Bez posla 83 magistra i 7 doktora nauka

Da diploma nije garancija za zaposlenje, potvrđuje podatak da je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS više od 13.500 visokoobrazovanih, a među njima 83 magistra i sedam doktora nauka.

Republika Srpska 12.11.2016 | 14:23
Bez posla 83 magistra i 7 doktora nauka
Na biroima je najviše finansijskih radnika i ekonomista, te diplomiranih pravnika i profesora razredne nastave.

S druge strane, među visokoobrazovanim bez posla je najmanje profesora matematike i fizike, veterinara, ljekara i stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija.

"Poslodavci posljednjih godina najviše traže upravo stručnjake informacionih tehnologija", kažu u Zavodu za zapošljavanje RS.

Direktor Agencije za zapošljavanje "Spektar" Miroslav Vukajlović rekao je da mnogi poslodavci prilikom zapošljavanja i izbora kandidata uglavnom procjenjuju koliko će im budući saradnici biti produktivni.

"Veći potencijal za produktivnost imaju kandidati koji posjeduju više kompetencija, odnosno više znanja i iskustava. To je i jedan od ključnih elemenata prilikom gotovo svih zapošljavanja", ističe Vukajlović.

Prema njegovim riječima, poslodavci nemaju vremena ni novca da rizikuju i zaposle nekoga sa visokom stručnom spremom ako on nema potrebne vještine.

"Veliki je i broj kompanija koje zapošljavaju ljude bez iskustva, ali koji imaju dobru motivaciju za rad, poznaju strane jezike i imaju razne druge kompetencije", smatra Vukajlović i dodaje da posjedovanje fakultetske diplome nije presudno prilikom zaposlenja.

Kako bi mladi aktivnije tražili radna mjesta, uz podršku "Projekta zapošljavanja mladih DžEP" koji finansira Vlada Švajcarske, uspostavljena je mreža klubova za traženje posla. Ovi klubovi u okviru Zavoda za zapošljavanje RS postoje u Banjaluci, Gradišci, Srpcu, Novom Gradu, Doboju, Modriči, Tesliću, Derventi, Rudu, Zvorniku i Nevesinju.

"Zaključno sa 30. septembrom ove godine do posla uz podršku ovih klubova došlo je 347 ljudi", rekli su u Zavodu i dodali da je lani 608 mladih putem klubova uspjelo da pronađe zaposlenje.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da obrazovni sistem već godinama ne prati potrebe tržišta i da je to glavni uzrok velikog broja nezaposlenih sa fakultetskim diplomama.

"Tržište rada mora biti žila kucavica koja će Ministarstvu prosvjete govoriti kojim putem da ide. Ako se tu napravi greška u koracima, koja se očigledno pravi, onda imamo hiperprodukciju kadrova koji nikome ne trebaju i koji nikada neće naći posao", istakao je Pavlović.

S druge strane, kadar koji je potreban poslodavcima, kako kaže Pavlović, upisna politika, nažalost, ne favorizuje dovoljno.

"Strane kompanije otvaraju firme kod nas i uvijek su im potrebni kvalitetni stručnjaci u oblasti informacionih tehnologija", dodao je Pavlović.

Izvor: Glas Srpske
Foto: Glas Srpske

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Karadoz

12.11.2016 13:34

Drzava koja ima 3,6 miliona stanovnika a pogledajte koliko fakulteta odnosno univerziteta ima: DRZAVNI: http://fakulteti.edukacija.rs/fakulteti-u-bosni-i-hercegovini/drzavni-fakulteti-i-visoke-skole-u-bih PRIVATNI: http://fakulteti.edukacija.rs/fakulteti-u-bosni-i-hercegovini/privatni-fakulteti-i-visoke-skole-u-bih Svjet nam nije ni do koljena, ma kakvog koljena ni do opanka.

ODGOVORITE
Name

Doktorat

12.11.2016 13:49

Džaba mu njegov doktorat. Ipak je za njega da čuva nekoliko ovaca, ako i to nije mnogo.

