Доказе пред јавност

Српска академија наука и уметности ових дана тражи подршку државних органа Србије да уз обележавање 175 година свог постојања, добије и средства за разне пројекте.

Србија 13.11.2016 | 20:20
Доказе пред јавност
Ништа чудно за неупућене, али ако се зна да је САНУ основана 1947. године, тачније да овај назив носи од 1960. онда је логично питање како је присвојила век континуитета од формирања прве Српске краљевске академије?

Ово истичу и питају, у име Српске краљевске академије научника и уметника, њен председавајући академик Срето Ного и професор др Мирко Керкез, акадеик и председник Научног већа СКАНУ, иначе заменик директора Клиничког центра Србије у Београду.

Ако се погледа и у званичним документима и на сајту САНУ, лако је уочљиво да датум формирања стоји 1947. година (када се звала Српска академија наука) значи свега 69 година постојања, а свој садашњи назив САНУ добија 1960. године уредбом Скупштине, што значи са званичним називом она може обележавати само 56 година постојања", истичу академици Ного и Керкез.

"Уз то, Српска краљевска академија форимарана је 1886. године, па ако се и тај датум узме у обзир, онда је 130 година од формирања исте, а не 175. Но, и овим САНУ потврђује да не жели у свом називу атрибут краљевска, јер тачан датум формирања Српске краљевске академије САНУ и не обележава.

А први председник СКА био је Јосиф Панчић и престала је са радом почетком Другог светског рата и никада више није овај назив употребљаван. Да ли је у свим каснијим временима атрибут краљевска био неподесан, стран и опасан, а много ближа идеологија новог времена, јер је САНУ и тада добијала бенефиције, као што и данас живи на ловорикама највише српске памети и части, није тешко одгонетнути, јер и даље много мало тога ради на добробит свога народа.

Како наглашавају челници СКАНУ „времена су се променила“. По њиховим речима, атрибут краљевска они су слободно прихватили формирајући пре непуну деценију Српску краљевску академију научника и уметника СКАНУ, која данас има више од 120 универзитетских професора и доктора наука, настављајући тиме континуитет прве Српске краљевске академије, чију годину 130 постојања ће с радошћу обележити.

Светковаћемо тим поводом не тражећи никакве привилегије од друштва, а дајући и даље подршку нашој влади у борби противу свих зала, надлежним институцијама, подржавајући наградама рађање наше деце - дајући мајкама са седморо и више малишана установљену награду "Кондир мајке Југовића“, затим амбасадама земаља чије државе нису признале тзв. независно Косово посебна златна одличја, као и нашим и руским спасиоцима у време поплава орден заслуга за народ, награђујући све успехе научних достигнућа појединаца и института: школе, ђаке и студенте, уметнике, спортисте и клубове, пољопривреднике и најуспешније занатлије.

Подижући споменик Јовану Цвијићу у Лозници, питајући летос надлежне из Националног парка Копаоник да ли ми својим средствима можемо да помогнемо обнављање споменика Јосифу Панчићу на Копаонику оштећеног у време НАТО агресије, а који ни до данас није поправљен, и тако редом.

САНУ не ради ништа слично. Међутим, редовно тражи средства за пројекте мало познате јавности. И од завода за реституцију траже повраћај комплетне краљевске имовине која је припадала Српској краљевској академији: а то су неки од данас постојећих хотела, многе друге зграде и разни веома скупи објекти.

Из СКАНУ истичу да се зна да постоји прави наследник прве Српске краљевске академије, да је то академија у којој су они, да чак ни једну канцеларију не поседују од државе, да никакве бенефиције од друштва немају, а да су и ове, као и претходних година за Видовдан поделили бројне награде нашим најзаслужнијим ствараоцима и делатницима у многим областима и то све из сопствених средстава, што ће и даље с радошћу чинити.

"Због свега тога оспоравамо право САНУ да тражи оно што јој не припада, јер је она настала у Титова времена и њени оснивачи нису ни помишљали да наставе континуитет прве Српске краљевске академије, а у јавност ћемо, ако треба, изаћи и са именима оних који су тих година учествовали у њеном формирању.

Могуће да ова генерација академика тако не размишља, али не полаже ни право да ствара представу у јавности и пред државним органима да је она наследница прве Српске краљевске академије. Уз ово наше образложење и објашњење, истине ради, стоји свих 120 универзитетских професора, доктора наука и чланова СКАНУ."

БН телевизија(В.М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

13.11.2016 20:41

Од СРБске памети све СРБе Светог Саве и цијели свијет заболи глава!

ОДГОВОРИТЕ