ABA: Zvezda uništila Cibonu usred Zagreba! FMP pao u Ljubljani

Zvezdin "trening oporavka" u Zagrebu! Nekad je bio derbi, ali je već neko vreme to rutinska stvar za Crvenu zvezdu. Deseta pobeda u poslednjih 11 mečeva sa Cibonom pred put u Bamberg. Košarkaši Olimpije pobedili su FMP na svom parketu posle produžetka sa 89:85, u duelu devetog kola regionalne ABA lige.

Košarka 13.11.2016 | 23:00
ABA: Zvezda uništila Cibonu usred Zagreba! FMP pao u Ljubljani
Od "Ju" derbija koji je odlučivao o titulama prvaka bivše države, preko veoma teškog i neugodnog gostovanja za crveno-bele do rutinske pobede koja se umalo pretvorila u trening oporavka na putu od Rusije ka Nemačkoj.

Ni "d" od nekadašnjeg derbija: Cibona – Crvena zvezda 70:91 u 9. kolu ABA lige posle kojeg šampion ostaje jedina neporažena ekipa.

Sastav Dejana Radonjića u "kazališnoj" atmosferi u Zagrebu povela je serijom 0:9 za 14:23, posle čega je Zvezda stekla i 20 razlike u drugoj četvrtini i već tada bilo jasno da će beogradski klub zabeležiti četvrtu uzastopnu, a desetu pobedu nad zagrebačkim rivalom u poslednjih 11 utakmica.

Vremena, a ni razloga, za slavlje crveno-beli nemaju, jer ih već u utorak očekuje evroligaško iskušenje u Bambergu, a potom u četvrtak i meč sa Armanijem u "Kombank areni".

Utoliko, ova rutinska pobeda nad ekipom Damira Mulaomerovića sve je što je prvaku Srbije bilo potrebno u ovoj paklenoj seriji mečeva na različitim krajevima Evrope.

Na putu od Kazanja u Rusiji do Bamberga u Nemačkoj, košarkaši Crvene zvezde "morali su" do Zagreba u Hrvatskoj ovog vikenda.

Jer, između dva teška evroligaška gostovanja od kojih je prvo završeno šokantnim porazom u poslednjim sekundama, stvari su se dodatno iskomplikovale.

Crveno-beli su u četvrtak uveče doživeli poraz od Uniksa u 6. kolu Evrolige, potom imali mnogo poteškoća da se vrate u Srbiju i stignu u hrvatsku prestonicu "na vreme" (prvobitno, ovaj meč bio je zakazan za subotu u 19 časova), ali je na kraju odlučeno da dugoročnog odlaganja "ex-Yu" derbija ne bude, već samo pomeranja početka utakmice sa 26 časova.

Iako je postojala bojazan među navijačima da Zvezda neće imati dovoljno energije da ulogu favorita pretvori u dva lako osvojena boda, već posle 10-12 minuta igre pokazalo se drugačije.

Ulaskom Nejta Voltersa u igru krajem prve četvrtine, Crvena zvezda zaigrala je brže, možda i malo neobaveznije, gde se nije čekao pas više, već su se crveno-beli "dizali" rano na šut, ali upravo je to bio stil igre koji Cibona nije umela ni mogla da isprati.

Umorni, sa nekoliko sati odspavanih na aerodromskim klupama, Beograđani su brzo pronašli šut i poroznu odbranu "vukova" cepali sa svih pozicija, pre svega van linije 6,25, pa su tako sedmorica crveno-belih ubacila bar po jednu trojku na utakmici.

Crvena zvezda sada ima pet pobeda u nizu nad Cibonom, odnosno deset u poslednjih 11 susreta, ali je i taj jedan poraz mogao da ima velike posledice na evroligaškom putu crveno-belih, jer je usledio u polufinalu Fajnal-fora ABA lige u meču koji je, praktično, bio kvalifikacioni za Evroligu.

Tada, na proleće 2014. godine, Cibona je šokantno pobedila Crvenu zvezdu u "Kombank areni", izborila finale i, potom, jedinu titulu prvaka ABA lige, ali su nagomilani dugovi "vukova" doveli do toga da oni ne podnesu zahtev za učešće u Evroligi i tako otvore vrata beogradskim crveno-belima koji su "vajld kard" iskoristili i kasnije postali stabilan učesnik najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Cibonu su ove sezone u Zagrebu "tukli" samo rivali iz FIBA Lige šampiona, Avelino i Tenerife, a dva prethodna poraza u ABA ligi ekipa Damira Mulaomerovića zabeležila je na strani, u derbijima sa ekipama Partizana i Budućnosti.

Zvezda će, nakon što je Budućnost doživela neočekivani poraz od "fenjeraša" Karpoša (zbog čega je ostavku podneo trener plavo-belih Vlado Šćepanović), nastavak ABA sezone igrati kao jedini neporaženi tim.

Košarkaši Olimpije pobedili su FMP na svom parketu posle produžetka sa 89:85, u duelu devetog kola regionalne ABA lige.

Slovenački tim je tako stigao do treće pobede u sezoni, dok je ekipa Slobodana Klipe pretrpela šesti poraz.

Srpski tim igrao je sjajno 30 minuta, ali ipak nije u finišu uspeo da zadrži prednost i potom je u produžetku poražen.

U regularnom toku Ljubičić je u samom finišu izgubio dve lopte, promašio trojku i slobodno bacanje, a domaćin je to iskoristio i zahvaljujući Nikoli Jankoviću slavio je u produžetku.

Janković je meč završio sa 26 poena i 8 skokova, 16 poena dodao je Oliver, a Džeferson 14. sastavu FMP 17 poena ubacio je Čović, a Bolden je dodao 16.

Rezultati 9. kola:

Krka - MZT Skoplje 97:87
Olimpija - FMP Železnik 89:85, 79:79
Cibona - Crvena zvezda 70:91
Mornar - Zadar u toku

U subotu:

Karpoš Sokoli - Budućnost 77:71
Partizan - Cedevita 87:97

U petak:

Igokea - Mega Leks 64:67

Tabela: Zvezda 9-0, Budućnost 8-1, Cibona 6-3, Cedevita 6-3, Partizan 6-3, Krka 5-3, Igokea 4-5, Olimpija 3-5, Zadar 3-5, FMP 3-6, Mega 3-6, Mornar 2-6, MZT 2-7, Karpoš 1-8.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nemanja Foča

14.11.2016 07:55

Kakav YU derbi izmedju Cibone i Czv? O čemu ti to? Jedini takav derbi je bio između KK Partizan i KK Cibona, JEDINIH GIGANATA EX YU KOŠARKE, s tim što je KK Partizan nastavio dalje, pa ostao i gigant srpske košarke

ODGOVORITE