испрати.

Уморни, са неколико сати одспаваних на аеродромским клупама, Београђани су брзо пронашли шут и порозну одбрану "вукова" цепали са свих позиција, пре свега ван линије 6,25, па су тако седморица црвено-белих убацила бар по једну тројку на утакмици.

Црвена звезда сада има пет победа у низу над Цибоном, односно десет у последњих 11 сусрета, али је и тај један пораз могао да има велике последице на евролигашком путу црвено-белих, јер је уследио у полуфиналу Фајнал-фора АБА лиге у мечу који је, практично, био квалификациони за Евролигу.

Тада, на пролеће 2014. године, Цибона је шокантно победила Црвену звезду у "Комбанк арени", изборила финале и, потом, једину титулу првака АБА лиге, али су нагомилани дугови "вукова" довели до тога да они не поднесу захтев за учешће у Евролиги и тако отворе врата београдским црвено-белима који су "вајлд кард" искористили и касније постали стабилан учесник најјачег европског клупског такмичења.

Цибону су ове сезоне у Загребу "тукли" само ривали из ФИБА Лиге шампиона, Авелино и Тенерифе, а два претходна пораза у АБА лиги екипа Дамира Мулаомеровића забележила је на страни, у дербијима са екипама Партизана и Будућности.

Звезда ће, након што је Будућност доживела неочекивани пораз од "фењераша" Карпоша (због чега је оставку поднео тренер плаво-белих Владо Шћепановић), наставак АБА сезоне играти као једини непоражени тим.

Кошаркаши Олимпије победили су ФМП на свом паркету после продужетка са 89:85, у дуелу деветог кола регионалне АБА лиге.

Словеначки тим је тако стигао до треће победе у сезони, док је екипа Слободана Клипе претрпела шести пораз.

Српски тим играо је сјајно 30 минута, али ипак није у финишу успео да задржи предност и потом је у продужетку поражен.

У регуларном току Љубичић је у самом финишу изгубио две лопте, промашио тројку и слободно бацање, а домаћин је то искористио и захваљујући Николи Јанковићу славио је у продужетку.

Јанковић је меч завршио са 26 поена и 8 скокова, 16 поена додао је Оливер, а Џеферсон 14. саставу ФМП 17 поена убацио је Човић, а Болден је додао 16.

Резултати 9. кола:

Крка - МЗТ Скопље 97:87
Олимпија - ФМП Железник 89:85, 79:79
Цибона - Црвена звезда 70:91
Морнар - Задар у току

У суботу:

Карпош Соколи - Будућност 77:71
Партизан - Цедевита 87:97

У петак:

Игокеа - Мега Лекс 64:67

Табела: Звезда 9-0, Будућност 8-1, Цибона 6-3, Цедевита 6-3, Партизан 6-3, Крка 5-3, Игокеа 4-5, Олимпија 3-5, Задар 3-5, ФМП 3-6, Мега 3-6, Морнар 2-6, МЗТ 2-7, Карпош 1-8.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Немања Фоча

14.11.2016 07:55

Какав YУ дерби измедју Цибоне и Цзв? О чему ти то? Једини такав дерби је био између КК Партизан и КК Цибона, ЈЕДИНИХ ГИГАНАТА ЕX YУ КОШАРКЕ, с тим што је КК Партизан наставио даље, па остао и гигант српске кошарке

ОДГОВОРИТЕ