СП - квалификације: Ирска славила у Бечу, Хрвати и Турци сигурни!

Беч занемео - Ирска је прва у групи где је Србија! Молдавци евроголом избегли пораз у Грузији! Контранапад селекције Мартина О'Нила, који је у погодак претворио одлични Џејмс Меклин, пресдио селецкији Марцела Колера на Ернст Хапелу и одвео Републику Ирску на чело групе Д (0:1). Грузија водила голом Казаишвилија, али је Александру Гацан на фантастичан начин однео бод за Молдавију (1:1). Није сваки дан Еуро бајка, Брозовић потврдио - Хрватска је класа! На Максимиру 2:0, првенац Турске.

Фудбал 12.11.2016 | 20:30
СП - квалификације: Ирска славила у Бечу, Хрвати и Турци сигурни!
Беч је занемео, Аустија је доживела још један пораз од директног кункурента у квалификацијама за Светско првенство у Русији и сада је прилично далеко од пласмана на Мундијал. Република Ирска је утишала Ернст Хапел, славила голом Џејмса Меклина и преузела лидерску позицију у групи Д од репрезентације Србије, који вечерас очекује окршај са Велсом у Кардифу - 0:1 (0:0).

Иако је одлучујући погодак пао у другом полувремену, знатно већи број узбуђења на овом мечу виђен је у првом делу игре, када је могао да падне бар по један гол са обе стране, а можда и који више. Прву велику прилику на утакмици имао је дефанзивац Ирске Шејн Дафи на истеку пола часа игре, али је његов ударац главом за мало прошао поред стативе гола Рамазана Озџана.

Аустријанци су одговорили још жешће преко Марцела Сабицера, који је добро реаговао након додавања Арнаутоваића, пребацио Дарена Рендолфа, али је госте сачувала пречка. Истом мером у последњем минуту првог полувремена одговорио је Џонатан Волтерс, али из још изгледније ситуације, међутим, његов ударац је само закачио пречку.

Ирци нису могли да замисле бољи почетак другог полувремена, брзо су извели контранапад, Хулахан је перфектном лоптом избацио Меклина пред гол Аустрије, а овај из нимало лаке ситуације постигао одлучујући погодак на овој утакмици.

Тек након тог гола кренуле су огромне муке по Аустријанце, који су озбиљније успели да запрете тек у 66. минуту, када је сјајно са 20 метара удаљености "тукао" Давид Алаба, али по несрећу за његову селекцију и мало преко пречке.

Како је меч одмицао изабраници Марцела Колера су имали све мање правих решења, деловали су безидејно и беспомоћно за шта је била заслужна и одлична поставка игре састава Мартина О'Нила.

Аустрија је до бода ипак могла у четвртом минуту надокнаде времена, али је ударац Марка Јанка главом у петерцу гостију ипак завршио поред гола.

Ирци након четири одиграна кола имају 10 бодва и гол разлику 7:3, а на лидерској позицији ће остати само уколико Орлови вечерас не победе у Кардифу. Аустријанци су остали на четири, док Велс има један више и утакмицу мање.

Грузија је имала идеалну прилику да крунише добре игре из досадашњег тока квалификација, водила је против Молдавије голом Казаишвилија, али је све то неутралисао Александру Гацаневроголом у 78. минуту (1:1).

Тај погодак недољиво је подсетио, али само подсетио на легендарни погодак Тијерија Анрија против Манчестер јунајтеда у октобру 2000. године, али је свакако био вредан првог бода за овај национални тим у квалификацијама. Грузини су били далеко бољи у првих 45 минута, што су и крунисали водећим голом, али су потпуно пали у наставку и пропустили прилику да освоје бодове који би их практично укључили у битку за висок пласман.

ГРУПА Д:

Аустија - Република Ирска 0:1 (0:0)
/Меклин 48/

Грузија - Молдавија 1:1 (1:0)
/Казаишвили 16 - Гацан 78/

20.45 Велс - Србија

Наизглед изједначена група у којој свако - изузев једне екипе - може сваког да добије. Међутим, после непотпуна четири кола можемо ипак да констатујемо да један тим одскаче. Уосталом, није случајност што је Хрватска у последњих 20 година пропустила само два велика такмичења. Коцкасти знају како се играју важне утакмице, а вечерас је на опет празом Максимиру - полако то постаје традиција у Хрваској - то демонстрирао Марцело Брозовић головима за 2:0 против упорног Исланда.

Играо се 15. минут када је везиста Интера одиграо одличан дупли пас са Иваном Ракитићем и потом са 18 метара неодбрањиво распалио левицом. Ханес Халдорсон је само улепшао Брозовићево дело. 

Исланђани су, као и на Европском првенству на коме су шокирали свет пласманом у четвртфинале, показали да имају карактер за дивљење. Залетели су се после тог гола у напад, али против Хрватске једноставно нису могли мада су имали неколико прилика. У финишу првог полувремена Данијел Субашић је одбранио одличан ударац Бјарнасона, у 61. је Јон Бодварсон био сам испред хрватског голмана, али из трка није успео да из близине лопту усмери у мету.

Без обзира на те две шансе, Хрвати су све време држали конце игре у својим рукама,  па би вероватно и раније решили питање победника да није било Халдорсона на гол линији, али није ни он могао довека да одолева. У последњим секундама меча успели су домаћи и да овере победу новим Брозовићевим поготком. Као да је узео индиго папир и пресликао онај из првог дела.

Хрвати су тако стигли до циља, па су сада сами на челу табеле Групе И, три бода испред Исланда и чак пет изнад Украјине (вечерас дочекује Финску) и  Турске, која је уписала првенац у окршају са најбољом екипом Албанаца са простора Косова и Метохије.

Стрелци су били Бурак Јилмаз и Волкан Шен...

Група И:

Хрватска - Исланд 2:0 (1:0)
/Брозовић 15, 90+1/

Турска - Косово (Србија) 2:0 (0:0)
/Јилмаз 51, Шен 55/

20.45: Украјина - Финска

Табела: Хрватска 10, Финска 7, Украјина 5, Турска 5, Финска 1...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар