Влада Српске свира по нотама ММФ-а

Сва министарства у Влади Републике Српске (РС) дужна су да направе план уштеда за наредну годину и доставе га Министарству финансија РС, сазнаје „ЕуроБлиц“.

Република Српска 12.11.2016 | 10:32
Влада Српске свира по нотама ММФ-а
Службеници у Влади РС ових дана ужурбано рачунају на којим ставкама могу да уштеде, како би уверили Међународни монетарни фонд да ће, како су се и обавезали, смањити јавну потрошњу.

Као што је најављено, прво су кренули са проценама о природном одливу запослених, па у министарствима праве спискове радника који ће наредних три године бити пензионисани.

Под лупом су сви уговори на одређено, који навероватније неће бити продужени.

Још једна ставка на којој се планира уштедети је смањење накнада за минули рад запослених у јавном сектору, које ће од наредне године са 0,5 за сваку годину стажа бити смањене на 0,3 одсто.

На овај начин ће се, према проценама, уштедити око 20 милиона КМ. Министарства су дужна да доставе и план уштеда на друга давања на плате као што су превоз, који је већ и смањен за просветаре, полицију, и запослене у правосуђу.

Резови неће заобићи ни буџете планиране за подстицаје попут субвенција за пољопривреду, те субвенција камата за стамбене кредите младим брачним паровима које су ове године касниле, али и друге накнаде који се исплаћују из буџета. Социјалне категорије страхују да ће и њима бити смањена помоћ од наредне године.

"У Влади је паника ових дана. Радници којима истиче уговор су у страху. Они који имају пуно радног стажа се плаше да ће остати без минулог рада, а упитне су и друге накнаде", каже извор из Владе РС.

Према сазнањима „ЕуроБлица“ план је да се на платама у наредне три године уштеди око 120 милиона КМ. Када се све стави на папир Министарство финансија ће план уштеда да проследи ММФ чији представници у РС контролишу договорене мере које су услов за следећу траншу.

Саша Грабовац, извршни директор удружења економиста РС “Сwот”, каже да је ММФ непопустљив и да ће РС у следећој години морати да уради шта се од ње тражи.



"Уштедеће се направити природним одливом запослених, али и постепеним смањењем накнада на плате. Треба имати у виду да су плате у јавном сектору,посебно запослених са високом стручном спремом, високе у односу на могућности,али и у односу на приватни сецтор", истиче Грабовац.

Министар правде РС Антон Касиповић раније је изјавио да се о смањивању плата у Влади до сад није говорило, али да се на различитим другим давањима могу постићи одређене уштеде. У Министарству финансија РС ипак тврде да „нема говора о томе да ће доћи до смањења неких права која су претходних година припадала буџетским корисницима”

"Одржане су консултације око нацрта буџета, за следећу годину, који ће бити разматран, највероватније, на следећој седници Владе РС. Буџет је сваке године планиран рестриктивно и уз мере уштеде, па тако и ове године", рекли су у Министарству финансија РС.

ММФ је БиХ одобрио милијарду КМ, које ће бити исплаћене у наредне три године. Прва транша од 150 милиона КМ је била у септембру, од чега је РС добила 51,2 милиона КМ.

За бруто плате у јавном сектору ове године буџетом је било планирано око 709 милиона КМ, плус 12,7 милиона КМ за бруто накнаде трошкова и осталих личних примања. Саша Грабовац каже да су плате у јавном сектору нагло повећане након приватизације Телекома и током повећаних прихода од ПДВ-а и да је сада та растрошност дошла на наплату.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Црни Грујо

12.11.2016 10:09

Па они да знају да це владати јос 100 година неби имали у плану будзет без кредита.Никад то нису ни споменули а вецина народа за њих.Народ изабрао владара који сваки дан цини нас вецом бједом.Ко мозе напуста ове просторе посто невиде да це боље бити ни пра/пра унуцадима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам

12.11.2016 10:41

Амин.

Name

Треф

12.11.2016 11:11

Уштеде 100 милиона онда додик и скрбиц негде направе болницу и украду ти 100милиона па се опет додје на исто.

Name

***

12.11.2016 11:34

Свама смањуј само не , елити', да имају за јести и пити. А ви мозете бити и на трави, а , елита' це устеде да прави...

Name

ПОСАВАЦ

12.11.2016 11:09

ЗА НАС СТО РАДИМО У ПРИВАТНОМ, Т. Ј. РЕАЛНОМ СЕКТОРУ НЕ ПОСТОЈИ ПОЈАМ - МИНУЛИ РАД.СТА ОНО ТО БИЈАСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рјесење

12.11.2016 11:18

Вама горе сто дзаба примате нереално високе плате смањити 50% и ето устеде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

12.11.2016 11:29

А ста би сте ви они вам дају паре а би ви као да сте самостални... е мозе ал мало сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

12.11.2016 12:18

Дочи це на ред и г**ице да им дате , и на то сте спремни.само плата та буде идта.(висока)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.11.2016 17:38

Зна се ко је газда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммф

12.11.2016 21:33

И треба све отпустити има виска.свагдје ..а министре све сутнути и поставити неке странце јер су наси копитари неспособни само знају хватати секретарице за дупе

ОДГОВОРИТЕ