Без посла 83 магистра и 7 доктора наука

Да диплома није гаранција за запослење, потврђује податак да је на евиденцији Завода за запошљавање РС више од 13.500 високообразованих, а међу њима 83 магистра и седам доктора наука.

Република Српска 12.11.2016 | 14:23
Без посла 83 магистра и 7 доктора наука
На бироима је највише финансијских радника и економиста, те дипломираних правника и професора разредне наставе.

С друге стране, међу високообразованим без посла је најмање професора математике и физике, ветеринара, љекара и стручњака из области информационих технологија.

"Послодавци посљедњих година највише траже управо стручњаке информационих технологија", кажу у Заводу за запошљавање РС.

Директор Агенције за запошљавање "Спектар" Мирослав Вукајловић рекао је да многи послодавци приликом запошљавања и избора кандидата углавном процјењују колико ће им будући сарадници бити продуктивни.

"Већи потенцијал за продуктивност имају кандидати који посједују више компетенција, односно више знања и искустава. То је и један од кључних елемената приликом готово свих запошљавања", истиче Вукајловић.

Према његовим ријечима, послодавци немају времена ни новца да ризикују и запосле некога са високом стручном спремом ако он нема потребне вјештине.

"Велики је и број компанија које запошљавају људе без искуства, али који имају добру мотивацију за рад, познају стране језике и имају разне друге компетенције", сматра Вукајловић и додаје да посједовање факултетске дипломе није пресудно приликом запослења.

Како би млади активније тражили радна мјеста, уз подршку "Пројекта запошљавања младих ЏЕП" који финансира Влада Швајцарске, успостављена је мрежа клубова за тражење посла. Ови клубови у оквиру Завода за запошљавање РС постоје у Бањалуци, Градишци, Српцу, Новом Граду, Добоју, Модричи, Теслићу, Дервенти, Руду, Зворнику и Невесињу.

"Закључно са 30. септембром ове године до посла уз подршку ових клубова дошло је 347 људи", рекли су у Заводу и додали да је лани 608 младих путем клубова успјело да пронађе запослење.

Економски аналитичар Зоран Павловић истиче да образовни систем већ годинама не прати потребе тржишта и да је то главни узрок великог броја незапослених са факултетским дипломама.

"Тржиште рада мора бити жила куцавица која ће Министарству просвјете говорити којим путем да иде. Ако се ту направи грешка у корацима, која се очигледно прави, онда имамо хиперпродукцију кадрова који никоме не требају и који никада неће наћи посао", истакао је Павловић.

С друге стране, кадар који је потребан послодавцима, како каже Павловић, уписна политика, нажалост, не фаворизује довољно.

"Стране компаније отварају фирме код нас и увијек су им потребни квалитетни стручњаци у области информационих технологија", додао је Павловић.

Извор: Глас Српске
Фото: Глас Српске

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Карадоз

12.11.2016 13:34

Дрзава која има 3,6 милиона становника а погледајте колико факултета односно универзитета има: ДРЗАВНИ: хттп://факултети.едукација.рс/факултети-у-босни-и-херцеговини/дрзавни-факултети-и-високе-сколе-у-бих ПРИВАТНИ: хттп://факултети.едукација.рс/факултети-у-босни-и-херцеговини/приватни-факултети-и-високе-сколе-у-бих Свјет нам није ни до кољена, ма каквог кољена ни до опанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докторат

12.11.2016 13:49

Џаба му његов докторат. Ипак је за њега да чува неколико оваца, ако и то није много.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психо-Аналитчар

12.11.2016 13:56

Шта вриједи и коме то "треба да зна"...када наш вајни аутократа може све сам, довољно је погледати ово...његови су у страху и несмију ни помислит да се супроставе......; хттпс://yоуту.бе/Гyјнф0Y_Фск хттпс://yоуту.бе/РиЗи1ЕСЗЕдИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радашин

12.11.2016 13:56

Већина је за новац купила нарочито у току рата и после,били у рововима па нису имали времена да уче!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сдо

12.11.2016 13:58

Ма дај а у мркоњицу цекају да заврсе неки курс па запосле срамота намјесте искуство радно ма све неце дуго јос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

12.11.2016 14:15

Очекивано,немају основну школу ни црвену књизицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

12.11.2016 14:31

Мене нико не спомиње, али кад магистри и доктори немају посла цему да се надам ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

12.11.2016 14:37

Данас има висе магистара него електрицара, ваљда је лаксе магистрират

Name

дарко

12.11.2016 14:54

Имаћемо ми на хиљаде магистара и доктора наука.Некад је било прво завршим факултет,запослим,добијем породицу па на магистарски.Данас завршим приватни факултет па на државни мастер,па онда пљујем државу како немам посла и како магистар нема посла.Држава се одрекла школства.Због поклањања двица(нема поправних испита у школама јер професори бојкотују јер им није плаћен)сви су врло добри ђаци.Заваравају родитеље и уписују се на факултет.Не могу да заврше тешке државне факултете већ уписују лаке државне и приватне.Колико има професора физичког а колико математике на бироу.Све у свему једна тешка пропаст друштва.Нажалост људи купују дипломе или их стичу без великог труда и одрицања,учлањују се у странке и запошљавају у државним и јавним предузећима.

Name

Бане

12.11.2016 15:22

Усмрдјелијег сколског система нема у свијету од насег.Многи магистри и доктори наука постали директно из опанака.Факултет заврсити висе није несто велико као сто је било у бивсој Југи,јер се не заврсава знањем,него парама,сексуалним услугама ,реноворањем куца и станова.сКако да друство иде напријед кад је себи свјесно сасјекло ноге ради комплекса за остваривањем материјалних снова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АУ

12.11.2016 16:36

Нигдје стручних радова , "брзопотезни"студиј , и гле чуда магистар , па мало ...мало..ето доктора наука ...а велки број ни стручноси ни знања ...."копи пасте " семинарски радови и магистарски ...само да се мало потруде ментори и провјере....

Name

за АУ

12.11.2016 20:05

То су заслуге Додикове,Бакирове и Цовицеве политике.Среца им сто њихова изборна база нема образа а остала вецина неписмена и нема свијест да размисља о дјеци и унуцима.То је разлог засто увијек добијају изборе.

Name

ДрАган

12.11.2016 17:12

Невидим уопсте засто тим ликовима придавати било какав знацај.Продао стадо,купио диплому и сад је цудно сто нема посла??? Да има дрзаве као сто нема остао би он и без стада и без дипломе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дипл инг

12.11.2016 17:46

Све су то покуповане дипломе, и то из такозваних друштвених наука, које уствари нису никакве науке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

12.11.2016 19:59

Тацно,браво за коментар.

Name

цица

12.11.2016 18:20

Па зар је то битно????Ма вазне су старлете,усне,голе гузице,сисурине и ста све не........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

14.11.2016 18:52

Ако си зенско, лези под нацелника и добицес СВЕ, а ако си "муско", увуци му се дубоко у задњу страну и имацес све: док је тај нацелник на трону. Каква диплома. Неписменим нацелницима не требају они са дипломама, само послусници...

ОДГОВОРИТЕ