ODGOVORITE
Name

Psiho-Analitčar

12.11.2016 13:56

Šta vrijedi i kome to "treba da zna"...kada naš vajni autokrata može sve sam, dovoljno je pogledati ovo...njegovi su u strahu i nesmiju ni pomislit da se suprostave......; https://youtu.be/Gyjnf0Y_Fsk https://youtu.be/RiZi1ESZEdI

ODGOVORITE
Name

Radašin

12.11.2016 13:56

Većina je za novac kupila naročito u toku rata i posle,bili u rovovima pa nisu imali vremena da uče!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Sdo

12.11.2016 13:58

Ma daj a u mrkonjicu cekaju da zavrse neki kurs pa zaposle sramota namjeste iskustvo radno ma sve nece dugo jos.

ODGOVORITE
Name

Olja

12.11.2016 14:15

Očekivano,nemaju osnovnu školu ni crvenu knjizicu

ODGOVORITE
Name

cups

12.11.2016 14:31

Mene niko ne spominje, ali kad magistri i doktori nemaju posla cemu da se nadam ?

ODGOVORITE
Name

Karadoz

12.11.2016 14:37

Danas ima vise magistara nego elektricara, valjda je lakse magistrirat

Name

darko

12.11.2016 14:54

Imaćemo mi na hiljade magistara i doktora nauka.Nekad je bilo prvo završim fakultet,zaposlim,dobijem porodicu pa na magistarski.Danas završim privatni fakultet pa na državni master,pa onda pljujem državu kako nemam posla i kako magistar nema posla.Država se odrekla školstva.Zbog poklanjanja dvica(nema popravnih ispita u školama jer profesori bojkotuju jer im nije plaćen)svi su vrlo dobri đaci.Zavaravaju roditelje i upisuju se na fakultet.Ne mogu da završe teške državne fakultete već upisuju lake državne i privatne.Koliko ima profesora fizičkog a koliko matematike na birou.Sve u svemu jedna teška propast društva.Nažalost ljudi kupuju diplome ili ih stiču bez velikog truda i odricanja,učlanjuju se u stranke i zapošljavaju u državnim i javnim preduzećima.

Name

Bane

12.11.2016 15:22

Usmrdjelijeg skolskog sistema nema u svijetu od naseg.Mnogi magistri i doktori nauka postali direktno iz opanaka.Fakultet zavrsiti vise nije nesto veliko kao sto je bilo u bivsoj Jugi,jer se ne zavrsava znanjem,nego parama,seksualnim uslugama ,renovoranjem kuca i stanova.sKako da drustvo ide naprijed kad je sebi svjesno sasjeklo noge radi kompleksa za ostvarivanjem materijalnih snova.

ODGOVORITE
Name

AU

12.11.2016 16:36

Nigdje stručnih radova , "brzopotezni"studij , i gle čuda magistar , pa malo ...malo..eto doktora nauka ...a velki broj ni stručnosi ni znanja ...."kopi paste " seminarski radovi i magistarski ...samo da se malo potrude mentori i provjere....

Name

za AU

12.11.2016 20:05

To su zasluge Dodikove,Bakirove i Coviceve politike.Sreca im sto njihova izborna baza nema obraza a ostala vecina nepismena i nema svijest da razmislja o djeci i unucima.To je razlog zasto uvijek dobijaju izbore.

Name

DrAgan

12.11.2016 17:12

Nevidim uopste zasto tim likovima pridavati bilo kakav znacaj.Prodao stado,kupio diplomu i sad je cudno sto nema posla??? Da ima drzave kao sto nema ostao bi on i bez stada i bez diplome.

ODGOVORITE
Name

dipl ing

12.11.2016 17:46

Sve su to pokupovane diplome, i to iz takozvanih društvenih nauka, koje ustvari nisu nikakve nauke.

ODGOVORITE
Name

Bane

12.11.2016 19:59

Tacno,bravo za komentar.

Name

cica

12.11.2016 18:20

Pa zar je to bitno????Ma vazne su starlete,usne,gole guzice,sisurine i sta sve ne........

ODGOVORITE
Name

Ako

14.11.2016 18:52

Ako si zensko, lezi pod nacelnika i dobices SVE, a ako si "musko", uvuci mu se duboko u zadnju stranu i imaces sve: dok je taj nacelnik na tronu. Kakva diploma. Nepismenim nacelnicima ne trebaju oni sa diplomama, samo poslusnici...

ODGOVORITE