Dokaze pred javnost

Srpska akademija nauka i umetnosti ovih dana traži podršku državnih organa Srbije da uz obeležavanje 175 godina svog postojanja, dobije i sredstva za razne projekte.

Srbija 13.11.2016 | 20:20
Dokaze pred javnost
Ništa čudno za neupućene, ali ako se zna da je SANU osnovana 1947. godine, tačnije da ovaj naziv nosi od 1960. onda je logično pitanje kako je prisvojila vek kontinuiteta od formiranja prve Srpske kraljevske akademije?

Ovo ističu i pitaju, u ime Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, njen predsedavajući akademik Sreto Nogo i profesor dr Mirko Kerkez, akadeik i predsednik Naučnog veća SKANU, inače zamenik direktora Kliničkog centra Srbije u Beogradu.

Ako se pogleda i u zvaničnim dokumentima i na sajtu SANU, lako je uočljivo da datum formiranja stoji 1947. godina (kada se zvala Srpska akademija nauka) znači svega 69 godina postojanja, a svoj sadašnji naziv SANU dobija 1960. godine uredbom Skupštine, što znači sa zvaničnim nazivom ona može obeležavati samo 56 godina postojanja", ističu akademici Nogo i Kerkez.

"Uz to, Srpska kraljevska akademija forimarana je 1886. godine, pa ako se i taj datum uzme u obzir, onda je 130 godina od formiranja iste, a ne 175. No, i ovim SANU potvrđuje da ne želi u svom nazivu atribut kraljevska, jer tačan datum formiranja Srpske kraljevske akademije SANU i ne obeležava.

A prvi predsednik SKA bio je Josif Pančić i prestala je sa radom početkom Drugog svetskog rata i nikada više nije ovaj naziv upotrebljavan. Da li je u svim kasnijim vremenima atribut kraljevska bio nepodesan, stran i opasan, a mnogo bliža ideologija novog vremena, jer je SANU i tada dobijala beneficije, kao što i danas živi na lovorikama najviše srpske pameti i časti, nije teško odgonetnuti, jer i dalje mnogo malo toga radi na dobrobit svoga naroda.

Kako naglašavaju čelnici SKANU „vremena su se promenila“. Po njihovim rečima, atribut kraljevska oni su slobodno prihvatili formirajući pre nepunu deceniju Srpsku kraljevsku akademiju naučnika i umetnika SKANU, koja danas ima više od 120 univerzitetskih profesora i doktora nauka, nastavljajući time kontinuitet prve Srpske kraljevske akademije, čiju godinu 130 postojanja će s radošću obeležiti.

Svetkovaćemo tim povodom ne tražeći nikakve privilegije od društva, a dajući i dalje podršku našoj vladi u borbi protivu svih zala, nadležnim institucijama, podržavajući nagradama rađanje naše dece - dajući majkama sa sedmoro i više mališana ustanovljenu nagradu "Kondir majke Jugovića“, zatim ambasadama zemalja čije države nisu priznale tzv. nezavisno Kosovo posebna zlatna odličja, kao i našim i ruskim spasiocima u vreme poplava orden zasluga za narod, nagrađujući sve uspehe naučnih dostignuća pojedinaca i instituta: škole, đake i studente, umetnike, sportiste i klubove, poljoprivrednike i najuspešnije zanatlije.

Podižući spomenik Jovanu Cvijiću u Loznici, pitajući letos nadležne iz Nacionalnog parka Kopaonik da li mi svojim sredstvima možemo da pomognemo obnavljanje spomenika Josifu Pančiću na Kopaoniku oštećenog u vreme NATO agresije, a koji ni do danas nije popravljen, i tako redom.

SANU ne radi ništa slično. Međutim, redovno traži sredstva za projekte malo poznate javnosti. I od zavoda za restituciju traže povraćaj kompletne kraljevske imovine koja je pripadala Srpskoj kraljevskoj akademiji: a to su neki od danas postojećih hotela, mnoge druge zgrade i razni veoma skupi objekti.

Iz SKANU ističu da se zna da postoji pravi naslednik prve Srpske kraljevske akademije, da je to akademija u kojoj su oni, da čak ni jednu kancelariju ne poseduju od države, da nikakve beneficije od društva nemaju, a da su i ove, kao i prethodnih godina za Vidovdan podelili brojne nagrade našim najzaslužnijim stvaraocima i delatnicima u mnogim oblastima i to sve iz sopstvenih sredstava, što će i dalje s radošću činiti.

"Zbog svega toga osporavamo pravo SANU da traži ono što joj ne pripada, jer je ona nastala u Titova vremena i njeni osnivači nisu ni pomišljali da nastave kontinuitet prve Srpske kraljevske akademije, a u javnost ćemo, ako treba, izaći i sa imenima onih koji su tih godina učestvovali u njenom formiranju.

Moguće da ova generacija akademika tako ne razmišlja, ali ne polaže ni pravo da stvara predstavu u javnosti i pred državnim organima da je ona naslednica prve Srpske kraljevske akademije. Uz ovo naše obrazloženje i objašnjenje, istine radi, stoji svih 120 univerzitetskih profesora, doktora nauka i članova SKANU."

BN televizija(V.M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

13.11.2016 20:41

Od SRBske pameti sve SRBe Svetog Save i cijeli svijet zaboli glava!

ODGOVORITE