SP - kvalifikacije: Irska slavila u Beču, Hrvati i Turci sigurni!

Beč zanemeo - Irska je prva u grupi gde je Srbija! Moldavci evrogolom izbegli poraz u Gruziji! Kontranapad selekcije Martina O'Nila, koji je u pogodak pretvorio odlični Džejms Meklin, presdio seleckiji Marcela Kolera na Ernst Hapelu i odveo Republiku Irsku na čelo grupe D (0:1). Gruzija vodila golom Kazaišvilija, ali je Aleksandru Gacan na fantastičan način odneo bod za Moldaviju (1:1). Nije svaki dan Euro bajka, Brozović potvrdio - Hrvatska je klasa! Na Maksimiru 2:0, prvenac Turske.

Fudbal 12.11.2016 | 20:30
SP - kvalifikacije: Irska slavila u Beču, Hrvati i Turci sigurni!
Beč je zanemeo, Austija je doživela još jedan poraz od direktnog kunkurenta u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji i sada je prilično daleko od plasmana na Mundijal. Republika Irska je utišala Ernst Hapel, slavila golom Džejmsa Meklina i preuzela lidersku poziciju u grupi D od reprezentacije Srbije, koji večeras očekuje okršaj sa Velsom u Kardifu - 0:1 (0:0).

Iako je odlučujući pogodak pao u drugom poluvremenu, znatno veći broj uzbuđenja na ovom meču viđen je u prvom delu igre, kada je mogao da padne bar po jedan gol sa obe strane, a možda i koji više. Prvu veliku priliku na utakmici imao je defanzivac Irske Šejn Dafi na isteku pola časa igre, ali je njegov udarac glavom za malo prošao pored stative gola Ramazana Ozdžana.

Austrijanci su odgovorili još žešće preko Marcela Sabicera, koji je dobro reagovao nakon dodavanja Arnautovaića, prebacio Darena Rendolfa, ali je goste sačuvala prečka. Istom merom u poslednjem minutu prvog poluvremena odgovorio je Džonatan Volters, ali iz još izglednije situacije, međutim, njegov udarac je samo zakačio prečku.

Irci nisu mogli da zamisle bolji početak drugog poluvremena, brzo su izveli kontranapad, Hulahan je perfektnom loptom izbacio Meklina pred gol Austrije, a ovaj iz nimalo lake situacije postigao odlučujući pogodak na ovoj utakmici.

Tek nakon tog gola krenule su ogromne muke po Austrijance, koji su ozbiljnije uspeli da zaprete tek u 66. minutu, kada je sjajno sa 20 metara udaljenosti "tukao" David Alaba, ali po nesreću za njegovu selekciju i malo preko prečke.

Kako je meč odmicao izabranici Marcela Kolera su imali sve manje pravih rešenja, delovali su bezidejno i bespomoćno za šta je bila zaslužna i odlična postavka igre sastava Martina O'Nila.

Austrija je do boda ipak mogla u četvrtom minutu nadoknade vremena, ali je udarac Marka Janka glavom u petercu gostiju ipak završio pored gola.

Irci nakon četiri odigrana kola imaju 10 bodva i gol razliku 7:3, a na liderskoj poziciji će ostati samo ukoliko Orlovi večeras ne pobede u Kardifu. Austrijanci su ostali na četiri, dok Vels ima jedan više i utakmicu manje.

Gruzija je imala idealnu priliku da kruniše dobre igre iz dosadašnjeg toka kvalifikacija, vodila je protiv Moldavije golom Kazaišvilija, ali je sve to neutralisao Aleksandru Gacanevrogolom u 78. minutu (1:1).

Taj pogodak nedoljivo je podsetio, ali samo podsetio na legendarni pogodak Tijerija Anrija protiv Mančester junajteda u oktobru 2000. godine, ali je svakako bio vredan prvog boda za ovaj nacionalni tim u kvalifikacijama. Gruzini su bili daleko bolji u prvih 45 minuta, što su i krunisali vodećim golom, ali su potpuno pali u nastavku i propustili priliku da osvoje bodove koji bi ih praktično uključili u bitku za visok plasman.

GRUPA D:

Austija - Republika Irska 0:1 (0:0)
/Meklin 48/

Gruzija - Moldavija 1:1 (1:0)
/Kazaišvili 16 - Gacan 78/

20.45 Vels - Srbija

Naizgled izjednačena grupa u kojoj svako - izuzev jedne ekipe - može svakog da dobije. Međutim, posle nepotpuna četiri kola možemo ipak da konstatujemo da jedan tim odskače. Uostalom, nije slučajnost što je Hrvatska u poslednjih 20 godina propustila samo dva velika takmičenja. Kockasti znaju kako se igraju važne utakmice, a večeras je na opet prazom Maksimiru - polako to postaje tradicija u Hrvaskoj - to demonstrirao Marcelo Brozović golovima za 2:0 protiv upornog Islanda.

Igrao se 15. minut kada je vezista Intera odigrao odličan dupli pas sa Ivanom Rakitićem i potom sa 18 metara neodbranjivo raspalio levicom. Hanes Haldorson je samo ulepšao Brozovićevo delo. 

Islanđani su, kao i na Evropskom prvenstvu na kome su šokirali svet plasmanom u četvrtfinale, pokazali da imaju karakter za divljenje. Zaleteli su se posle tog gola u napad, ali protiv Hrvatske jednostavno nisu mogli mada su imali nekoliko prilika. U finišu prvog poluvremena Danijel Subašić je odbranio odličan udarac Bjarnasona, u 61. je Jon Bodvarson bio sam ispred hrvatskog golmana, ali iz trka nije uspeo da iz blizine loptu usmeri u metu.

Bez obzira na te dve šanse, Hrvati su sve vreme držali konce igre u svojim rukama,  pa bi verovatno i ranije rešili pitanje pobednika da nije bilo Haldorsona na gol liniji, ali nije ni on mogao doveka da odoleva. U poslednjim sekundama meča uspeli su domaći i da overe pobedu novim Brozovićevim pogotkom. Kao da je uzeo indigo papir i preslikao onaj iz prvog dela.

Hrvati su tako stigli do cilja, pa su sada sami na čelu tabele Grupe I, tri boda ispred Islanda i čak pet iznad Ukrajine (večeras dočekuje Finsku) i  Turske, koja je upisala prvenac u okršaju sa najboljom ekipom Albanaca sa prostora Kosova i Metohije.

Strelci su bili Burak Jilmaz i Volkan Šen...

Grupa I:

Hrvatska - Island 2:0 (1:0)
/Brozović 15, 90+1/

Turska - Kosovo (Srbija) 2:0 (0:0)
/Jilmaz 51, Šen 55/

20.45: Ukrajina - Finska

Tabela: Hrvatska 10, Finska 7, Ukrajina 5, Turska 5, Finska 1...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar